spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Biografie Corneliu Vadim Tudor

- Advertisement -

Politicianul Vadim Tudor participã la alegerile prezidentiale din partea Partidului România Mare (PRM), partid pe care îl conduce din functia de presedinte. S-a nãscut în 1949, la Bucuresti, si are 64 de ani. În 1971 a terminat Facultatea de Filosofie a Universitãtii din Bucuresti, apoi a urmat un curs de istorie, ca „bursier Herder”, la Universitatea din Viena. Are douã doctorate, unul în istorie, obtinut la Universitatea din Craiova, si celãlalt în Teologie, obtinut la Universitatea „Ovidius” din Constanta.

În 1972 a început sã lucreze ca jurnalist pentru publicatii ca „România liberã”, „Magazin”, iar din 1975 pentru Agentia Românã de Presã AGERPRES. La începutul anului 1990 îsi înfiinteazã propriile publicatii: „România Mare”, „Politica” si „Tricolorul”; în acelasi timp fondeazã si Editura Fundatiei „România Mare”.

În 1991 a fondat Partidul România Mare si, astfel, a intrat în politicã. Un an mai târziu, a fost ales senator si secretar al Biroului Permanent al Senatului. Dupã patru ani de senator, participã la alegerile prezidentiale din 1996, iar din cei 16 candidati, ocupã locul cinci. În acelasi an, revine în Senat, ca membru al Comisiei senatoriale de Apãrare, Ordine Publicã si Sigurantã Nationalã. Dupã acesti patru ani de senator, candideazã din nou la alegerile prezidentiale, reusind sã ajungã în turul doi si obtinând 33,17% din voturi. Legislatura 2000-2004 îl prinde iar ca senator, însã de data asta ca membru al Comisiei senatoriale de Comisie Externã. În urmãtoarea legislaturã, 2004-2008, îsi continuã activitatea de senator, ca membru al Comisiei de Apãrare, Ordine Publicã si Sigurantã Nationalã si ocupã functia de vicepresedinte al Senatului. În 2009 participã pentru a treia oarã la alegerile prezidentiale, dar nu reuseste sã obtinã decât 5,56% dintre voturi. Tot în acelasi an este ales membru al Parlamentului European, unde nu va avea o activitate bogatã: conform site-ului votewatch, care a monitorizat activitatea membrilor Legislativului european, Vadim Tudor, împreunã cu alti trei europarlamentari, nu a avut niciun raport, niciun proiect de aviz, nicio întrebare parlamentarã, nicio declaratie scrisã sau vreo motiune de rezolutie semnatã.

Este cunoscut în spatiul public ca un om cu o culturã generalã bogatã, dar extrem de coleric; se enerveazã repede si face declaratii dure. A fost implicat în mai multe scandaluri intens mediatizate de presã. În 2004, mai multi detinãtori ai Ordinului National „Steaua României”, printre care Mircea Dinescu, Gabriel Liiceanu si Stelian Tãnase, au formulat o sesizare Consiliului de Onoare al Ordinul National „Steaua României” prin care au cerut ca Vadim Tudor sã prezinte scuze celorlalti posesori ai ordinului „pentru comportamentul nedemn”. Acesta a refuzat, iar Traian Bãsescu a semnat decretul prezidential de retragere a ordinului conferit. Vadim Tudor a dat, apoi, Administratia Prezidentialã în judecatã si a cerut revocarea decretului, iar dupã trei ani avocatii acetuia au reusit suspendarea executãrii decretului.

În 2008 un alt scandal a creat vâlvã în spatiul public: Corneliu Vadim Tudor, în conflict cu Oana Zãvoranu. Pe aceasta a sustinut-o la alegerile parlamentare din 2008, când îsi anuntase candidatura din partea PRM-ului, însã dupã ce Oana Zãvoranu s-a retras si din cursa alegerilor parlamentare si din partid, declaratiile de ambele pãrti au început sã curgã. A fost acuzat de Oana Zãvoranu cã i-ar fi fãcut avansuri, ba chiar cã ar fi încercat sã o violeze, iar acesta ar fi fost unul din principalele motive pentru care s-a retras din PRM. Corneliu Vadim Tudor a replicat, însã, cã nu cu ea a avut relatii intime, ci chiar cu mama acesteia. Un scandal asemãnãtor a avut si cu Anca Cârcu, care, la fel ca Oana Zãvoranu, l-a acuzat cã ar fi încercat sã o violeze. Pentru a demonta acuzatiile, într-o editie a emisiunii „Un show pãcãtos”, a jurat cã nu a violat pe nimeni: „Jur, cu mâna pe Biblie, cã nu am violat pe nimeni. E o diversiune. Ea e o prostituatã, presta la benzinãrie. Stã pe banii unui consilier prezidential”. Pentru aceste acuzatii, Oana Cârcu l-a dat în judecatã, a câstigat, iar Corneliu Vadim Tudor a fost obligat sã-i plãteascã acesteia daune materiale în valoare de 1000 de lei si sã publice sentinta în cele douã publicatii pe care le detine, „Tricolorul” si „România Mare”.

În prezent este membru al Academiei Mondiale de Medicinã „Albert Schweitzer”, membru corespondent al celui mai prestigios forum cultural-stiintific al institutiei papale: Academia Tiberianã si membru al Academiei de Stiinte Politice din New York. De-a lungul anilor a primit mai multe distinctii nationale si internationale, printre care Marea Medalie de Aur a Academiei Mondiale „Albert Schweitzer”, „Omul anului 2000” si „Omul anului 2004”, premii oferite de Institutul Biografic American, titlul de „Distins intelectual al secolului 20”, oferit de Centrul International Biografic din Cambridge, Anglia; la acestea se adaugã peste 100 de premii oferite de institutii din tarã si din strãinãtate.

Este autorul mai multor volume de poezii, publicisticã si piese de teatru radiofonic, printre care „Epistole vieneze”, „Mândria de a fi român”, „Carte româneascã de învãtãturã”, „Scenariul de iarnã”, „Toatã lumea stie fotbal”. (Documentare: Simona Danda)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.