spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Albita- poarta subrezitã a Europei, cu gãuri în asfalt

- Advertisement -

SFIDÃTOR…Albita, cea mai importantã vamã de la frontiera României aratã ca dupã bombardament. Pe pista de intrare în tarã, cratere de jumãtate de metru se cascã din asfalt, unul dupã altul, dând impresia unui drum de tarã. Este inacceptabil ca principalul punct de intrare în Uniunea Europeanã din Est, unde pe an este tranzitat de peste douã milioane de cãlãtori sã arate în asa hal, punând, de ce nu eticheta pe România. Este cunoscut faptul cã prima impresie conteazã. Si ce vãd cei din estul Europei si din Asia când intrã în UE. Gropi uriase, unde poti lejer sã-ti rupi masina, o vamã coloratã doar în nuate de gri, cu chioscurile de pe pistã în paraginã, multe dintre ele nefolosite, dând impresia generalã cã Uniunea mai are un pic si se desfiinteazã. Si acest lucru este într-un contrast total cu vama de dincolo de Prut, de la Leuseni, unde totul aratã perfect. Mãcar acum, în ultimul ceas, când centenarul Marii Uniri se apropie, Guvernul României ar trebui sã se implice si mãcar podul de peste Prut sã-l vopseascã în tricolor, ca sã putem avea curaj, în 2018, sã reinventãm podul cu flori, începutul împlinirii unui ideal: Basarabia, pâmânt românesc! Autoritãtile din Republica Moldova si-au fãcut datoria, sfidându-ne parcã, într-un fel, vopsind parapetii pe jumãtatea lor de pod în gri.

Vama Albita si-a câstigat demult renumele de Poarta Europei, fiind cel mai important punct de trecere al frontierei din UE. Pe aici în fiecare an trec în jur de 600.000 de mijloace de transport cãlãtori (autoturisme si autobuze) si peste 150.000 de tiruri cu mãrfuri. Sunt cifre ametiotoare pentru un punct de trecere al frontierei întins pe 35 de hectare. Zilnic 800 de autoturisme sunt verificate si puricate de vamesi si peste 700 de tiruri. În total, pe an, peste douã miloane de cãlãtori trec prin filtrele autoritãtilor. Si veniturile obtinute sunt frumusele, însã infrastructura lasã de dorit. Nu s-au mai fãcut investitii de ani de zile, iar pistele de asfalt de la intrare în România aratã mai rãu ca drumul national Vaslui Bacãu. Si clãdirile sunt într-o stare jalnicã, nu mai vorbim de custile vamesilor si ai celor de la Politia de Frontierã. Degeaba sefii de la Vama Albita fac adrese. Nimeni nu-i bagã în seamã. Pe timpul lui Ponta s-a alocat o sumã de bani si s-au refãcut pistele de pe iesirea din tarã. “Ultimele asfaltãri în Vamã s-au fãcut în 2015 în ultimele luni de mandat ale premierului Ponta. Din pãcate banii au fost foarte putini si nu au ajuns. De atunci noi tot facem adrese, dar nu s-au mai alocat bani pentru investitii. Am înteles cã vama se va reabilita printr-un proiect transforntalier, unde cinci vãmi din România intrã în reparatii capitale, iar Vama Albita are alocatã cea mai mare sumã, însã pânã atunci este mult. Noi avem nevoie acum de asfaltarea pistei de iesire, unde într-adevãr sunt mari probleme. Soferii ne reproseazã acest lucru, dar noi nu avem ce face” ne-a declarat Marius Costache adjunctul Vãmii Albita.

Albita, o patã de rusine pe obrazul României

Vama Albita este în administrarea Directiei Regionale a Finantelor Publice din Iasi, o institutie care colecteazã miliarde de lei. Nu credem cã ar fi o mare avere alocarea unui sume de bani pentru a face câteva reparatii urgente la acest obiectiv, unde vorbim de imaginea României si de ce nu, a UE. Un vames, care a sesizat cã facem poze ne-a spus dupã ce s-a lãmurit de intentiile noastre: “Bine faceti, cã poate le-or fi rusine celor din Guvern. Nouã ne crapã obrazul în fiecare zi când turistii ne întreabã dacã au iesit din Republica Moldova si au intrat în UE. Când aflã cã sunt pe teritoriul lor dau lehamite din mânã. Este o palmã datã României, e vorba de imaginea tãrii noastre. E o patã de rusine pe obrazul UE si sperãm ca în ceasul al doisprezecelea, Guvernul sã ia mãsuri” a mai spus acesta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.