|

Alertã la Spitalul de Urgentã Vaslui: doi nou-nãscuti infectati cu virusi necunoscuti

PROBLEME… Cazul “Maternitatea Giulesti”, unde mai multi nou-nãscuti au fost infectati cu stafilococul auriu pare sã fi ajuns la Vaslui. Mai multe mãmici internate la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui au reclamat faptul cã în ultimele zile mai multi bebelusi s-ar fi îmbolnãvit din cauza virusilor din unitatea medicalã. Conducerea spitalului recunoaste cã sunt probleme cu doi nou-nãscuti, care la începutul acestei sãptãmâni au prezentat simptome de intolerantã digestivã si vãrsãturi, însã pânã nu vin rezultatele de la laborator, nu se poate trage concluzia cã nou-nãscutii ar fi victimele infectiilor nosocomiale.

Este alertã mare în aceste zile la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, dupã ce, spun unele mãmici, doi bebelusi nãscuti prematur, internati în sectia de Neonatologie, s-ar fi îmbolnãvit din cauza virusilor din spital. Una dintre mãmici ne-a declarat cã unul dintre copii se aflã în stare foarte gravã, iar acum se teme si pentru viata copilului ei. “ Initial am vrut sã nasc în Iasi, dar am ales Spitalul Judetean Vaslui dupã ce am auzit cuvinte frumoase despre medicii de aici. Laudele s-au adeverit pentru cã din punct de vedere al calitãtii actului medical nu pot sã fac niciun repros. Probleme sunt, se pare, cu virusii si bacteriile. Douã mãmici trec prin mari emotii dupã ce copiii li s-au îmbolnãvit din senin. Am vorbit cu o rudã care lucreazã la un alt spital din tarã si mi-a spus cã s-ar putea sã fie vorba despre infectii nosocomiale, virusi cãpãtati în spital. Cel putin unul dintre acesti copii se simte foarte rãu, e într-o stare gravã”, ne-a declarat, sub protectia anonimatului, o mãmicã internatã în Spitalul Judetean Vaslui.

“Nu ne permitem greseli, cu atât mai mult la Neonatologie”

Contactatã telefonic, conducerea unitãtii medicale a recunoscut cã doi nou-nãscuti au probleme de sãnãtate, probleme care se întâlnesc însã în mai toate maternitãtile din tarã. “Existã în compartimentul de prematuri douã perechi de gemeni. Luni dupã-amiazã, la un un copil dintr-o pereche si la alt copil din altã pereche au apãrut simptome de intolerantã digestivã, vãrsãturi. Copiii sunt hrãniti prin sondã nazogastricã cu lapte matern. Imediat cum au apãrut aceste simptome de enterocolitã a fost sesizat Serviciul SPIAAM (Serviciul de Prevenire a infectiilor asociate asistentei medicale), a fost toatã lumea alertatã, s-au recoltat probe, s-au luat analize. Probele, care au fost luate inclusiv de pe sânii si mâinile mamei, sunt în lucru la laborator. Vom avea rezultatele în douã-trei zile. Nu existã nicio infectie nosocomialã, nici un copil nu este în stare gravã, situatia este sub control. Este o situatie normalã, ca în orice spital în care vin mãmici din toate mediile ca sã nascã. Nu ne permitem niciun fel de gresealã pe toate sectiile spitalului, iar la Neonatologie cu atât mai mult suntem foarte atenti”, ne-a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui.