|

Angajat în stare gravã la Redcon 1, amendã de doar 7.000 de lei de la ITM!

INCREDIBIL… Decizie oarecum anticipatã în cazul angajatului de la Redcon 1, rãnit grav în timp ce încerca sã dea jos o cutie de pe un raft situat la câtiva metri înãltime, în data de 6 martie a.c. Inspectoratul Teritorial de Muncã Vaslui a finalizat ancheta în cazul angajatului de la Redcon 1 Vaslui, Petricã Baciu, cel care ar fi putut sã-si piardã viata în urma unui accident grav, însã a avut mare noroc. Petricã Baciu, cel mai fidel om al patronului de la Redcon 1, Neculai Micu, s-a urcat în dimineata zilei de 6 martie a.c., la aproape 3 metri înãltime, pe un raft din depozit, încercând sã ia un produs de acolo. Bãrbatul a cãzut de la înãltime, în momentul în care încerca sã aseze scara, lovindu-se grav la sold, suferind mai multe fracturi. Sursele noastre vorbesc de implicarea fiului patronului, Vlad Micu, care l-ar fi transportat acasã pe Baciu, imediat dupã eveniment. Documentele oficiale de la ITM indicã, însã, un alt nume care ar fi contribuit la musamalizarea accidentului, accident care l-ar putea lãsa pe Baciu infirm pe viatã. Este vorba de angajatul Puscasu Marius Adrian, cel care sustine cã l-a cãrat acasã pe Baciu, vãzându-l în starea în care este. Pentru cã a mintit organele de anchetã, firma Redcon 1 a primit doar o amendã de 7.000 de lei, un mizilic, la cifrele de afaceri derulate de aceastã societate!

Ancheta celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncã judetean Vaslui, în cazul accidentului din data de 6 martie a.c., în care un angajat de la Redcon 1 ar fi cãzut de pe scarã, de la 3 metri înãltime, însã patronii firmei au încercat musamalizarea cazului, s-a finalizat cu concluzii extrem de greu de înteles. Inspectorii ITM sustin cã au amendat conducerea firmei Redcon 1 cu doar 7.000 de lei, pentru încãlcarea legislatiei privind protectia muncii, desi acel om ar fi putut sã moarã. Ce s-a întâmplat în depozitul Redcon 1 Vaslui, conform surselor noastre judiciare? Pe 6 martie, la ora 8.00, angajatul Petricã Baciu a ajuns la serviciu, în uniforma Redcon 1, asa cum fãcea de ani de zile. La ora 8.30, un client al firmei a cerut un sul de plasã pentru izolatii, iar Baciu a spus cã îl va servi, dupã ce va da jos balotul de pe raftul de sus al depozitului. A folosit o scarã de aluminiu, care nu prezenta mare sigurantã în exploatare – atentie, acelasi tip de scarã care a dus la moartea unui angajat de la depozitul Cleopatra Center Vaslui, în noiembrie 2018! – urcând la nivelul al doilea al rafturilor metalice din depozitul Redcon 1, adicã în jur de 3 metri înãltime. La un moment dat, spun sursele judiciare, conform filmãrilor descoperite cu prilejul anchetei de la societate. Baciu încearcã sã aseze, în timp ce este la înãltime, scara pe care se urcase. Moment în care, aratã filmãrile, cade si se zdrobeste de betonul depozitului. Urmarea este învãluitã în mister.

Apare un nou nume în acest accident grav. A fost protejat fiul patronului de la Redcon 1?

Surse judiciare care ancheteazã acest caz vorbesc despre un angajat de la Redcon 1, pe nume Puscasu Adrian Marius, cel care ar fi decis, la rugãmintea lui Baciu, sã-l transporte pe colegul rãnit la domiciliu. De ce Baciu ar fi cerut sã fie transportat acasã, la apartamentul sãu din strada Cãlugãreni, având în vedere durerile pe care le resimtea? Ori, sursele din firmã ne-au spus, imediat dupã producerea evenimentului, cã fiul patronului l-a transportat acasã pe Baciu, tocmai pentru ca firma sã nu se înregistreze cu accident de muncã. De ce atâtea minciuni si cui foloseste acest lant al fabulatiilor? Nu stim, cert este cã, desi accidentul are loc la 8.30, abia la 14.33 o ambulantã îl ridicã pe Baciu de la domiciliu. Muncitorul fidel al lui Micu sustine, în fata ambulantierilor, cã a încercat sã schimbe un bec si a cãzut de pe scaun, desi rãnile sale erau foarte grave si indicau cãderea de la o distantã cu mult mai mare. Din motive pe care doar le bãnuim, Baciu a sustinut, la Spitalul Judetean de Urgentã, cã a cãzut în timp ce lucra în apartament, la schimbarea unui bec. Probabil, din dorinta de a-l proteja pe fiul sãu, Neculai Micu a decis sã indice un angajat de la depozit, care l-ar fi transportat pe Baciu acasã, probabil având în vedere cã sunt zone în care camerele nu au putut bate.

Doar 7.000 de lei valoreazã viata unui angajat fidel, la Vaslui

Inspectorii ITM Vaslui au aplicat firmei Redcon 1 o amendã de 7.000 de lei, pentru accidentul grav în care a fost implicat angajatul Baciu. Adicã, raportat la cifra de afaceri a firmei Redcon 1, o nimica toatã… Nu întelegem cum este posibil ca un caz de musamalizare a unui accident grav este tratat atât de superficial. Un muncitor a fost la un pas de moarte, patronul firmei a sustinut initial cã acest angajat era pensionat si cã accidentul nu s-a produs în firmã, dar la insistentele reporterilor VRN conducerea firmei recunoaste cã a fost un accident de muncã, însã nu a stiut la timp despre eveniment. Cum se pedepseste minciuna în România, dar si viata unui om? Cu doar 7.000 de lei, pentru cã va dura ani de zile pânã ce Politia va decide ce mãsurã ia într-un caz de accident grav… Surse din interior au spus, initial, cã un angajat, pe nume Ion Gavrilã, ar fi dat alarma atunci când l-a gãsit pe jos pe Baciu, care striga de durere, chemând conducerea la fata locului. Conform acelorasi surse, care au preferat sã rãmânã anonime, de teamã cã-si pierd locul de muncã, Petricã Baciu, grav rãnit, ar fi fost urcat în masina fiului patronului firmei, tânãrul Vlad Micu, si dus la Spitalul Judetean de Urgentã. Variantã care nu s-a confirmat oficial. Petricã Baciu apare ca fiind adus la Urgente de cãtre o ambulantã EPA (echipaj de prim ajutor, n.r.), de la domiciliul sãu, din strada Cãlugãreni, la parterul unui bloc, cu diagnosticul initial “Fracturi de la cãdere de la înãltime”. Initial, patronul de la Redcon 1, întrebat despre cazul lui Baciu Petricã spunea senin: “Nu mai era angajatul nostru. Era pensionat, avea cirozã, nu avem nicio treabã cu el”.