spot_imgspot_img
5.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Amintiri din 2007: Regele Mihai I, întâmpinat, la Solesti, cu vin si colaci

- Advertisement -

ISTORIE… Continuãm seria povestirilor despre Regele Mihai I. În editia de astãzi, profesorul Paul Munteanu ne povesteste cum a fost primitã Majestatea Sa Defunctã, în 2007, la Solesti. Nu a fost o întâlnire programatã cu mult timp înainte, totul s-a organizat pe repede-înainte, iar oamenii, curiosi sã-l cunoascã, s-au adunat cu totii în centrul comunei. A fost întâmpinat cu vin si colaci, iar evenimentul nu a fost scutit de întâmplãri amuzante: “primarul de atunci, al cãrui nume îmi scapã acum, spunea cã e de la Partidul “Ecorogistilor”, nu Ecologistilor. Râdeau fetele de la Radio Iasi, singurele din partea mass-mediei care veniserã”, îsi aminteste profesorul Paul Munteanu.

A scris nenumãrate articole si cãrti despre Regele Mihai I, a ascultat povestile tãtãlui care s-a întâlnit cu Majestatea Sa Defunctã în armatã si pe front, ba chiar el însusi a apucat sã dea mâna cu acesta. Profesorul vasluian Paul Munteanu este o adevãratã enciclopedie atunci când vine vorba despre povestea monarhiei în România. “A existat un cult al regelui, învãtam despre acesta în scoalã. Poza Majestãtii Sale deschidea manualele, asa cum, dupã ani de zile s-a întâmplat cu fotografia lui Ceausescu. Apoi a venit o zi în care învãtãtorul nu a mai avut încotro si a zis <<copii, rupeti toate pozele cu regii din manuale!>>. Si am rupt! Ne-am dat seama cã regele a fost alungat din tarã”, povesteste profesorul Munteanu.

Regele Mihai, la Solesti, de Pastele Blajinilor

Acesta îsi aminteste cu lux de amãnunte toate evenimentele ce au legãturã cu familia regalã: “Tatãl meu l-a întâlnit personal pe Regele Mihai când era pe front, în cel De-al Doilea Rãzboi Mondial, dar si în aramatã, la Chisinãu, acolo unde regele obisnuia sã îsi facã vacanta de iarnã. Si eu am avut marele noroc de a-l cunoaste. S-a întâmplat la Solesti, în primãvara anului 2007. Nu a fost o întâlnire programatã, pe mine m-a anuntat cineva de la Iasi cã regele trece prin Vaslui si cã se va opri putin la Solesti. S-a adunat multã lume în centrul comunei. A venit cu douã masini, pe prima o conducea Majestatea Sa Defunctã, iar pe cea de-a doua, în care se afla regina, un sofer. S-a dat jos, l-am întâmpinat, i-am urat <<bun venit, Majestate!>>, ne-a spus cã e încântat sã ne vadã, iar apoi m-a întrebat de ce era toatã lumea adunatã. I-am spus cã e o sãrbãtoare mai specialã. Eram dupã Duminica Tomii, când se sãrbãtoreste Pastele Blajinilor, iar la Solesti sunt mai multe traditii. Oamenii aruncã coji de ouã rosii în apele curgãtoare. Plutind pe ape, ele vor ajunge pe apa Sâmbetei, în lumea unde locuiesc blajinii, cei dintâi oameni pe pãmânt, vestind, astfel, cã a sosit timpul sã serbeze Pastele. De asemenea, în acea zi, oamenii dau de pomanã pascã si cozonac. <<Da, am auzit eu ceva, poporul român are traditii!>>, a rãspuns regele”.

“Am discutat despre situatia învãtãmântului, traditii, obiceiuri si masini”

“Primarul a scos o canã de vin, fetele, îmbrãcate în costum popular, au iesit cu colaci, asa cum cere traditia. Am stat de vorbã exact cum discut acum cu voi. Amical! Regele Mihai era de o discretie si un bun-simt extraordinar. I-am spus cã sunt profesor si cã învãtãmântul are probleme din interior, din programe, din manuale, sunt pagini deformate, falsificate, nu mai vorbesc de paginile care vorbesc de monarhie si rolul ei în dezvoltarea statului român modern. Am vorbit chiar si despre masini. Venise cu o masinã germanã. <<Eu am condus masini de mititel>>, a spus. Stiti, Regele Carol al II-a a avut un merit în ceea ce priveste familia. Chiar dacã nu mai trãia cu Regina Elena, stiti încurcãturile sale amoroase, i-a dat fiului sãu, Mihai I, o educatie mai durã. Nu l-a dat la o scoalã specialã pentru cã era fiu de rege. L-a dat la o scoalã gimnazialã de meserii precum zidari, tâmplari, ferari, mecanici. Mihai I era la profilul de mecanic. Nu fãceau doar carte, ci si practicã. Cum vorbea Carol “nu intervin asupra educatiunii fiului meu Mihai, îl tratati la fel ca si pe ceilalti, poate chiar cu mai multã duritate”. Apoi, dupã ce a terminat gimnaziul, a urmat liceul la Sinaia. Acolo s-a fãcut o clasã cu copii de toate etniile, erau 31 de copii. Unul dintre ei era tigan. I-a avut profesori pe Iorga, pe Constantin Rãdulescu Motru, somitãti în istorie. Regele Carol al II-lea îl verifica la carnetul de note si la practicã”, povesteste profesorul.

Cãrtile profesorului Munteanu, în biblioteca Majestãtii Sale de la Palatul Elisabeta

Profesorul este autorul mai multor cãrti despre Regele Mihai si familia regalã, printre care “Moartea unui bicefal”, “Est 44” sau “În zodia noptii”. Pe toate i le-a trimis Majestãtii Sale Defuncte, iar acum se aflã în biblioteca de la Palatul Elisabeta. În semn de recunostintã, Cancelarul Casei Majestãtii Sale Regele Mihai I si Principele Radu al României i-au trimis douã scrisori. Iatã ce i-au scris: “Domnule profesor, am primit plãcuta misiune de la Regele Mihai I al României de a vã multumi pentru cãrtile dãruite Majestãtii Sale cu ocazia aniversãrii vârstei de 90 ani. Regele a fost miscat de generozitatea si atentia dumneavoastrã si m-a autorizat sã vã aduc gândurile cele mai alese ale Majestãtii Sale. Cãrtile au gãsit un loc special în biblioteca Majestãtii Sale la Palatul Elisabeta si vor rãmâne o mãrturie dragã a acestui jubileu unic în istoria Familiei Regale a României”, Alexandru Oprean, Cancelarul Casei Majestãtii Sale Regele Mihai I; “Domnule Munteanu, vã multumesc pentru volumul oferit în dar cu ocazia Sfintelor Sãrbãtori de Crãciun si vã doresc un An Nou cât mai bun, plin de ispiratie! La multi ani!”, Radu al României.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.