spot_imgspot_img
4.8 C
Vaslui
19-apr.-2024

Amatorism în sedinta de Consiliul Local

- Advertisement -

Silviu GEORGESCU

PE BANII CETÃTENILOR Desi eticheta si “fisa postului” le impune sã fie manierati atunci când vine vorba de interesul general al municipalitãtii, membrii Consiliului Local Vaslui nu se ridicã la înãltimea asteptãrilor celor care i-au trimis acolo. Consilierii se comportã la sedinte ca o clasã de elevi obraznici care au un diriginte mult prea tolerant. Fiecare trage în directia impusã de partid si de interesele personale.

Consilierii locali vasluieni s-au întâlnit ieri la sala de sedinte de la etajul trei al clãdirii Primãriei pentru a supune dezbaterii câteva proiecte. Sedinta este programatã sã înceapã la ora douã, mai sunt câteva minute pânã sã înceapã, membrii consiliului asteptându-si în tãcere câtiva colegi care întârziaserã cu un minut-douã. Nimic care sã simbolizeze unitatea, consilierii sunt asezati pe echipe, în functie de rangul politic, de influenta în cadrul partidului sau de impactul pe care îl au în fata alegãtorilor. Prezideazã doctorul Eugen Ciocîrlea, asistat de cãtre Eduard Lãcãtusu, secretarul Primãriei. Dupã ce se face prezenta, sedinta se declarã deschisã. În timp ce presedintele prezintã subiectele ce urmeazã a fi discutate, unii consilieri discutã între ei, în soaptã, nu tocmai la subiect, dupã râsetele înfundate pe care le scot.

Nervi si ironii

Se trece la chestii serioase. Se aprobã bugetul pe anul urmãtor. Un tânãr consilier, Leonard Negruti, are o problemã cu acest buget si cu unii dintre colegii sãi: “Domnilor, nu mi se pare corect ca, dupã ce s-a dat cãtre handbal suma de 1.700.000 de lei, sã nu putem plãti o datorie de doar 5.000 de lei cãtre Liceul “Ion Mincu”. Aceastã datorie este veche, de aproape doi ani, si nu reprezintã cheltuieli cu sala de sport, ci reprezintã costuri pentru hranã. Este pãcat, cadrele de la acel liceu muncesc greu pentru ca elevii sã poatã învãta o meserie ce le va permite sã-si gãseascã un loc de muncã mai târziu”. Este întrerupt de cãtre colegii sãi, consilierii Valeriu Caragatã si Daniel Neacsu: “Domnule presedinte, treceti mai departe, vã rog. Domnul consilier vorbeste despre ceva ce nu este la subiect”. Presedintele Ciocîrlea spune ceva neinteligibil, fiind si el întrerupt: “Este o chestiune importantã, vreau sã mi se rãspundã, e o problemã care priveste comunitatea”, nu se lasã Negruti. Consilierii Caragatã si Neacsu par iritati de insistenta acestuia: “Vã rugãm sã treceti mai departe, domnule presedinte. Domnul consilier nu discutã la subiect. Ce spune dumnealui nu este o problemã a comunitãtii, am sã-i rãspund în privat”. Consilierul Alecsandru Volocaru îi sare în ajutor lui Negruti, astfel cã nu se mai întelege nimic, atmosfera se încinge. Câteva momente de haos, opiniile curg din toate pãrtile, nimeni nu ascultã pe nimeni. Presedintele încearcã sã calmeze atmosfera, un pic timid: “Domnilor, vã rog sã discutati civilizat”. Se pare cã si-a pierdut autoritatea. Replicile ironice continuã între perechile de consilieri Caragatã-Neacsu si Volocaru-Negruti. La masã, unii tin scorul, amuzându-se la câte o replicã pe care o considerã haioasã: “V-a spus-o”. Lucrurile se linistesc la interventia consilierului Marius Arcãleanu: “Domnilor, vã rog, haideti sã discutãm prin presedintele de sedintã, sã nu mai vorbim fãrã sã cerem voie sã luãm cuvântul”.

