spot_imgspot_img
7 C
Vaslui
20-apr.-2024

ALEXANDRU ENE, UN TÂNÃR DE SUCCES AL BÂRLADULUI, A MURIT LA SCHI!

- Advertisement -

DUREROS…O veste îngrozitoare a îndoliat Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad: Alexandru Ene Splentter, de 38 de ani, fost elev al acestui colegiu bârlãdean, doctor în numerologie, fost olimpic national si international, a decedat la numai 38 de ani, într-un accident de schi. Alexandru Ene, fiul profesoarei de fizicã si a inginerului Florin Ene, plecati în Statele Unite dupã 2000, lucra la Institutul Aeronautic German (European Space Agency) – omolgul NASA din Europa, avea doi copii superbi si era un renumit numerolog, cu perspective foarte mari de viitor. În prezent locuia la München, împreunã cu familia sa. Accidentul s-a petrecut sãptãmâna trecutã, pe o pârtie de schi unde Alexandru era cu fiul sãu. Moartea lui a socat pe fostii sãi colegi de liceu si mai ales profesorii care l-au pregãtit pânã în 1998, când a plecat la Stanford, pentru studii. Dumnezeu sã-l ierte!

Un accident la schi, pe o pârtie undeva în Germania, a pus capãt vietii unui tânãr bârlãdean, care, desi a plecat sã studieze în SUA si a ajuns apoi în Germania, unde locuia la München de peste nouã ani, nu a uitat niciodatã Bârladul. Fizician renumit, doctor în numerologie, Alexandru Ene (dupã cãsãtorie si Splentter), de 38 de ani, fiul fostului inginer sef al SC Rulmenti SA Bârlad, Florin Ene, si al vestitei profesoare de fizicã Emanuela Ene, a fost unul dintre cei mai buni elevi dati de Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad, unde a învãtat pânã în 1998.

S-a nãscut la Medgidia, judetul Constanta, pe 9 august 1980. A urmat cursurile primare la Scoala nr.1 „Iorgu Radu” si cele gimnaziale la Scoala nr.8 „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad. Între 1994-1998 a fost elev al Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu” la o clasã de matematicã – informaticã. A participat în mod constant la olimpiadele si concursurile scolare de fizicã, obtinând premii la nivel national si international.

Între anii 1998-1999 a studiat în SUA la Middlebury College în statul Vermont, urmând specializarea fizicã, informaticã si matematicã. A fãcut parte din echipa Colegiului la examenul international de matematicã PUTNAM si la concursul de matematicã „Green Chicken” împotriva Colegiului Williams, obtinând cel mai bun scor vreodatã cu echipa. A fost, de asemenea, reprezentant al cãminului în Student Government Association si în Comitetul studentesc pe probleme de web si tehnologie. Din septembrie 1999 pânã în mai 2002 a fost student la Universitatea Harvard în Cambridge, statul Massachussets cu dublã specializare astronomie/astrofizicã si informaticã.

