spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Apel umanitar: o fetitã din Vaslui are nevoie urgentã de sânge

- Advertisement -

AJUTOR… O fetitã de 10 ani, din Vaslui, diagnosticatã cu o boalã congenitalã si degenerativã, are nevoie urgentã de sânge grupa A II, RH negativ. Aceasta se aflã internatã la Spitalul “Sf. Maria” din Iasi, sectia Anestezie si Terapie Intensivã (ATI), însã se poate dona la orice centru de transfuzii sanguine. În judetul Vaslui, un astfel de centru se aflã doar la Bârlad. Oricine are grupa de sânge A II, RH negativ, o poate ajuta pe fatã, fãcând precizarea numelui – Bot Teodora.

Fetita este elevã a Scolii “Constantin Parfene” din Vaslui, care de altfel a si transmis un apel public, pe pagina de Facebook a scolii, cãtre toti cei care au grupa de sânge A II, RH negativ: “Anunt umanitar! Teodora Bot, elevã a scolii noastre, în vârstã de 10 ani, se aflã internatã la Spitalul Sf. Maria din Iasi si are mare, mare nevoie de sânge A2 RH negativ pentru transfuzie! Cei care doresc sã o ajute, o pot face donând la oricare centru de transfuzie sanguinã, mentionând la momentul donãrii numele persoanei si spitalul la care este internatã. Vã rugãm sã distribuiti si Doamne ajutã tuturor”. Apelul a fost distribuit de sute de ori în mediul online, inclusiv pe grupurile de socializare din alte judete: “Din nefericire, Teodora, în vârstã de 10 ani, care a fost diagnosticatã cu o boalã congenitalã si degenerativã, are nevoie de ajutorul nostru. Vã rog, are nevoie de transfuzii de sânge AII, RH negativ pentru a-i salva viata! Doneazã la centrul de transfuzii din orasul tãu, cu mentiunea pentru Bot Teodora, internatã la Spitalul Clinic de Urgentã pentru Copii “Sfânta Maria” Iasi, sectia ATI. Va multumesc!”.

Cine poate dona sânge?

Atentie: nu oricine poate dona sânge. Recoltarea se face în conditii stricte, iar donatorul trebuie sã respecte câteva reguli: sã aibã vârsta cuprinsã în intervalul 18-60 ani; sã fie cetãtean român sau rezident în România; sã aibã greutatea mai mare de 50 kg; sã aibã tensiunea arterialã între 10 si 18 mmHg; sã nu fi suferit interventii chirurgicale în ultimele 6 luni; sã nu fie în evidentã cu diverse afectiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infectioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.); sã nu aibã predispozitie la sângerare prelungitã în caz de leziuni; femeile sã nu fie: însãrcinate, în perioada de lãuzie, de alãptare sau în perioada menstrualã. Recomandãri înainte de donare: Sã nu se consume bãuturi alcoolice cu cel putin 72 de ore înaintea donãrii; persoanele fumãtoare sã nu consume tigãri înainte de procesul de donare; persoanele care se aflã sub tratament sã nu ia pastilele înainte de donare. Recomandãri în ziua donãrii: mic dejun bogat în vitamine (fructe, legume), fãrã grasimi si fãrã proteine animale (unt, produse lactate, carne) si cu aport de lichide (ceai, apã, sucuri naturale de fructe, cafea); sã nu se fumeze înainte si dupã donare, timp de o orã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.