spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Alexandra Nechita, premiatã la Gala “100 pentru Centenar”

- Advertisement -

DISTINCTIE… Alexandra Nechita, celebra pictoritã nãscutã în Vaslui, a fost premiatã de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni si Ambasada României în SUA. Distinctia i-a fost acordatã în cadrul Galei “100 pentru Centenar”, dedicatã românilor cu activitãti deosebite, promotori ai valorilor si identitãtii românesti, care au contribuit la imaginea României în lume. Alãturi de ea, au mai fost premiati Adrian Bejan – profesor universitar la Duke University, Eliot Sorel – medic, lider inovator în medicina globalã si expert în performanta sistemelor de sãnãtate, Adrian Bot – Cercetãtor în domeniul stiintelor biomedicale, si Alexandru Mãrmureanu – proeminent chirurg toracic si cardiovascular.

“Centenarul Marii Uniri reprezintã un moment unic în istoria modernã a României. Iar pentru românii americani el are o semnificatie în plus. Sã ne aducem aminte cã Pacea de la Paris a fost definitã de idealurile transmise atunci cu mare putere de cãtre presedintele american Woodrow Wilson. Idealismul sãu de atunci a permis popoarelor dreptul la autodeterminare, ceea ce a fãcut ca actul de la Alba Iulia sã fie ratificat si la nivel international. De aceea, suntem legati de America si prin acest gest extraordinar al unui presedinte american”, a declarat ambasadorul României, George Cristian Maior. În acest context, George Cristian Maior a amintit de initiativa comunitãtii românilor-americani din urmã cu o sutã de ani, care au reusit sã promoveze cauza unitãtii nationale, adunând toti membrii sub o unicã Ligã nationalã a românilor din SUA. În 1918, la Philadelphia, orasul simbol al independentei Statelor Unite, românii au proclamat ideea unirii Transilvaniei cu restul tãrii.

Povestea artistei apreciate în întreaga lume

Alexandra Nechita s-a nãscut pe 27 august, în Vaslui, la doar trei luni dupã ce tatãl ei, Niki Nechita, a fugit în Statele Unite ale Americii. La doi ani dupã aceasta, mama sa, Viorica Nechita, a reusit sã ajungã, alãturi de Alexandra, în California. Atunci a si început sã picteze. Prima expozitie a avut-o la vârsta de opt ani, într-o bibliotecã publicã din Whittier, SUA. La 11 ani vindea tablouri de 100.000 euro. A uimit o lume întreagã si a fost supranumitã “micuta Picasso”. “Nici mãcar nu stiam cine era Picasso. Doar mã bucuram de ce fãceam si pictam în acest fel pentru cã voiam sã fiu diferitã”, spunea Alexandra pe atunci, într-un interviu acordat celebrei realizatoare de televiziune americane, Oprah. În 1999 a fost selectatã de World Federation of United Nations sã conducã Global Arts Initiative, un proiect care implicã peste 100 de natiuni. A câstigat numeroase premii si titluri de onoare, printre care “Artistul remarcabil al anului: Picturã” Nubreed Synegry of Arts, Lincoln Center, New York, “100 dintre cei mai interesanti oameni”, People Magazine, UNICEF Gift of Songs, New York. Chiar dacã a plecat de la doi ani din Vaslui, Alexandra a revenit deseori în Vaslui, pentru a-si vizita bunicul din partea mamei. Inspirat din aceste vizite este si tabloul “Summer in Europe” (n.r. Varã în Europa). Nu l-a vândut pânã acum si nici nu o va face, spune artista. Asta pentru cã a prins viatã în urmã cu peste 12 ani, pe când se afla în vizitã la bunicul ei din Vaslui. “Îmi amintesc imaginea. Bunica era pe-afarã si bunicul m-a luat în poalã si-a-nceput sã-mi povesteascã. Tinea un pahar de vin rosu între degete. A fost prima datã când m-a luat bunicul în brate”, povestea Alexandra într-un interviu acordat ziarului Jurnalul National.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.