|

Andrei Năstase s-a adresat la ONU şi la Consiliul Europei, cerând implicarea plenară în elucidarea cazului bărbatului decedat în penitenciar; „Oricine poate deveni victimă a acestui regim ticălos”

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, cere implicarea plenară a Consiliului Europei şi Comitetelor ONU împotriva torturii şi pentru drepturile omului în elucidarea cazului bărbatului decedat în penitenciar, Andrei Brăguţa.

„Crima care s-a produs cu tânărul de 31 de ani, ucis de sistem, nu ne poate lăsa indiferenţi! Nu e unicul caz de tortură a unor oameni ajunşi în ghearele instituţiilor captive. Sute de cetăţeni aduşi la limita disperării au trecut prin malaxorul morţii, chiar dacă au scăpat cu viaţă. Nu poate rămâne un mister reţinerea, arestarea şi asasinarea lui Andrei Brăguţa. E un caz de rezonanţă, de interes public şi este absolut necesar să i se cunoască călăii: poliţişti, procurori, judecători. De aceea, toată societatea e obligată să reacţioneze la aceste abuzuri”, a declarat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

„Nu avem dreptul moral să considerăm acest caz drept unul singular şi nereprezentativ. Oricine poate deveni într-o zi victimă a acestui regim ticălos. Am cerut investigarea exhaustivă a cazului şi demisiile de urgenţă ale lui Harunjen, Jizdan, Cebotari. M-am adresat la ONU şi la Consiliul Europei. Dar nu cred că este suficient. Ca lider al unui partid de opoziţie înţeleg că nu e bine să politizăm lucrurile. Nu aş vrea nici măcar să se insinueze că pe durerea şi disperarea unei familii îndurerate pot fi colectate dividende de orice fel. Cu toate astea, lucrurile sunt extrem de grave şi nu pot rămâne aşa. Regimul a depăşit toate limitele şi a venit timpul să răspundă. Asasinii în lege trebuiesc alungaţi de la putere”, spune Andrei Năstase.

Totodată, liderul Platformei DA îndeamnă societatea civilă, jurnaliştii din presa liberă, oamenii de bună credinţă să constituie un Comitet de monitorizare permanentă a acestui caz şi afirmă că, în calitate de apărător al drepturilor omului, stă la dispoziţia familiei victimei pentru orice suport.

„Dacă asasinii nu vor fi deferiţi justiţiei în timpul cel mai apropiat, dacă se va mima în continuare investigarea cazului, nu excludem nici organizarea unor proteste masive. Doar împreună putem pune capăt dezmăţului criminal”, a mai spus Andrei Năstase.

sursa: http://jurnal.md/ro/social/2017/9/2/andrei-nastase-s-a-adresat-la-onu-si-la-consiliul-europei-cerand-implicarea-plenara-in-elucidarea-cazului-barbatului-decedat-in-penitenciar-oricine-poate-deveni-victima-a-acestui-regim-ticalos/