|

A murit CD Zeletin, presedintele de onoare al Academiei Bârlãdene (VIDEO)

TRIST…Reputatul medic si cãrturar Constantin Dimoftache, cunoscut sub pseudonimul C. D. ZELETIN, s-a stins din viatã, marti, 18 februarie, la Spitalul Sf. Ioan din Bucuresti, dupã o îndelungatã si grea suferintã, înduratã cu stoicism. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, presedinte de onoare al Academiei Bârlãdene (1990), Cetãtean de onoare al municipiului Bârlad (1999), membru al Academiei de Studii Medicale. A urmat cursurile liceale la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad, iar localul fostei biblioteci a Bârladului, de la Colegiul „Codreanu” se numeṣte acum C.D. Zeletin. Este depus la Biserica Mavroghenii din Bucuresti si va fi înmormântat duminicã, 23 februarie, la Mânãstirea Samurcãsesti, ctitoritã de familia Samurcas, care i-a oferit medicului si cãrturarului C.D. Zeletin un loc de veci, unde acesta si-a construit un cavou. De la Bârlad va merge la înmormântare o delegatie de la Academia Bârlãdeanã, condusã de prof.dr. Elena Monu, presedinta Academiei, care va duce, ca ultimul omagiu marelui medic si cãrturar C.D.Zeletin, o coroanã de flori din partea Academiei Bârlãdene, una din partea Primãriei Bârlad si una din partea CLM Bârlad.

Nãscut la 13 aprilie 1935, în comuna Burdusaci, judetul Tutova, fiu al preotului Nicolae si al învãtãtoarei Maria Dimoftache, a studiat la Liceul “Codreanu” (Colegiu National “Gheorghe Roca Codreanu” acum) din Bârlad, perioadã în care a intrat în atmosfera Academiei Bârlãdene, fiind cel mai tânãr membru al ei. Absolvent al Universitãtii de Medicinã “Carol Davila” din Bucuresti, în 1959, a fost, pânã la pensionare, profesor la catedra de biofizicã. Recunoscut ca unul dintre spiritele cele mai rafinate ale culturii românesti, a fost membru al Uniunii Scriitorilor iar, din 1991, presedinte fondator al Societãtii Medicilor Scriitori si Publicisti din România. Cãrturarul artist, deopotrivã poet, eseist, memorialist, traducãtor, a iubit Bârladul, atasîndu-si cu deosebire numele de Academia Bârlãdeanã, al cãrei presedinte de onoare a fost din 1990. Societatea artisticã a fost înfiintatã în anul 1915 de cãtre George Tutoveanu (poet) Tudor Pamfile (etnolog), preotul publicist Toma Chiricutã, avându-l atunci ca presedinte de onoare (primul) pe Alexandru Vlahutã. .La initiativa lui CD Zeletin, centenara “Academie Bârlãdeanã” a realizat un vast program de restituire a valorilor, din care mentionãm descoperirea marii pianiste Elena Bibescu, nãscutã Costache Epureanu, celebrate la Bârlad începând din 2002 ; omagierea, la centenarul mortii, a scriitorului Alexandru Vlahutã, iar începând cu anul acesta, la 125 de ani de la nastere, realizarea editiei de “Opere complete a lui V. I. Popa”, artist de tip renascentist nãscut la Bârlad

“Pentru Academia Bârlãdeanã, pentru Bârladul cultural, disparitia acestei mari personalitãti reprezintã o pierdere imensã. Ne doream mult ca, în luna aprilie, sã-l sãrbãtorim la împlinirea vârstei de 85 de ani ! Dumnezeu sã-l odihneascã” a transmis prof.dr. Elena Monu, presedintele Academiei Bârlãdene.

VEZI VIDEO Prof. dr. C.D. Zeletin