A absolvit Magna Cum Laudae. Între 1999 -2000 a avut o bursã de merit John Harvard, în 2001 s-a clasat printre primii cinci la un concurs de fizicã si a contribuit la clasarea echipei de la Harvard pe locul 3 între celelalte universitãti de top americane. A activat un an ca vicepresedinte al Societãtii Studentilor Români de la Harvard, fiind si designer al paginii web apartinând organizatiei. A desfãsurat, de asemenea, o rodnicã activitate de cercetare în astrofizicã la Williams College în 1999 si la Universitatea Harvard (1999-2002). Se implicã ca cercetãtor în astronomie în echipa dr. Jay M. Pasachoff la Colegiul Williams si participã la o expeditie în România pentru eclipsa totalã de soare. A fost membru în echipa de experiment si a scris un program de control pentru unul din accesoriile telescopului. Interesul manifestat pentru eclipsele solare l-au determinat sã-si scrie si tema de licentã tot în acest domeniu. Între 1999-2000 lucreazã la Observatorul de Astrofizicã Harvard – Smithsonian în domeniul razelor X emise de cãtre atmosfera solarã. A lucrat la coordonarea datelor experimentale cu imagini obtinute de cãtre satelitul TRACE si a scris programe de afisare si control pentru lansarea unei rachete experimentale – rachetã ce va fi lansatã de la baza marinei americane de la White Sands, New Mexico. Aceastã experientã l-a determinat sã treacã de la fizicã la inginerie aerospatialã pentru doctorat. Între 2001-2003 lucreazã la Centrul de astrofizicã Harvard – Smithsonian la programul POINTS de la NASA, Divizia radio si geoastronomie. În 2002 obtine Certificatul de limbã germanã de la Harvard si îl întâlnim în IBM în Germania lucrând la IBM Deutschland Entwicklung GmbH, Böblingen, unde conduce testele pe sistem Linux sub îndrumarea dr. Herbert Kratzer. Aici s-a ocupat de instalarea de drivere Linux, programe de teste de rulare. A rãspuns de implementarea metodei Code Coverage în procesul de testare, în timp ce ideea de îmbunãtãtire a testelor de sistem folosind instrumentul GCOV de ultimã generatie a fost o noutate pentru IBM.

Din 2002 studiazã la universitatea Stanford, în Palo Alto, stat California. Aici este lider si manager financiar pentru Asociatia Studentilor Români (2003-2005), participã ca membru în Consiliul Studentilor Masteranzi si Doctoranzi. Urmeazã cursuri de masterat în fizicã – 2003, inginerie aeronauticã, astronauticã – 2004, în stiintele manageriale aplicate în inginerie, profilul de investitii si finante – 2006. În 2009 obtine doctoratul în inginerie aerospatialã dupã care lucreazã în management la Google Inc. în Sillicon Valley.

A publicat numeroase lucrãri de specialitate. Este afiliat la asociatii si societãti stiintifice printre care Fundatia Nationalã „Henri Coandã”, Liga Studentilor Români din Strãinãtate, asociatiile absolventilor de la Harvard, Stanford si Middlebury, The Institute of Navigation, American Institute of Aeronautics and Astronautics. Avea ca pasiuni avioanele, misiunile spatiale, artele martiale, dansul sportiv, schi alpin, fotbal, tenis. În timpul liber face voluntariat si activitãti caritabile în România si SUA.

Alexandru Ene n-a suportat viata în SUA, asa cã, de peste 8 ani s-a stabilit, prin cãsãtorie, la München, în Germania, unde lucra la Institutul de Aeronauticã German (European Space Agency), omologul NASA din Europa, unde în ultima perioadã lucra la un proiect, fiind numerolog, de aterizare a avioanelor prin satelit, pe verticalã.

Din pãcate, viata sa a fost curmatã brusc, vineri, 16 februarie. Alexandru Ene, care avea doi copii, a fost la schi, unde a avut un accident, lovindu-se foarte tare la cap. N-a dat importantã loviturii, iar peste douã zile, mai precis vineri, 16 februarie, s-a suit în masinã si a plecat alãturi de copil spre casã. Undeva pe un pod i s-a fãcut rãu si a oprit masina, s-a dat jos si a cãzut secerat din picioare. N-a mai putut fi salvat, având, asa cum s-a stabilit apoi, un hematom intradural.

Toti fostii colegi, printre care Stefan Constantinciu, Andrei si Cristina Balaban, fostii si actualii profesori de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad, care l-au cunoscut si îi stiau performantele scolare extraordinare, sunt consternati de tragedia prin care trece familia Florin si Emanuela Ene, precum si familia frumoasã a lui Alexandru Ene Splentter. Acesta va fi înmormântat la München. Dumnezeu sã-l ierte! Drum bun cãtre stele, Alexandru!

(Material realizat cu ajutorul profesoarei Mariana Marin)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.