|

Apelul disperat al unui tatã care de 20 de ani nu mai stie nimic de fiica lui: “Mirela, dã-mi un semn de viatã!”

CÃUTÃRI…Tragedia de la Caracal dezgroapã cazuri în judetul Vaslui pe care timpul sau nepãsarea autoritãtilor par sã le fi îngropat definitiv în negura uitãrii. Un astfel de caz este cel al Mirelei Cristina Roznov, o fatã dispãrutã de acasã în urmã cu 20 de ani si despre care pãrintii ei nu mai stiu nimic. Tatãl fetei crede cã aceasta a luat calea mãnãstirii dupã un conflict pe care l-a avut cu concubinul mamei si chiar a indicat un judet în care s-ar putea afla. “Eu bãnuiesc cã fata mea ar fi acum la o mãnãstire de pe lângã Techirghiol. Bãnuiesc asta pentru cã în ziua disparitiei a vãzut-o cineva la trenul de 22:30, care la acea vreme ducea la Constanta. Mai era cu încã o fatã. Înainte sã plece a lãsat, la un bar din zona Gãrii, geanta cu strictul necesar. A luat cu ea doar buletinul, permisul de conducere si 15 lei. As vrea sã stiu doar dacã mai trãieste pentru cã de 20 de ani n-am mai primit niciun semn de la ea. Acum, cu cazul ãsta de la Caracal, ne gândim la tot ce e mai rãu”, a declarat, cu lacrimi în ochi, tatãl fetei dispãrute.

Mirela Cristina Roznov a avut întotdeauna, potrivit tatãlui sãu, o chemare spre viata monahalã. Prima încercare de a se stabili la mãnãstire a fost în anul 1998, când adolescentã fiind pe atunci, a mers la o mãnãstire mai aproape de casã, în comuna Fâstâci. S-a rãzgândit si s-a întors acasã, la insistentele rudelor. “A dispãrut în 1999, la vârsta de 21 de ani. Eu eram divortat de sotie, pe atunci munceam în strãinãtate, la turci. Fosta mea sotie trãia în casã cu concubinul ei si cu fiica noastrã. Din ce am auzit si eu, pe ici pe colo, concubinul fostei mele sotii s-ar fi dat la fata mea, a si bãtut-o. De aici ar fi pornit toatã treaba. Ãsta a fost motivul pentru care ar fi plecat. Eu când m-am întors înapoi în tarã n-am mai gãsit-o acasã. M-am interesat peste tot, m-am interesat pe la mai multe mãnãstiri din judet de soarta ei, pentru cã fata mea a avut de micã o înclinatie cãtre viata de mãnãstire. Când stãteam la apartament în oras, întotdeauna veneau mãicute si cãlugãri la usa noastrã si-i dãdeau biblii si cãrti de rugãciuni fiicei mele. Discutiile se purtau doar la usã, niciodatã nu i-a invitat în casã. Mai târziu, dupã aproape un an de zile, fiica mea s-a dus la mãnãstire la Fâstâci. S-a îmbrãcat în haine de mãicutã si a stat acolo câteva luni. Rudele noastre, când au aflat asa ceva, au mers în vizitã la ea. Nu le-a venit sã creadã când au vãzut-o îmbrãcatã în straie bisericesti. Au încercat sã o convingã sã nu meargã pe calea asta, dar n-au reusit. Atunci a intervenit preotul de acolo si a întrebat-o dacã e convinsã cã vrea sã devinã mãicutã, pentru cã dacã va alege drumul ãsta, neamurile ei nu vor fi de acord si se vor îmbolnãvi. Asa s-a întors fata mea înapoi de la mãnãstire”, ne-a declarat Licutã Roznov, tatãl Mirelei.

Mirela ar fi la o mãnãstire din judetul Constanta

Un an si jumãtate mai târziu, Mirela a plecat din nou de acasã, de data asta definitiv. “Dupã un an si jumãtate de la întâmplarea asta iar a dispãrut. Eu zic cã e plecatã tot pe la vreo mãnãstire, departe de judetului nostru, ca sã nu mai putem lua legãtura cu ea. Am anuntat disparitia ei la Politie, dar ni s-a spus cã ei nu au suficiente fonduri sã meargã sã o caute pe la toate mãnãstirile din tarã. Eu bãnuiesc cã fata mea ar fi acum la o mãnãstire în judetul Constanta, pe lângã Techirghiol. Bãnuiesc asta pentru cã în ziua disparitiei a vãzut-o cineva la trenul de 22:30, care la acea vreme ducea la Constanta. Mai era cu încã o fatã. Înainte sã plece a lãsat, la un bar din zona Gãrii, geanta cu strictul necesar. A luat cu ea doar buletinul, permisul de conducere si 15 lei. As vrea sã stiu doar dacã mai trãieste, pentru cã de la Evidenta Persoanelor ni s-a transmis cã ea nu si-a mai schimbat actele de identitate de când a plecat de acasã. Ne gândim la ce e mai rãu de când cu cazul ãsta de la Caracal, mai ales cã în ãstia 20 de ani nu a mai dat niciun semn de viatã. Tot ce vreau acum e sã stiu cã fata mea este bine, pentru cã ea e singurul copil pe care îl mai am”, a mai declarat tatãl Mirelei.