spot_imgspot_img
3.7 C
Vaslui
19-mart.-2024

A treia zi de sãrbãtoare: regizorul Corneliu Porumboiu, activitãti dedicate Unirii si spectacol cu Nicoleta Nucã

- Advertisement -

EVENIMENT…Sãrbãtoarea Vasluiului a continuat marti, 14 august, cu momente interesante. Zilele Culturale ale Vasluiului au adus în municipiu proiectul Centenarul Filmului Românesc, iar ieri, la Casa de Culturã “Constantin Tãnase”, au fost prezenti doi oameni reprezentativi pentru lumea filmului: criticul Irina Margareta Nistor si regizorul vasluian Corneliu Porumboiu. Pentru a marca cei 100 de ani de la Marea Unire au fost organizate mai multe activitãti dedicate acestui eveniment care a încununat aspiratiile seculare ale românilor de a vietui într-un singur stat, printre care Simpozionul “Patria înainte de toate – contributia vasluienilor la Marea Unire” si expozitii de fotografii si carte. Programul a mai cuprins teatru pentru copii, spectacol de muzicã folk, ateliere de lucru, recitaluri, dar si activitãti sportive.

Profesorul etnolog Dan Ravaru a fost moderatorul Simpozionului “Patria înainte de toate – contributia vasluienilor la Marea Unire”, care a avut loc la Primãria Vaslui. Alãturi de acesta, au fost prezenti si au luat cuvântul: colonelul (r.) Constantin Chiper, colonelul (r.) Mihai Focsa, colonelul (r.) Vasile Adam, prof. Costin Clit, dr. Valeriu Lupu, prof. Dumitru Apostolache, preotul Andrei Cretu, prof. Milutã Moga. Invitatii au vorbit despre jertfa vasluienilor în Primul Rãzboi Mondial, rolul elitelor în realizarea idealului national, despre medicii vasluieni si aportul lor la asigurarea sãnãtãtii armatei române, implicarea cadrelor didactice si a Bisericii pentru atingerea dezideratului national s.a.m.d. Cu aceastã ocazia au fost lansate o piesã patrioticã – “Hai la Centenar” (compozitor Marcel Iorga, versuri Milutã Moga) – si cartea ”Patria înainte de toate – contributia vasluienilor la Marea Unire” ( autori: Mihai-Cristian Selaru, Constantin Chiper, Milutã Moga). Au fost si câteva momente artistice sustinute de Grupul Busuioc al Centrului Persoanelor Vârstnice Vaslui (prof. Mihai Cornea), de solista Andra Manole Dascãlu, de solistii Ion Chiriac si Dan Ailincãi. De asemenea, Andrei Filibiu a recitat mai multe poezii patriotice. La întrunire a fost prezent si primarul Vasile Pavãl. “Aceastã activitate marcheazã anul Centenarului si se încadreazã în Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui, pentru cã este o actiune deosebit de importantã, pentru noi aducând o idee a ceea ce s-a întâmplat cu eroii nostri care s-au jertfit pentru marele ideal al Unirii. Distinsi participanti, sunt emotionat cã sunt alãturi de dumneavoastrã, pentru cã mã uit în jur si în mare parte vârsta dumneavoastrã este o vârstã care meritã tot respectul, iar pentru mine sunteti adevãrate modele de viatã. Sã fiti sãnãtosi si sã participati alãturi de noi la tot ce înseamnã Vasluiul, la tot ce înseamnã activitatea din orasul nostru, la tot ce înseamnã viata.”, a spus primarul Vasile Pavãl. Tot pe parcursul zilei de ieri, au fost si alte activitãti dedicate Marii Unirii si Rãzboiului de întregire a neamului. În Centrul Civic a avut loc o expozitie foto-documentarã: “Mãrturii ale Primului Rãzboi Mondial (exponate din Arhivele Nationale ale României – Vaslui)”, iar la Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul” a avut loc o expozitie de carte cu tema “100 de ani, 100 de autori, 100 de documente”. Este vorba despre cãrtile publicate de Editura TipoMoldova în coordonarea prof. Ioan Scurtu consacrate Marii Uniri pentru a sãrbãtori editorial împlinirea a 100 de ani de la acest eveniment.

Corneliu Porumboiu a primit o distinctie de la organizatorii Centenarului Filmului Românesc

La Casa de Culturã “Constantin Tãnase” au fost prezenti, la Centenarul Filmului Românesc, doi oaspeti reprezentativi pentru lumea filmului: criticul Irina Margareta Nistor si regizorul vasluian Corneliu Porumboiu, cei doi invitati fiind întâmpinati de primarul Vasile Pavãl. “Vã multumesc pentru faptul cã ati venit. Mã bucur foarte mult cã are loc acest festival aici, în Vaslui. Din pãcate, în România s-a pierdut obisnuinta de a merge la cinema. Vã urez vizionare plãcutã si sper sã vã placã filmul!”, a spus Corneliu Porumboiu înainte de a fi difuzat filmul pe care l-a regizat si care i-a adus un premiu la Cannes, “A fost sau n-a fost”. Regizorul vasluian a primit o distinctie în semn de multumire pentru cã sustine filmul românesc si pentru contributia sa la promovarea acestuia. Ca si în ziua precedentã, criticul Irina Nistor a prezentat filmul. ”Trebuie sã mãrturisesc cã sunt foarte emotionatã, ceea ce nu se întâmplã foarte des, deoarece <<A fost sau n-a fost>> este unul din filmele mele preferate. Este un film care ne-a adus foarte multã bucurie, i-a adus lui Corneliu Porumboiu premiul Camera d’ Or, de care bineînteles ne-am bucurat cu totii. Este un premiu care se dã numai la Cannes si se dã pentru un prim film, pentru debutul lui”, a spus Irina Nistor.

Recital al cântãretei Nicoleta Nucã

Distractia a continuat si în seara de 14 august cu invitati speciali care au binedispus publicul. Vasluienii prezenti în Piata Civicã au dansat si au cântat alãturi de artisti consacrati. Primii care au sustinut un moment artistic au fost Alessia si Best Move, iar începând cu ora 22.45 a avut loc un recital al cântãretei Nicoleta Nucã&Band.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.