|

A votat de 8 ori numai in Iasi

PDL a inceput sa scoata la iveala voturi multiple. In 14 sectii de vot verificate, au fost gasite 25 de voturi multiple pe listele suplimentare. Doi dintre votanti sunt din Schitu Duca, restul fiind din alte judete. Stefan Pana, din Onesti, a aparut pe listele suplimentare de la 8 sectii de votare din municipiul Iasi: sase din Copou, una din Alexandru cel Bun si una din Tudor Vladimirescu. Si un cei doi verisori din Pocreaca neaga ca ar fi venit la Iasi pentru a vota de mai multe ori. Fostul presedinte al uneia din sectiile vizate spune insa ca a avut un grup de tineri din Schitu Duca veniti la vot.

Democrat-liberalii ieseni vin cu noi dezvaluiri din interiorul referendumului din 29 iulie. Potrivit liderului organizatiei municipale a PDL, deputatul Marius Spinu, pana acum au fost descoperite sase cazuri de vot multiplu la sectiile de votare din municipiu. In total, au fost centralizate datele de pe listele suplimentare din 141 sectii de votare din totalul celor 236, insa cele sase cazuri au fost extrase numai din centralizarea a 10% din liste. Potrivit lui Spinu, democrat-liberalii au inceput centralizarea intr-un program care permite observarea concordantelor de CNP, dupa care au continuat-o intr-un alt program care accepta doar introducerea datelor. Cele sase persoane acuzate de vot multiplu au votat in total de 25 de ori. Presupunand ca proportia se pastreaza, la toate cele 141 de sectii din municipiu la care au fost intocmite liste suplimentare, exista posibilitatea sa fie descoperite circa 250 de voturi multiple. „Listele electorale care lipsesc au drept cauza refuzul presedintilor sectiilor de votare la cererile noastre. Am depus cereri chiar in dimineata referendumului avand toate argumentele juridice, dar degeaba. Sunt cam in jur de 15 cazuri in care s-au facut fotografii pentru ca nu aveau xerox, dar in trei cazuri nu sunt foarte lizibile. Cazurile pe care vi le prezentam au fost selelctate din numai 10% din persoanele de pe listele permanente din municipiu”, a declarat Marius Spinu, liderul organizatiei municipale a PDL Iasi. Programul utilizat de PDL compara doar listele suplimentare intre ele. Altfel spus, poate identifica o persoana care a votat de mai multe ori pe listele suplimentare ale unor sectii diferite, dar nu si situatiile in care o persoana voteaza o data la sectia unde este arondat si apoi o data pe o lista suplimentara.

„Am ajuns sa fim vedete”

Din datele partiale obtinute, campion absolut la „categoria” vot multiplu este Stefan Pana, un cetatean in varsta de 32 de ani din Onesti. Acesta a aparut pe listele suplimentare de la 8 sectii de votare din municipiu, sase fiind din Copou, una din Alexandru cel Bun si una din Tudor Vladimirescu, la Facultatea de Chimie. Pe locul secund se claseaza Adrian Boboc, de 21 de ani, din Falticeni, cu sapte voturi. Potrivit lui Spinu, acesta a votat la sase din sectiile unde votasera si Stefan Pana, admitand posibilitatea ca ar fi votat impreuna. „Podiumul” este completat de un tanar din comuna vasluiana Botesti, care a votat la patru sectii din Copou. In celelalte trei cazuri, doi tineri din satul Pocreaca, comuna Schitu Duca, si un tanar din Lazu, judetul Vaslui, s-au regasit pe doua liste suplimentare de la doua sectii diferite.

„Ziarul de Iasi” a stat ieri de vorba cu Andrei si Daniel Petcu, de 20, respectiv 21 de ani, insa tinerii s-au jurat ca nu au calcat in Iasi in ziua referendumului, ci au votat doar la sectia din sat. Cu toate acestea, cei doi tineri figureaza pe listele suplimentare ale sectiilor 105 din Mircea cel Batran si sectia 234 din Alexandru cel Bun. Baietii muncesc cu ziua, dar au declarat ca asteapta sa plece in strainatate, „la mai bine”. „Noi am votat la scoala in Pocreaca, nici n-am fost in Iasi in ziua aia, dar apoi sa mai si votez. Poate ca au luat de la scoala datele noastre si au votat. Eu nu sunt nebun sa votez de doua ori. Aveam de gand sa mergem in duminica aia la strand, dar n-am avut bani si am ramas acasa. Acum am aflat ca am votat de doua ori, am ajuns sa fim vedete”, a declarat Daniel Petcu. Si varul lui Daniel, Andrei, s-a aratat mirat de descoperirile democrat-liberalilor si a tras rapid concluziile, nu va mai merge niciodata la vot. „Nu stiu cum au ajuns ei sa spuna asta, dar un lucru e sigur, nu mai calc in viata mea la vot. Puteam foarte bine sa stau la crasma sa beau o bere si ieseam mai bine. Acum nici chef de treaba nu mai am, mi-au stricat ziua. Astea sunt tampenii, in viata mea n-am vazut asa ceva. Nu stiu ce mi-a trebuit mie referendum”, a spus si Andrei Petcu.

