|

AH1N1 A UCIS UN COPIL

• o fetită de 14 ani a murit, vineri dimineată, la Spitalul Sfînta Maria din Iasi • este primul deces din acest sezon provocat de gripa porcină • din păcate, copila suferea si de alte boli grave, fiind diagnosticată de ani buni cu lupus •

Gripa AH1N1, sau mai cunoscută sub denumirea de gripă porcină, a făcut săptămîna aceasta prima victimă a acestui sezon 2010-2011, desi toată lumea credea că virusul a intrat în amortire. O fetită cu putin peste 14 ani, din Roman, a murit vineri dimineată, 25 martie, la Spitalul de Copii Sfînta Maria din Iasi din cauza complicatiilor provocate de infectarea cu virusul gripei noi. Este primul deces din această iarnă provocat de gripa nouă si al doilea de gripă, în general. Luna trecută, un tînăr de 35 de ani, tot din Roman, cu mai multe boli grave asociate, a murit de asemenea într-un spital din Iasi din cauza contractării unui virus gripal de tip B, adică al gripei obisnuite. Copila de 14 ani care a fost acum răpusă de gripa nouă suferea si ea de mai multe boli avînd un sistem imunitar foarte slăbit. Fetita fusese diagnosticată de ani buni cu lupus eritematos, o boală sistemică foarte rară ce atacă toate organele si care destabilizează acut sistemul imunitar. De asemenea, tot din cauza bolii, avea si o nefrită lupică, adică o inflamare gravă a rinichilor motiv pentru care se afla permanent sub supravegherea pediatrilor din Iasi. În urmă cu două săptămîni, fetita a început să se simtă rău si a fost diagnosticată de medicul de familie cu o infectie respiratorie severă. Părintii au luat legătura cu medicii ieseni care o monitorizau pe fiica lor si de comun acord au decis să o interneze la Iasi. La scurt timp după internare, starea fetitei s-a agravat avînd nevoie de suport respirator, adică de ventilatie mecanică. În acel moment, doctorii au decis să preleveze probe pentru a vedea dacă nu cumva este o infectie cu noul virus gripal. Rezultatele Laboratorului Cantacuzino din Iasi au confirmat acest lucru si a fost începută terapia specifică. După o perioadă în care copilul părea a fi pe drumul cel bun si dădea semne de însănătosire, la mijlocul acestei săptămîni a suferit o recădere, iar de joi, 24 martie, a necesitat din nou ventilatie mecanică. Din păcate, vineri dimineată a decedat, medicii nemaiputînd face nimic pentru ea. „Este primul deces din acest sezon cauzat de virusul AH1N1, mai avînd un alt deces luna trecută dar provocat de virusul gripal de tip B. Din nefericire, de această dată este vorba despre un copil care avea mai multe boli grave asociate si, pe acest teren, boala a avut o evolutie imprevizibilă ce a culminat cu decesul“, a precizat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, sefa serviciului de specialitate din cadrul DSP Neamt.
Comparativ cu anul trecut, iarna aceasta a fost una relativ linistită din punct de vedere epidemiologic, fiind putine cazuri de gripă, iar numărul virozelor si al altor afectiuni respiratorii a fost sub nivelul din iarna precedentă. Totusi, virusii continuă să trimită multi nemteni în spital, săptămîna trecută fiind diagnosticate aproximativ 2.000 de persoane cu viroze, pneumonii si gripă. Medicii sustin că o dată cu încălzirea vremii si aceste boli vor dispărea treptat dar, pînă atunci, se recomandă cu insistentă respectarea unor reguli stricte de igienă care ar putea preveni infectarea.

www.monitorulneamt.ro