|

Alesii huseni, discutii intense pe terenurile si clãdirile urbei

Vestea cã demersurile pentru obtinerea unei finantãri consistente în vederea reabilitãrii cinematografului “Dacia” sunt aproape de concretizare, a ajuns ieri la Husi, chiar în timpul sedintei ordinare de CL. Primarul Ioan Ciupilan a vorbit la telefon cu persoana de la CNI, îndrituitã, se pare, sã dea un fel de “undã verde” documentatiei proiectului. Entuziasmat de vestea primitã, în vãzul consilierilor, primarul i-a fãcut interlocutoarei declaratii de dragoste: “Vã iubesc!”, i-a strigat alesul, fericit cã ar fi numãrate zilele pânã când va obtine banii necesari, pentru ca pe ruina bãtrânului cinematograf sã se realizeze un obiectiv cultural, demn de un municipiu precum Husul. Dincolo de aceastã veste, alesii, întruniti în sedinta ordinarã a lunii septembrie, au avut de dezbãtut proiecte ce au tinut mai mult de terenuri si de clãdirile din domeniul public sau privat al municipiului.

Sedinta a început cu douã completãri ale inventarului bunurilor care apartin domeniului public al municipiului. “Nu stiu când o sã avem si noi o situatie completã a bunurilor mobile si imobile din municipiul Husi”, a spus primarul, care, de mai multe sedinte încoace, criticã faptul cã functionarii Primãriei cu atributii în inventarierea averii municipalitãtii… se miscã greu. Au urmat apoi discutii despre concesionãri, vânzãri de imobile sau dezmembrãri de terenuri, care, cel putin unele, au stârnit opinii contrare. Interesant este cã, la un moment dat, când consiliera Cãtãlina Popa s-a arãtat nemultumitã de evaluarea fãcutã unui bun de cãtre un anumit evaluator, primarul Ciupilan a fost neasteptat de galant cu liberala, care îi dã, de regulã, cele mai multe bãtãi de cap: “Da, sunt de acord. Supuneti la vot proiectul cu tot cu propunerea doamnei consilier, Cãtãlina Popa”, a spus primarul. Armonia însã nu a durat prea mult, cãci, atunci când a venit vorba despre o cerere a unui cetãtean, de a construi o halã pe DE 581, în zona “Calea Basarabiei”, lucrurile s-au complicat. “Nu se poate sã facem o halã de productie textile, în mijlocul orasului. Noi trebuie sã avem grijã cum va arãta acest oras. Nu puteti sã ne spuneti cã omul acesta va construi acolo o… “halã frumoasã”, au reactionat liberalii. “Poate unii nu au scoli înalte si nu a stiut omul sã se exprime. Hala o face dupã cum îi impunem noi în PUZ. Dacã avea scoli înalte, scria unitate de productie. Dar poate nu are…”, a spus primarul. “Dacã nu ati mai fi asa de ironic…”, au replicat liberalii. “Dar nu sunt ironic”, nu a tãcut nici Ciupilan. “Pãi, nu sunteti. Doar cã dumneavoastrã credeti cã sunteti”, i-a întors ironia unul dintre liberali, spre hazul celor care au simtit nuantele… întepãtoare, din schimbul de replici. Mai mult, Cãtãlina Popa a sesizat cã semnãturile de pe prima si cea de-a doua cerere a investitorului care cerea sã construiascã hala nu ar corespunde. “Eu spun sã fim mai atenti la ceea ce votãm”, a cerut liberala.

“Managerul sfinteste locul”

Când a venit vorba despre proiectul în care ar fi trebuit aprobatã documentatia tehnico-economicã a obiectivului de investitii “Lucrãri de reparatie la instalatia sanitarã din subsolul clãdirii cãminului-internat al Colegiului Agricol – Grãdinita 2 si înlocuire conductã de canalizare menajerã Grãdinita 13″, primarul Ioan Ciupilan a scos la ivealã o situatie nedoritã. “Acolo, la Grãdinita 2, au fost probleme. Din lunile iulie-august, subsolul s-a umplut cu mizerii si nu voia nimeni sã se bage sã curete. Nu am stiut la timp. Când am aflat, am reusit, cu niste oameni, cu Aquavas-ul, cu Ecosalubrizare si Spatii Verzi, sã curãtãm acolo. Dar nu se poate asa ceva. Am spus: managerul unei institutii este cel care sfinteste locul”, a sustinut, aluziv, primarul în plen, tintind, mustrãtor, spre conducerea Grãdinitei 2. Un alt lucru care a uimit la sedinta de Consiliu Local a fost starea de sãnãtate vizibil subrezitã a consilierului local, Constantin Bârsan. Desi a fãcut efortul de a veni la întrunire, social-democratul a arãtat în timpul dezbaterilor cã se simte destul de rãu, iar la plecare, colegii au fost cei care l-au ajutat sã coboare scãrile Primãriei. “Vedeti, oricât ne zbatem, oricât ne certãm, dacã nu suntem sãnãtosi toate sunt degeaba. Îi dorim multã sãnãtate domnului Bârsan”, a spus unul dintre consilieri.