Probleme la numãrarea voturilor

Se trece la celelalte puncte de pe ordinea de zi. Deciziile se supun la vot, fiecare ridicã mâna pentru a-si exprima optiunea. Nu se desluseste foarte clar cine si ce voteazã. Haos si aici, se pare cã nimeni nu este responsabil cu numãrarea voturilor, fiecare contabilizeazã pe cont propriu. Pânã la urmã se ajunge la un acord, lumea e multumitã. Presedintele citeste hotãrârea care tocmai s-a aprobat, sã stie toatã lumea ce s-a votat. Nimeni nu pare a-l asculta, consilierii discutã fiecare între ei, plictisiti de discursul citit, fiindcã îl stiu, îl au pe masã. Cineva îl îndeamnã pe seful de prezidiu: “Domnu’ presedinte, treceti mai departe, pierdem timpul”. Iar acesta din urmã procedeazã întocmai. Se voteazã din nou, iar nu se întelege exact cine cum a votat. Unii dintre consilieri ridicã mâna plictisiti când voteazã, nu o ridicã mai mult de nivelul fetei, de aceea votul este neinteligibil. Se clarificã pânã la urmã si de aceastã datã.

Câini si cersetori

Într-un final se ajunge la punctul 5, ultimul din sedintã, hotãrârea privind aprobarea preturilor practicate pentru activitãtile de ecarisaj. Ia cuvântul consilierul Alecsandru Volocaru: “În primul rând, am dori sã stim despre ce preturi este vorba, ca sã stim exact la ce ne referim. Într-adevãr, câinii sunt o problemã foarte delicatã, dar mai e o chestie care nu trebuie ignoratã. Anume, oamenii de pe stradã. Ar trebui sã le oferim niste conditii, la fel ca si câinilor”. Propunerea sa din urmã este întâmpinatã cu lehamite de cãtre colegii sãi, probabil nimeni nu se astepta la asa ceva. Colegul sãu propune un numãr de telefon pentru ca oamenii sã poatã anunta dispeceratul Goscom atunci când vãd vreun animal mort pe stradã. “Este dezgustãtor si se pot întâmpla accidente sau chiar declansa boli”, spune consilierul Negruti. Consilierul Valeriu Caragatã îl lãmureste: “Din câte stiu, existã un Telverde la Primãrie, unde cetãtenii pot face sesizãri la orice problemã care tine de acest aspect. Propun ca pe viitor sã înfiintãm un fond solidar unde oamenii doritori sã poatã face donatii pentru câini si pentru oamenii strãzii”. Multumiti de rãspuns si nu prea, nimeni nu mai zice nimic.

Consilieri grãbiti si plictisiti

A trecut aproximativ o orã de la începerea sedintei, a mai rãmas de aprobat doar punctul 5. Consilierii par cã abia asteaptã sã pãrãseascã sala, dar îi retine viceprimarul Sorin Radu: “Domnule presedinte, voi vorbi un pic mai mult, vã rog sã mã scuzati. Propun o revizuire mai clarã a hotãrârii privind aprobarea preturilor practicate pentru activitãtile de ecarisaj. Vreau sã stiu ce se întâmplã din punct de vedere legal si care sunt costurile implicate”. Câtiva consilieri vocifereazã nemultumiti si se ridicã de pe scaune, intentionând sã pãrãseascã sala. “Credeam cã s-a lãmurit, domnule viceprimar”, îi spune Valeriu Caragatã. “Eu nu sunt lãmurit, domnule, nu mi s-a spus întocmai despre ce e vorba. Propun o revizuire mai clarã a acestui proiect. Nu am avut o consultare publicã, oamenii ar trebui sã aibã un cuvânt de spus în asemenea cazuri foarte importante”, vine replica viceprimarului Radu. Atmosfera se încinge din nou. Sorin Radu polemizeazã cu Valeriu Caragatã, acestuia din urmã îi sare în ajutor si secretarul Primãriei, Eduard Lãcãtusu. Presedintele sedintei încearcã sã rezolve situatia într-un mod democratic: “Sã supunem la vot: cine e pentru amânarea punctului 5 si cine e împotrivã”. 11 consilieri resping amânarea, doar 5 au votat pentru. “Dacã se amânã acest punct, se prelungeste boala câinilor”, e de pãrere Cãtãlin Burleanu. Viceprimarul Radu rãmâne nemultumit, chiar si dupã ce s-a supus la vot, si citeste în continuare din proiect, cerând lãmuriri. În salã se vocifereazã, i se cere sã îsi încheie discursul, asa cã se supune. Consilierii decid punctul 5: 13 voturi pentru, 6 împotrivã si o abtinere. Teoretic, sedinta s-a încheiat. Alecsandru Volocaru mai are o dorintã: sã citeascã Regulamentul de desfãsurare a sedintei Consiliului Local. Cei vizati se ridicã si pleacã, în salã rãmân jumãtate din consilieri, care dau de înteles cã nu mai este cazul. Sedinta s-a încheiat dupã o orã si douãzeci si cinci de minute.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.