spot_imgspot_img
4.8 C
Vaslui
19-apr.-2024

Alina Mihaela Olãreanu aduce a treia medie de 10 judetului Vaslui: “îmi voi continua studiile în Amsterdam”

- Advertisement -

FINAL… Încã o medie de 10 la Bacalaureat pentru judetul Vaslui. Aceasta apartine absolventei Alina Mihaela Olãreanu, care a adus Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” cea de-a treia medie de 10. Alina avea note maxime la limba si literatura românã si istorie, iar dupã contestatii a obtinut o notã mai mare la logicã si argumentare – de la 9,90 la 10. De asemnea, dupã contestatii, a crescut si procentul de promovare în judetul Vaslui de la 64,7% la 67,19%.

Dacã la Evaluarea Nationalã profesorii de limba românã din Vaslui au fost duri cu lucrãrile elevilor din Botosani, la Bacalaureat s-a întors roata. Lucrãrile absolventilor clasei a XII-a din judet au fost corectate la sânge de profesorii de limba românã din Botosani, care au dat note mai mici decât era cazul. Unii chiar au luat Bac-ul, dupã ce, la unul dintre obiecte, li s-au mãrit notele cu câteva zeci de sutimi sau chiar un punct. Cele mai multe note au fost mãrite, unele chiar substantial, ceea ce a stârnit nemultumire, cãci primii corectori au pus note mult prea mici, pe tezele elevilor. Au fost cresteri cu mai mult de un punct la limba si literatura românã, ba chiar cu 1,20 puncte sau, cea mai substantialã crestere, 1,5 puncte. Pãrintii si absolventii în cauzã s-au arãtat revoltati de atitudinea corectorilor din Botosani, însã s-au bucurat sã vadã cã la reverificarea tezelor, acestia, în mare parte, si-au recuperat punctele pierdute pe nedrept.

Corectorii de la Botosani, note în batjocurã pentru multi dintre elevii vasluieni!

Dupã contestatii, notele absolventilor din Vaslui au crescut chiar si cu un punct jumãtate. Spre exemplu, unui absolvent de la LMK, care obtinuse initial 7,45 la limba si literatura românã, i-a fost crescutã nota la 8,85, iar unui alt absolvent al Liceului “Nicolae Iorga” Negresti, i-a crescut nota de la 7,8 la 9,15. La Colegiul National “Cuza Voda” Husi, de pildã, solutionarea contestatiilor a schimbat clasamentul. Mãriuca Mazdrag a obtinut, în urma contestatiilor, doi de 10, la Matematicã si Anatomie, dar si o majorare cu 70 de sutimi a notei de la limba românã, astfel cã, în final, media a fost de 9,93, ceea ce a clasat-o pe primul loc, în ierarhia scolii. Cel mai norocos elev se poate considera un absolvent de la profilul Stiinte Sociale, care picase Bac-ul, întrucât nu obtinuse media 6,00. A contestat nota primitã la Logicã si, de la 5,70, bãiatul a primit 6, 65, ceea ce l-a fãcut sã ia Bacalaureatul cu 6,10. Si la Colegiul Agricol au fost asemenea cazuri.

Procentul de promovare al Liceului “Mihail Kogãlniceanu” a crescut la 99,40%

Pentru Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, rezultatele de dupã contestatii au fost de bun augur. Acesta a mai primit o medie de 10, iar procentul de promovare a crescut de la 98,21 % la 99,40%. Doi din cei trei elevi care fuseserã declarati respinsi initial au primit note mai mari dupã recorectare si au fost declarati “reusiti”. “Ne bucurãm mult pentru cei care au au avut încredere în ei si au reusit sã-si mãreascã notele. Faptul cã s-a mai obtinut o medie de 10 nu ne mirã, mai ales cã era foarte aproape, avea 9,90 la logicã. Toti sunt copii buni, care au muncit pentru aceste note, tocmai de aceea unii dintre ei s-au simtit nedreptãtiti si au depus contestatii. Diferente prea mari între note nu ar fi trebuit sã existe, dar iatã cã existã. Am fost si eu profesor corector si stiu cum functioneazã fenomenul acesta: dupã un anumit numãr de teze corectate, unii profesori nu mai sunt atât atenti si de îngãduitori sau sunt mai exigenti, corectând prin comparatie cu alte lucrãri: <<elevul acesta a scris mai frumos sau s-a exprimat mai bine, celãlalt mai putin frumos>>. Eu îi înteleg, dar ei ar trebui sã se gândeascã putin si la elevi. Când îi pui unui elev nota 4,75 la Bacalaureat, îl plasezi la 35 de sutimi distanta de a rata un examen. Noroc cã elevul a avut ceva mai multã încredere, iar la recorectare a primit peste nota 5. Dincolo de toate, ar trebui sã fim oameni si, cel putin în situatii de acestea, am putea fi mai atenti”, a declarat directorul Liceului “Mihail Kogãlniceanu”, prof. Cãtãlin Ignat.

Alina Mihaela Olãreanu: “Îmi doresc sã-mi reprezint tara în calitate de diplomat”

Cruajoasã si încrezãtoarea în teza ei, Alina Mihaela Olãreanu a fãcut contestatie la proba de profil – logicã si argumentare, iar dupã recorectare i-a fost mãritã nota de la 9,90 la 10. “Initial, bucuria mi-a fost mascatã de faptul cã mai aveam nevoie de zece sutimi pentru a atinge maximul posibil la acest examen si mã gândeam cã eram atât de aproape. Însã am decis sa fac contestatie, mai ales cã era vorba despre materia la care eram sigurã cã voi lua 10, luând în calcul faptul cã la românã sau istorie putem fi putin subiectivi în notare. Emotiile, desigur, au existat, dar am avut încredere în mine si am reusit. Din toamnã, voi merge la Universitatea din Amsterdam, unde mã voi pregãti în domeniul studiilor europene. Îmi doresc sã-mi reprezint tara în calitate de diplomat”, a declarat tânãra absolventã a Liceului “Mihail Kogãlniceanu”, specializarea Stiințe sociale.

Topul celor mai bune cinci licee din judet, în functie de procentul de promovare la BAC, dupã contestatii:

  1. Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” – 99,40%
  2. Colegiul “Gh. Rosca Codreanu” – 98,54%
  3. Liceul Teoretic “Emil Racovitã” – 97,17%
  4. Colegiul National “Cuza Vodã” Husi – 96,40%
  5. Seminarul Teologic Ortodox “Sf. Ioan Gurã de Aur” Husi – 87,50%.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.