|

Alertã de vreme rea: ninsori si viscol la Vaslui!

INFORMATII…Judetul Vaslui se aflã sub cod portocaliu de ninsore, iar vasluienii sunt rugati sã fie atenti când se aventureazã pe drumurile judetului. În cadrul unei sedinte, organizate ieri, prefectul Eduard Andrei Popica a trasat sarcini explicite institutiilor vizate pentru a elimina posibilitatea unor eventuale incidente. Contactat telefonic, acesta ne-a explicat cã în aceastã perioadã roagã toti vasluienii sã nu porneascã la drum decât în cazuri urgente si sã rãmânã informati cu privire la evolutia vremii. Acesta a mai explicat cã, în momentul de fatã, pe toate drumurile ce trec pe raza judetului sunt prezente utilaje de deszãpezire care împrãstie material antiderapant. Alãturi de acestea vor fi si echipaje ale politiei rutiere care vor avea grijã ca soferii sã fie constienti de pericolele codului portocaliu.

Institutia Prefectului Vaslui avertizeazã vasluienii cu privire la intrarea în vigoare a codului portocaliu de vreme rea pe întreg teritoriul judetului Vaslui, începând de joi, 18 ianuarie, ora 01:00, pânã la ora 17:00. Fenomenele vizate sunt intensificãri ale vântului, cu viteze ce vor depãsi la rafalã 75 km/orã, si ninsori viscolite. De asemenea, în aceeasi perioadã sunt anuntate temperaturi scãzute, vremea rãcindu-se treptat. Soferii sunt rugati sã nu porneascã la drum, decât dacã este necesar, sã ruleze cu vitezã redusã si prudentã la volan. Transportatorii de persoane si marfã sunt sfãtuiti sã-si ia mãsuri din timp, pentru a evita eventualele blocaje si accidente în trafic. Dacã trebuie neapãrat sã plecati la drum, asigurati-vã cã autoturismul este echipat corespunzãtor pentru circulatia în conditii de iarnã. Pe timpul cãlãtoriei, informati-vã permanent în legãturã cu evolutia vremii si cu mãsurile dispuse de autoritãti.

Ce mãsuri au fost luate!

În vederea evitãrii incidentelor nedorite au fost dispuse mãsuri ce au în vedere persoanele fãrã adãpost, respectiv persoanele cu dizabilitãti, gravidele si persoanele cu probleme medicale majore-dializatii, pentru asigurarea transportului si internarea acestora în spatiile de adãpostire, respectiv unitãtile medicale competente. Totodatã, pe toate drumurile ce trec prin judet vor fi prezente utilaje de deszãpezire si echipaje ale Politiei Rutiere. “Încã de la începutul acestei sãptãmâni, pe drumurile nationale si europene, am început sã împrãstiem material antiderapant, iar în aceste momente se actioneazã cu toate utilajele din dotare pe drumurile mai sus amintite. A fost convocat, la sedinta de ieri, si vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, Ciprian Trifan, care ne-a asigurat cã a luat legãtura cu firma contractatã sã curete drumurile judetene si cã deja aceasta intervine pe aceste drumuri. În ceea ce priveste politia rutierã, acestia vor actiona cu patrule pe toatã durata codului portocaliu, în întreg judetul, pentru a atrage atentia conducãtorilor auto de fenomenele meteo ce au loc, si doar dacã este cazul, probabil vom închide anumite artere, dar doar dacã este cazul. În acelasi timp, am luat legãtura cu toate UAT-urile din judet. Tot pe perioada codului portocaliu, prin ordin al prefectului, împreunã cu comandantul sef al ISU Vaslui, am dispus ca fiecare primãrie sã aibã un om care sã fie de permanentã, pentru ca toate situatiile identificate sã ne fie raportate în timp real. În aceastã dimineatã, începând cu ora 08:00, voi avea o întâlnire cu colonelul Blagoci, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Vaslui, si directorul SDN Bârlad, care îmi vor aduce la cunostintã raportul cu toate drumurile care sunt blocate, dacã este cazul. Având în vedere cã acest cod portocaliu este pânã la ora 18:00, suntem în dispozitiv pânã la iesirea din cod”, a declarat prefectul judetului Vaslui, Eduard Andrei Popica. (Andrei Manolachi)