|

Reactia primarului Ciupilan despre scandalul de la Cimitirul Evreiesc din Husi! | FOTO VIDEO

EFECTE…  Zarva mare azi, in Cimitirul Evreiesc din municipiul Husi! Toata conducerea judetului – prefectul Eduard Popica, presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, parlamentarii Adrian Solomon, Aurel Caciula, impreuna cu un deputat ce reprezinta minoritatile, Silviu Vexler, reprezentanti ai comunitatii evreiesti din Husi, cu totii au venit la mormintele distruse ale evreilor. Primarul Ioan Ciupilan a fost primul la fata locului. Cu mai multe detalii despre cele petrecute in cimitirul evreiesc, vom reveni in editia de maine a ziarului Vremea Noua. Iata insa declaratia pe care primarul Ioan Ciupilan a dat-o la fata locului:

“Mie imi pare rau de ceea ce am gasit astazi aici. Ele (pietrele funerare., n.r.) sunt cazute mai demult, daca ne uitam bine de-a lungul cimitirului, vedem ca au mai cazut si altele. Aici (unde sunt cele mai multe morminte cazute, n.r.) este un grup compact, m-am uitat la ele si nu pot sa ma pronunt ca sunt date de un om, ca-s date de vant, ca-s date de alunecare de teren. Pentru acest lucru avem specialisti ai statului, specialisti in domeniu, care vor face ancheta si vor trage concluzie, in urma unei expertize. Din punctul meu de vedere, nu cred ca este vorba despre un act de vandalism sau antisemitism. Niciodata nu as putea sa cred asta, tinand cont ca, de 60 de ani, cimitirul acesta il stiu eu, ca husean, si nu am auzit niciodata sa se intample asa ceva. Vreau sa mentioneza ca cimitirul este in administrarea comunitatii evreiesti. Noi, Primaria, nu avem posibilitatea sa intervenim in interiorul acestui loc. Paza nu pot sa o asigur eu, pentru ca e un domeniu privat. Eu am Administratia Cimitirelor, ne ocupam de cele doua cimitire, avute in administrare. Cred ca cel mai bine ar fi din partea tuturor, sa nu traga concluzii pripite, sa dea tot felul de declaratii in presa, ca a fost o mana criminala, ca nu stiu ce… Sunt specialisti care pot sa fie pusi de ambele parti, atat de comunitatea evreieasca sau organele noastre de ancheta vor apela probabil la expertize si se va trage concluzia. Din punctul meu vedere, uitandu-ma la modul de fixare, poate sa fie si cauze naturale. Poate. Poate sa fie si mana criminala, poate sa fie orice. Dar din punctul de vedere al modului in care sunt realizate (pietrele funerare, n.r) sunt foarte subtiri, deci fara niciun pic de rezistenta. Aceste modalitati de prindere, pe un fier beton de 5 cm, pe o pasta de beton, de ciment mai bine zis, e posibil oricand, in urma inghetului-dezghetului, sa se desprinda, iar codul portocaliu de vant, pe care l-am avut acum 2 saptamani sau cand a fost, e posibil sa le fi dat jos, uitandu-ma ca mult sunt in acelasi sens (doborate, n.r.). Dar nu mi-o luati ca o afirmatie certa, ca eu mi-am spus doar un punct de vedere. Dar poate sa fie in acelasi timp si o mana criminala, nu stiu”.

Cand deputatul Silviu Vexler a facut o aluzie, pomenindu-l pe huseanul Zelea Codreanu, iata ce a spus primarul Ciupilan:

“Cred ca am luat-o razna cu totii, incercand sa facem din tantar armasar sau incercand sa distrugem orice relatie, sa-mi puna mie orasul intr-o postura proasta, ca de cand sunt eu primar si de cand ma stiu, cred ca este unul din cele mai linistite orase din tara. Fara evenimente, fara crime, fara violuri, in care toate etniile, comunitatile din oras, traiesc in buna intelegere. Niciodata nu au fost certuri, scandaluri entice. Poate or fi fost inainte, dar de la varsta de la care eu pot sa percept, din ’64 de cand am inceput sa cunosc efectiv lumea, chiar daca aveam 4 ani atunci, nu am auzit de scandaluri, certuri. Imi pare foarte rau de ceea ce am gasit aici. Ma deranjeaza ceea ce am gasit aici. Voi face tot ceea ce-mi sta in putinta sa cer aprobarea Consiliului Local, sa putem sa le remediem, sa le aranjam, dar cum am introdus la ortodocsi autorizatii in privinta construirii monumentelor, cred ca si aici ar trebui sa se tina cont de acest lucru. Putea fi un copil peste care sa cada acea piatra. Sau orice cetatean… Repet, nu stiu cauza. Cauza o vor spune organele de ancheta, dar pana atunci bin ear fi sa fim un pic mai precauti, ca altfel ducem loucrurile la o extrema si nu este bine”, a declarat primarul Ioan Ciupilan.