|

Adolescenta dispãrutã era bine-mersi în Vaslui, dar nu voia sã meargã la scoalã

DIN NOU ACASÃ… Adolescenta de 15 ani, din comuna Zãpodeni, dispãrutã de acasã în urmã cu aproape douã sãptãmâni, a fost gãsitã de politisti, teafãrã si nevãtãmatã, în locuinta unei prietene din Vaslui. Fata era bine-mersi în oras, însã nu voia sã vorbeascã cu pãrintii si nici sã meargã la scoalã. Potrivit conducerii Liceului “Ion Mincu”, Valentina Baron, elevã în clasa a IX-a, a frecventat sporadic cursurile, încetând sã mai vinã începând cu a doua sãptãmânã de cursuri. “Diriginta acesteia a luat legãtura telefonic cu pãrintii elevei în nenumãrate rânduri, anuntîndu-i despre situatia acesteia. Rãspunsul pãrintilor a fost cã si ei au probleme cu fata lor care a mai lipsit de acasã, dar nu un timp îndelungat, preferând sã stea la bunicul ei si nu cu propria familie”, a transmis directorul Liceului “Ion Mincu”, prin intermediul unui comunicat de presã.

Familia fetei a anuntat Politia de disparitia ei dupã nouã zile în care nu a reusit sã mai ia legãtura cu ea. “În urma sesizãrii de ieri (n.r. 16 octombrie), politistii vasluieni au desfãsurat o serie de activitãti specifice, în vederea despistãrii minorei Baron Valentina-Gabriela. Azi (n.r. 17 octombrie), aceasta a fost gãsitã si predatã pãrintilor. Nu a fost victima niciunei infractiuni, a plecat voluntar de acasã si în toatã aceastã perioadã a locuit la o prietenã din Vaslui”, a declarat purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui.

Pãrintii nu stiau nimic de ea, dar prietenii o vedeau zi de zi prin oras

Potrivit conducerii liceului la care era elevã, dar si postãrilor ei de pe Facebook, Valentina nu avea o relatie prea apropiatã cu pãrintii, dar nici nu scoalã. “Eleva Baron Valentina- Gabriela este înscrisã în clasa a IX-a în anul scolar 2019-2020. În prima sãptãmânã de scoalã a frecventat sporadic cursurile, dar a încetat sã mai vinã începând cu a doua sãptãmânã de cursuri. În urma absentelor constatate, diriginta acesteia a luat legãtura telefonic cu pãrintii elevei în nenumãrate rânduri, anuntîndu-i despre situatia acesteia. Rãspunsul pãrintilor a fost cã si ei au probleme cu fata lor care a mai lipsit de acasã, dar nu un timp îndelungat, preferând sã stea la bunicul ei si nu cu propria familie. De asemenea, liceul, prin diriginta clasei, a fãcut adresã cãtre Primãria comunei Zãpodeni, serviciul de Asistentã Socialã, înregistratã cu nr. 1057/ 09.10.2019, cf. procedurii standard în cazul elevilor care nu frecventeazã cursurile, solicitând luarea mãsurilor care se impun prin serviciul respectiv. Din discutiile purtate cu elevii clasei care o cunosc, rezultã cã eleva este în orasul Vaslui, a fost vãzutã chiar cu o searã înaintea aparitiei articolului, pe 16.10.2019, într-o statie de autobuz, dar si în alte rânduri prin oras, locuind, din spusele acestora, la o prietenã pe care o ajutã sã-si creascã copilul. De asemenea, elevii au confirmat cã are o activitate normalã pe Facebook, unde posteazã mesaje care nu aratã cã s-ar afla în vreun pericol”, a explicat, ieri, conducerea Liceului “Ion Mincu”, printr-un comunicat de presã.

“Conducerea liceului nu are cunostintã despre existenta unor retele de proxeneti în zonã”

De asemenea, conducerea liceului a explicat cã elevii sunt sprijiniti atât financiar, cât si educativ si moral, prin diverse activitãti si sedinte de consiliere la cabinetul scolar. “În ceea ce priveste subtitlul Liceul unde a dispãrut fata, un cuib preferat de proxeneti, este real faptul cã elevii liceului provin în majoritatea lor din mediul rural, având conditii materiale precare, dar liceul, prin profesorii diriginti si prin conducerea acestuia urmeazã procedura specificã acestor cazuri de absenteism care pot conduce la abandonul scolar – înstiintarea pãrintilor si trimiterea unei adrese cãtre Primãria localitãtii elevului respectiv, asa cum s-a procedat si în acest caz. De asemenea, în timpul procesului instructiv-educativ, elevii sunt sprijiniti financiar prin acordarea unor burse cu caracter social, prin discutii si activitãti specifice de prevenire în colaborare cu politia de proximitate, prin abordarea unor teme la orele de dirigentie, prin sedinte de consiliere la cabinetul scolar. Conducerea liceului nu are cunostintã despre existenta unor retele de proxeneti în zonã, nefiind sesizatã de cãtre institutiile abilitate despre potentiale pericole la care sunt expusi elevii în acest sens, patrula de jandarmi arondatã liceelor asigurând permanent securitatea elevilor în perimetrul liceului, dar si în vecinãtatea acestuia”, se mai aratã în comunicatul de presã al Liceului “Ion Mincu”.