|

A-nceput de ieri s-aparã…mormane de zãpadã!

MORMANE…Codul portocaliu de ninsoare si viscol, care a pus autoritãtile din judet pe jar, a trecut si a lãsat în urmã un strat generos de zãpadã. De ieri, angajatii de la GOSCOM si detinutii din Penitenciarul Vaslui au pus mâna pe lopeti si au adunat zãpada de pe arterele principale din oras în mormane, pe jumãtate topite, care asteaptã sã fie ridicate si duse la marginea orasului. Asta dacã totul merge conform planului si primãria nu va astepta sã se topeascã pe strãzi înainte sã se apuce sã le încarce în remorci. Cu toate astea, vasluienii nu sar în sus de bucurie si se plâng de faptul cã primãria ignorã total aleile si parcãrile din spatele blocurilor, unde e numai gheatã si cu greu poti merge.

O singurã searã cu o ninsoare moderatã a fost de ajuns ca sã acopere orasul Vaslui cu zãpadã si sã blocheze anumite pãrti din judet. Cu toate astea, iarna ciudatã din acest an vine cu o mânã de ajutor primãriei. Cresterile de temperaturã le-a permis angajatilor de la GOSCOM sã curete trotuarele si strãzile principale ale orasului. Acestia au fost ajutati si de detinutii de la Penitenciarul Vaslui care au putut fi vãzuti dând la lopatã, ieri, pe strada Stefan cel Mare. Bineînteles cã, în urma muncii acestora, pe strãzile orasului au rãmas mormane de zãpadã la fiecare colt de stradã. Pânã în momentul de fatã totul merge conform planului, dar vasluienii sunt îngrijorati cã cei de la Primãria Vaslui vor respecta traditia si vor începe sã adune mormanele atunci când acestea încep sã se topeascã. “Anul ãsta vãd cã s-au miscat repede si au început sã curete trotuarele din zona Gãrii si alea de pe lângã strada Stefan cel Mare. Dar în unele zone abia au zgâriat zãpada cu lopata. Poate acum o sã îsi mentinã ritmul si o sã termine mai repede, cã nu cred cã o sã mai avem noi ninsori iarna asta”, ne-a spus Mihai, 50 de ani.

Alei înghetate si bãtrâni închisi în case!

Dacã copiii se bucurã de joaca în zãpada adunatã între blocuri, pãrintii lor nu sunt chiar asa de fericiti. Grãbiti sã readucã circulatia pe arterele principale la normal, responsabilii cu deszãpezirea nu se chinuiesc sã curete parcãrile si aleile dintre blocuri. “Înteleg cã sunt mai importante trotuarele si strãzile din oras, dar mãcar puteau sã trimitã pe cineva sã împrãstie sare în parcãri si pe alei. Nu le cerem sã ne dea zãpada de pe locurile de parcare sau sã ne curete intrarea în bloc. În zona unde locuiesc sunt foarte multi bãtrâni care nu ies din casã pentru cã le e fricã sã nu alunece si sã pãteascã ceva. Am vecini pe care îi mai ajutãm la cumparãturi sau sã plãteascã facturi, dar problema e cã sunt blocati în casã”, ne-a povestit Mircea, 39 de ani. Acelasi lucru ni l-a povestit si Catinca, o bãtrânã care locuieste pe lângã liceul ”Emil Racovitã”. Aceasta ne-a povestit cã în fiecare zi iese pânã în fata scãrii si apoi urcã înapoi în apartamentul ei. “Nu pot sã plec prea departe de bloc. Mã misc greu si am nevoie de baston sã merg mai mult timp. Era bine dacã curãtau potecile astea pentru noi, bãtrânii, sã putem merge si noi sã luãm o pâine, o apã. Mai vine fata si îmi aduce medicamente si mã ajutã la cumpãrãturi, dar nu tot timpul, pentru cã este la serviciu si ea”, ne-a povestit aceasta. Cu toate astea, sunt si vasluieni care spun cã ce e în spatele blocurilor este responsabilitatea locatarilor. “Nu cred cã e nevoie sã vinã primãria sã împrãstie cu sare sau sã curete parcãrile. Noi le folosim, noi ar trebui sã avem grijã de ele. Adicã nu chem pe primar sã îmi spele masina când e murdarã, asa cum nu mã cheamã el sã dau la lopatã în Centru. Asa cred eu cã e normal. Ei au pus benele alea cu nisip si sare la colt de stradã si noi trebuie sã ne gospodãrim. Problema e cã multi vasluieni asteaptã murã în gurã si le e greu sã dea cu o lopatã”, ne-a spus Dumitru, 54 de ani. (Andrei Manolachi)