|

A murit unul dintre cei mai respectati grãdinari de la Husi!

EPILOG… A încetat din viatã Neculai Tacu, unul dintre cei mai respectati grãdinari din municipiul Husi, nepot al marelui geograf, Ion Gugiuman. Avea 95 de ani, iar apropiatii spun cã bãtrânul a muncit în grãdinã pânã la vârsta de 92 de ani. Era bucuros sã îsi vadã îngrijite si crescute cum trebuie rosiile, ardeii, harbujii si nelipsita ceapã. L-a ajutat ani la rând calul sãu, pe nume Bator. Trupul neînsufletit este depus la capela cimitirului Sfântul Toma, iar funeraliile vor avea loc astãzi, la ora 13,30.

Pentru cei care poate nu stiu, la Husi existã de multã vreme, un nucleu de oameni foarte harnici, gospodari, cu grãdini întinse, unde cultivã de toate, pentru ei, dar si pentru micul comert local. Lor li se spune “grãdinari” sau “bulgari” si dintotdeauna numele acestea s-au asociat cu hãrnicia, dar si cu o situatie materialã foarte bunã, rezultatã dintr-o muncã, pe cât de grea, pe atât de traditionalã pentru ei. În ultimul timp, “bulgarii” cei bãtrâni s-au tot stins, unul câte unul, iar traditia grãdinãritului, atât de înfloritoare la Husi, generatii întregi, rãmâne în grija unui numãr tot mai mic de persoane. Iatã cã acum a trecut în nefiintã si bãtrânul Neculai Tacu, un husean respectat, pentru cã era un grãdinar adevãrat, care muncea de dimineatã pânã seara.

“Un OM BUN, care a stiut sã munceascã alãturi de calul sãu, Bator”!

“Munca este o adevãratã religie pentru unii oameni. Din pãcate, acum munca este privitã cu mai putinã admiratie ca altãdatã, dar noi, care am fost educati cu dragoste pentru munca cinstitã a pãmântului, vedem altfel lucrurile”, spun cei care l-au cunoscut pe Neculai Tacu. “A avut 4 copii, 9 nepoti si un strãnepot. I-a iubit pe toti neconditionat. A fost un OM BUN, care a stiut sã munceascã împreunã cu al sãu cal, Bator, pânã la vârsta de 92 de ani. Asa, cu sapa în mânã, toatã viata a stiut sã munceascã si sã facã dintr-o bucatã de pãmânt o grãdinã frumoasã, cu rosii, chiperi, harbuji, varzã si “harpacicã”, asa cum era mândria grãdinarilor, de etnie bulgarã. Acum, la aproape 96 de ani, a mers la Domnul, în ceruri. Dumnezeu sã îti deschidã portile Raiului, Tataie”, a transmis, cu emotie si respect, Valeria Tacu, nora lui Nicolae Tacu. Înmormântarea va avea loc astãzi, sicriul cu trupul neînsufletit fiind depus la capela cimitirului ortodox “Sfântul Toma”.