spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
28-mart.-2024

Agitatie la granita Uniunii Europene, în preajma Vasluiului: mii de moldoveni protesteazã violent si cer alegeri anticipate

- Advertisement -

VECINI NERVOSI…În jur de 10.000 de persoane s-au adunat joi, pentru a doua zi consecutiv, în fata Parlamentului moldovean, pentru a protesta fatã de învestirea Guvernului condus de democratul Pavel Filip, sediul Legislativului fiind pãzit de mii de angajati ai Ministerului de Interne, care au format un cordon de securitate. Oamenii au iesit în stradã la apelul omului de afaceri pro-rus Renato Usatâi, a liderului comunistilor, Igor Dodon, si a liderului platformei Demnitate si Adevãr, Andrei Nãstase, dupã ce Guvernul de la Chisinãu a fost votat de Parlament si învestit pe furis de presedintele Nicolae Timofti. Potrivit unui discurs al liderului socialistilor, Igor Dodon, sustinut de pe scena amplasatã în centrul capitalei, oamenii din mai multe raioane din tarã urmeazã sã ajungã la Chisinãu, însã acestia ar putea fi opriti de oamenii legii la iesirea din localitãti. Vasluienii care doresc sã ajungã în R. Moldova s-ar putea trezi cu o nouã cortinã de fier la granita Uniunii Europene, dacã situatia de la Chisinãu degenereazã.

Noul guvern, sustin cei care sunt pro-Guvernul Pavel Filip, “este sustinut de organizatiile strãine, cât si de statele mari, fiind, ca si la Bucuresti, un guvern tehnocrat”. Dupã votarea guvernului, initial s-a hotãrât ca jurãmântul sã aibã loc la ora 7 seara, însã din cauza presiunilor s-a amânat pentru mai târziu, în noaptea de miercuri spre joi. Legea nu spune la ce orã trebuie guvernul sã depunã jurãmântul, însã imediat dupã jurãmânt câtiva ministri au plecat la Guvern sã rezolve problemele de securitate si finante, care sunt urgente. Ministrii au lucrat si noaptea. Igor Dodon, liderul socialistilor, este printre contestatarii noului guvern. “Am discutat cu majoritatea parlamentarã si am adus la cunostintã revendicãrile noastre. La convorbiri erau prezente doar douã partide, PD si PLDM. Le-am adus la cunostintã pozitia protestatarilor despre dizolvarea Parlamentului si alegerile anticipate. Am obtinut promisiunea cã joi seara sau vineri dimineatã cei 57 de deputati care au votat guvernul vor analiza propunerile noastre. Vineri, pânã la orele 12-13, au promis cã ne vor anunta despre decizia lor. În functie de aceastã decizie vom hotãrî ce facem mai departe. Dacã se va tine cont de propunerile noastre, pe 30 ianuarie urmeazã sã se dizolve Parlamentul si alegerile parlamentare sã aibã loc la sfârsitul lunii martie, început de aprilie. Dacã vom primi un rãspuns negativ, noi vom protesta non stop si vom fi mai multi”, sustine Dodon. Un alt lider al manifestantilor din Piata Marii Adunãri Nationale de la Chisinãu, Andrei Nãstase, a completat: “Vom continua protestele, indiferent de ce s-a discutat azi. Alegerile anticipate sunt o solutie. Guvernul trebuie sã îsi dea demisia si urmeazã sã fie instalat un guvern tehnocrat, care ar pregãti alegeri libere. Am vorbit despre toate aspectele pe care le asteaptã strada. Vom continua protestele”, a spus Nãstase.

Moldovenii sunt manipulati: politicienii sustin cã 80% dintre basarabeni vor alegeri anticipate

“Peste 80 la sutã dintre cetãteni vor alegeri anticipate. Cei care au votat ieri Guvernul sunt o majoritate parlamentarã ilegalã, nu doar acum din cauza deputatilor cumpãrati, ci de un an jumãtate, de când am fost scoti din cursa electoralã. Îmi asum responsabilitatea pentru faptul cã am chemat oamenii în stradã. Iar astãzi dacã vor mai fi provocatori, nu mai putem garanta nimic”, a anuntat si Renato Usatâi. Un reprezentant al manifestantilor sustine cã “toti oamenii vor un guvern european. A fost uzurpatã puterea în stat, prin investirea unui guvern în 30 de minute, încãlcând regulamentul parlamentar. Iar noaptea, pe întuneric, au fost investiti membrii guvernului. Noi am reiterat aceleasi cerinte: vrem alegeri anticipate si curãtarea clasei politice”. Manifestantii spun cã, pe 29 ianuarie, expirã termenul de învestire a Guvernului, iar pe 30 vor sã dizolve Parlamentul si sã declare alegeri anticipate. Protestele au început miercuri, în timpul sedintei speciale a Parlamentului, în cadrul cãreia a fost învestit cabinetul de ministri condus de democratul Pavel Filip. Dupã învestire, protestatarii au înconjurat Parlamentul pentru a nu le permite deputatilor sã pãrãseascã sediul si pentru a impune anularea votului. Protestatarii au fortat o usã lateralã a Parlamentului si au pãtruns în clãdire, însã ulterior au fost scosi afarã de fortele de ordine. Cel putin zece persoane, printre care si patru politisti, au avut de suferit în urma altercatiilor si îmbrâncelilor. Printre cei agresati a fost si deputatul liberal Mihai Ghimpu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.