|

Agentii economici din Vaslui, vizati de controale. Amenzi usturãtoare pentru nerespectarea regulilor

VERIFICÃRI… Agentii economici, inclusiv la societãtile din sectorul agricol, trebuie sã se astepte la o serie de controale. Anuntul a fost fãcut chiar de cãtre premierul Ludovic Orban care a precizat cã toate autoritãtile de control vor fi foarte active în urmãtoarea perioadã. Acesta a declarat cã a avut deja o discutie cu institutiile statului cu drept de control si le-a cerut acestora sã fie „extrem de prezente în teren” si sã vegheze la respectarea mãsurilor impuse prin starea de alertã. „Am avut chiar astãzi o întâlnire cu toate institutiile statului care sunt implicate în aplicarea reglementãrilor si în sanctionarea încãlcãrii reglementãrilor, am solicitat Inspectiei de Stat pentru Controlul Traficului Rutier si tuturor celorlalte entitãti, Inspectia de Muncã, ANSVSA si toate Directiile de Sãnãtate Publicã sã fie extrem de prezente în teren, sã urmãreascã respectarea regulilor pe care le-am stabilit pentru toate domeniile de activitate”, a declarat Ludovic Orban.

De asemenea, acesta a declarat cã autoritãtile vor da amenzi tuturor celor care nu respectã regulile: „S-au micsorat amenzile, dar vom aplica amenzile, pentru cã (altfel) cum facem diferenta între cei 98% dintre cetãtenii români care sunt corecti, care respectã legea, care se comportã în conformitate cu regulile stabilite si cei 2% care nu respectã legea? Normal cã este o formã prin care-i determinãm pe cei care nu respectã regulile si care-i pun în pericol pe ceilalti, îi determinãm si prin aceastã pârghie care este amenda. Existã si cealaltã pârghie penalã, pentru cã sunt anumite situatii în care o faptã de zãdãrnicire a combaterii epidemiei poate constitui o faptã penalã în conformitate cu Codul penal”, a spus Orban.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii: “Voi discuta personal, în fiecare sãptãmânã, cu toti inspectorii sefi si inspectorii adjuncti din tarã”

Si secretarul de stat Tudor Polak a anuntat zilele trecute cã a cerut mobilizarea Inspectoratelor Teritoriale de Muncã pentru efectuarea controalelor în mod regulat si cu eficientã sporitã. “În urma discutiilor purtate, prin videoconferintã, cu inspectorii sefi ai Inspectoratelor Teritoriale de Muncã din tarã, am rãmas dezamãgit de activitatea unora dintre acestia, într-o perioadã în care am mizat pe responsabilitatea si implicarea acestor institutii. Sunt revoltat de organizarea si mobilizarea deficitarã a Inspectoratelor care, desi coordoneazã un numãr important de inspectori de muncã, au realizat un singur control în ultimele trei sãptãmâni! Atitudinea delãsãtoare pe care am constatat-o mã îngrijoreazã, în conditiile în care ne confruntãm cu o crizã pandemicã extrem de greu de gestionat. Sper cã rezultatele recente care m-au surprins neplãcut sunt o exceptie de la regulã si nu se vor repeta. Îmi doresc sã vãd, cât mai repede, mobilizarea Inspectoratelor Teritoriale de Muncã pentru efectuarea controalelor în mod regulat si cu eficientã sporitã. Pentru a gestiona aceastã problemã, voi discuta personal, prin videoconferintã, în fiecare sãptãmânã, cu toti inspectorii sefi si inspectorii adjuncti din tarã, care îmi vor prezenta situatiile cu care se confruntã si mãsurile dispuse”, a explicat secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii, Tudor Polak.