„Acum, fiind descoperiti, incearca sa se scuze”

Presedintii celor doua sectii de votare unde ar fi votat cei doi tineri spun ca este imposibil ca numele acestora sa apara pe liste fara ca ei sa fie prezenti acolo. Drept justificare, acestia spun ca pot fi confruntate semnaturile sau verificate camerele de luat vederi. „A venit un grup de 4-5 baieti din Schitu Duca si eu i-am atentionat ca nu avem cum sa ii verificam. Dar le-am spus ca listele sunt verificate si sa nu aiba probleme mai apoi. Ni s-a parut suspect, dar ei au zis ca numai intr-un loc voteaza, ca sunt in trecere in Iasi. Erau tinerei, pareau usor influentabili, iar ca au fost in Iasi o atesta faptul ca avem toate datele lor. Daca verificati listele de la mine, veti vedea ca am trecut totul in detaliu, pana si numarul apartamentului. Nu se pune problema ca nu au fost ei acolo. Probabil ca acum, fiind descoperiti, incearca sa se scuze”, a declarat Nicoleta Maftei, presedinta sectiei 105. „Nu ii mai retin pe toti care au venit, dar stiu ca am avut votanti din Suceava, Botosani, Neamt, nu stiu daca si de la Schitu Duca. Listele sunt acolo, se poate verifica, dar nu exista pe liste nume ale unor persoane care nu au fost in sectie. Exista camere de luat vederi, se poate verifica fara nicio problema”, a precizat si Apolo Munteanu, presedintele sectie 234.

150 de votanti au venit la Barnova din satul vecin

La nivelul judetului, centralizarea datelor de pe listele suplimentare lasa de dorit. Din 476 de sectii, numai presedintii de la 116 sectii au pus la dispozitie reprezentantilor PDL aceste liste. Democrat-liberalii sustin ca abia dupa o centralizare completa la nivel national va fi facuta o singura plangere penala pentru aceasta infractiune, deoarece exista posibilitatea sa apara si alte surprize. „N-ar fi exclus ca persoana din Onesti care a votat de 8 ori sa fi votat de 28 de ori, de fapt, pentru ca noi nu avem acces decat la o mica parte din listele suplimentare. Dupa ce va fi facuta evaluarea la nivel national exista posibilitatea sa apara astfel de cifre. La nivel de judet, nu avem niciun sfert din listele suplimentare. Dupa ce va fi definitivata aceasta centralizare, structura centrala a PDL va face o plangere penala”, a declarat liderul PDL Iasi, Dumitru Oprea.

Votul multiplu nu este singura frauda electorala pe care au constatat-o democrat-liberalii ieseni, deputatul Mariu Spinu spunand ca au fost depistate si persoane care au votat numai o data pe liste suplimentare. „Sunt doua tipuri de fraude, frauda cu vot multiplu pe listele suplimentare si frauda cu un singur vot pe listele suplimentare, care este mai greu de descoperit. Singurii care o pot face sunt cei de la Autoritatea Electorala Permanenta. Ei sunt obligati ca in termen de 60 de zile sa introduca toate persoanele care au votat si sa verifice daca apar concordante de CNP.

De exemplu, la Barnova, peste 150 de locuitori ai unui sat au votat in satul alaturat pe liste suplimentare. Nu putem verifica daca acesti cetateni nu au votat si in satul in care voteaza obisnuit, unde sunt pe listele permanente. Noi estimam ca vor fi descoperite sute de mii de voturi multiple, nu mai spun de judetene din sud unde au fost scoruri de 300 – 400%”, a declarat deputatul Marius Spinu.

www.ziaruldeiasi.ro