spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Anul scolar începe fãrã manuale la clasele mici, dar cu obligatii pentru profesori si elevi

- Advertisement -

Anul scolar 2014-2015 începe luni fãrã manuale noi pentru clasele I si a II-a si fãrã schimbãri la examenele nationale si admiterea în liceu, dar cu un regulament ce integreazã reguli de conduitã în unitãtile de învãtãmânt, un contract educational cu pãrintii si obligatii pentru profesori si elevi.

Regulamentul de organizare si functionare a unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar este o premierã a ultimilor zece ani pentru scolile din România.Proiectul acestui regulament, fãcut public de Ministerul Educatiei, include atât prevederi privind conduita cadrelor didactice si a elevilor, cât si obligatii ale pãrintilor, una dintre acestea fiind aceea de de a asigura, conform prevederilor legale, frecventa scolarã a copilului în învãtãmântul obligatoriu si de a lua mãsuri pentru scolarizarea acestuia, pânã la finalizarea studiilor.În privinta profesorilor, acestia trebuie sã aibã o tinutã moralã demnã, în concordantã cu valorile pe care trebuie sã le transmitã elevilor, o vestimentatie decentã si un comportament responsabil, fiindu-le interzis sã desfãsoare actiuni care pot afecta viata intimã, privatã si familialã a elevilor.Conform aceluiasi regulament, elevii nu vor mai putea folosi telefonul mobil în timpul orelor si, totodatã, le va fi interzis sã detinã, sã consume sau sã comercializeze, în scoli si în afara acestora, droguri, substante etnobotanice, bãuturi alcoolice, tigãri si sã participe la jocuri de noroc.Regulamentul prevede si cã unitãtile de învãtãmânt preuniversitar vor încheia un contract educational cu pãrintii sau tutorii copiilor, în care vor fi stabilite drepturile si obligatiile reciproce ale pãrtilor, iar neîndeplinirea obligatiilor asumate de scoalã va constitui abatere disciplinarã.

Manuale noi la clasele I si a II-a, în asteptare

Tot din anul scolar 2014-2015, elevii claselor I si a II-a ar urma sã învete dupã manuale noi, inclusiv în variantã digitalã.Pentru realizarea acestora, Ministerul Educatiei a organizat o licitatie, care a fost însã contestatã de unele edituri.Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitatiei pentru realizarea manualelor scolare, dupã ce trei contestatii au fost admise, sase admise în parte si douã respinse.

O zi mai târziu, Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a sustinut cã întârzierea noilor manuale pentru clasele I si a II-a este din vina “celor care au blocat procedura” si a asigurat elevii, cadrele didactice si pãrintii cã acestea acestea vor ajunge în scoli imediat ce licitatia se va finaliza.”Ministerul Educatiei Nationale anuntã cã procedurile de licitatie pentru achizitionarea de manuale noi – pe hârtie si digitale -, destinate claselor I si a II-a, continuã. MEN a luat act de Decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) si va face ajustãrile necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus. MEN asigurã elevii, pãrintii si dascãlii cã manualele vor ajunge în scoli imediat ce procedura de licitatie se va finaliza si cã institutia face toate demersurile pentru ca acest lucru sã se întâmple cât mai repede, respectând, însã, termenele legale”, s-a arãtat într-un comunicat remis de MEN.

În aceste conditii, prima zi de scoalã va fi fãrã manuale noi. Inspectorul general scolar al Capitalei, Constantin Trãistaru, a declarat, pentru MEDIAFAX, cã lipsa noilor manuale pentru clasele I si a II-a nu este o situatie plãcutã, iar elevii nu pot învãta dupã manuale vechi, dar programa nouã va fi respectatã si în primele zile se va face recapitulare.

177 de zile de cursuri si 34 de vacantã

Anul scolar 2014-2015 va avea 177 de zile de cursuri si 34 de zile de vacantã, fãrã cele din vacanta de varã, potrivit structurii aprobate printr-un ordin al ministrului Educatiei care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Calendarul anului scolar urmãtor este alcãtuit similar celui din 2013-2014.

Conform calendarului, anul scolar 2014-2015 va avea 36 de sãptãmâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrãtoare. Exceptie fac clasele terminale din învãtãmântul liceal, pentru care anul scolar are 37 de sãptãmâni, din care durata cursurilor este de 33 de sãptãmâni, 4 sãptãmâni fiind dedicate desfãsurãrii examenului national de bacalaureat. De asemenea, cursurile claselor terminale se încheie în 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de sãptãmâni, din care durata cursurilor este de 35 de sãptãmâni, o sãptãmânã fiind dedicatã desfãsurãrii evaluãrii nationale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie la 12 iunie 2015.”Pentru clasele din învãtãmântul liceal – filiera tehnologicã, cu exceptia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilitã prin planurile-cadru de învãtãmânt, în vigoare. Pentru clasele din învãtãmântul profesional, durata cursurilor este cea stabilitã prin planurile-cadru de învãtãmânt în vigoare. Pentru învãtãmântul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologicã, durata cursurilor este de 37 de sãptãmâni, însumând 181 de zile. Stagiile de pregãtire practicã pentru care au optat absolventii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologicã, cuprind 720 de ore care se desfãsoarã în perioada propusã de unitatea de învãtãmânt organizatoare si aprobatã de inspectoratul scolar, conform structurii anului scolar, cu respectarea vacantelor. Pentru învãtãmântul postliceal (scoalã postlicealã si scoalã de maistri), durata cursurilor este cea stabilitã prin planurile-cadru de învãtãmânt, în vigoare”, mai prevede ordinul, ca exceptii de la durata de 36 de sãptãmâni.Anul scolar 2014-2015 este structurat, ca si cel anterior, pe douã semestre.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.