spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Amenzile pentru încãlcarea ordonantelor militare, declarate neconstitutionale

- Advertisement -

BOMBÃ…. Curtea Constitutionalã a admis sesizarea Avocatului Poporului referitoare la amenzile care s-au dat în perioada stãrii de urgentã. Asta înseamnã cã cei care au primit amenzi si le vor contesta în instantã au toate sansele sã scape de ele.Potrivit deciziei de ieri, sanctiunile nu se vor sterge de la sine.

Decizia judecãtorilor Curtii Constitutionale priveste amenzile care s-au dat de cãtre politisti pentru nerespectarea restrictiilor impuse de starea de urgentã. Vorbim de 300.000 de amenzi contraventionale si care au ajuns pânã acum la o valoare totalã de 600 de milioane de lei. Judecãtorii CCR au considerat cã, pe de o parte, au fost lãsate aceste amenzi la latitudinea politistilor fãrã sã se precizeze foarte exact prin texte legale care sunt faptele și conditiile lor. Cu alte cuvinte, au fost prea generale. De asemenea, CCR a fost de pãrere cã si cuantumul acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilitãtile financiare ale populatiei. Amenzi între 2.000 si 20.000 de lei, într-o tarã cu pensie medie de 1.200 lei si un salariu mediu de putin peste 3.000 de lei. În martie, autoritãtile au anuntat cã se mãreste cuantumul amenzilor pentru încãlcarea restrictiilor între 2.000 de lei si 20.000 de lei. Argumentul autoritãtilor la vremea respectivã a fost cã pentru descurajarea rãspândirii noului coronavirus este nevoie ca amenzile sã fie foarte dure. Initial, aceste contraventii erau între 1.000 si 10.000 lei.

Atentie, amenzile nu se sterg de la sine prin decizia CCR!

Este importat de clarificat cã decizia judecãtorilor CCR nu stabileste anularea celor care au fost date sau încasate pânã acum. Este nevoie de contestarea lor în fata instantelor si de verdictul unui judecãtor. De la data la care au fost mãrite amenzile, 30 aprilie, noile prevederi – care au instituit amenzile între 2.000 si 20.000 de lei – unele au fost plãtite în termen de 15 zile, pentru a fi înjumãtãtite, iar altele nu. Decizia CCR ajutã pe oricine care a primit o astfel de amendã, indiferent dacã a plãtit-o sau nu, sã o poatã contesta în instantã. În mod normal, o amendã poate fi contestatã în fata unui judecãtor în termen de 15 zile. De data aceasta însã, din cauzã cã activitatea instantelor a fost restrânsã pe perioada stãrii de urgentã, contestarea acestor amenzi a fost, la rândul ei, restrânsã. Din aceastã perspectivã, este asteptat un val de contestatii dupã 15 mai.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.