spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
17-apr.-2024

Aproape 300 de profesori au boicotat simularea la Limba si Literatura Românã în Vaslui!

- Advertisement -

SUPÃRATI…Mai multi profesori din liceele vasluiene au refuzat sã participe la supravegherea elevilor la simularea examenului de bacalaureat la Limba si Literatura Românã. Conform liderului sindicatului FSLI Vaslui, Sorin Tiplea, numai pe raza municipiului Vaslui, 282 de profesori au boicotat aceste simulãri. Este vorba de profesori de la liceele „Mihail Kogãlniceanu”, „Stefan Procopiu” si „Ion Mincu”. Alãturi de profesorii din aceste institutii, au mai fost profesori din liceele: „Nicolae Iorga” din Negresti, „Rosca Codreanu” , „Mihai Eminescu” din Bârlad si Liceul Tehnologic „Ioan Corivan” din Husi. Acestia sunt nemultumiti de faptul cã, din punctul lor de vedere, Ministerul Educatiei îi obligã sã supravegheze aceste simulãri încãlcând Legea Educatiei.

Elevii claselor a XII-a si a XI-a au dat ieri simularea Examenului de Bacalaureat la Limba si Limba si Literatura Românã dar, ca în fiecare judet, au fost si profesori care au boicotat aceste simulãri. Doar pe raza municipiului Vaslui au fost 282 de profesori care au refuzat sã supravegheze elevii în timpul simulãrii. Mai mult, profesorii din liceele în care profesorii au boicotat simulãrile, nu vor corecta nici o tezã. Acestea vor fi trimise la ISJ Vaslui care va decide ce va face cu ele. „Au fost mai multi colegi care au participat la boicotarea simulãrii Examenului de Bacalaureat la Limba si Literatura Românã care a avut loc ieri. Este vorba de mai multi profesori de la Liceul „Mihail Kogãlniceanu”, Liceul „Nicolae Iorga” din Negresti, de Liceul „Stefan Procopiu” si de la Liceul Tehnologic „Ion Mincu”, ca sã vorbim despre Vaslui. În judet, din informatiile pe care le am, au mai participat profesori de la liceele „Rosca Codreanu” si „Mihai Eminescu” din Bârlad si Liceul Tehnologic „Ioan Corivan” din Husi. Din pãcate numãrul celor care au participat a fost insuficient pentru a bloca, sã spunem astfel, proba în sine. Chiar dacã, cadrele didactice, în marea majoritate din aceste unitãti de învãtãmânt au refuzat sã participe la simulãri, au fost cadre didactice care au venit din alte unitãti pentru a asigura supravegherea. Deci cu alte cuvinte proba s-a desfãsurat în mod normal. Dar, pe de altã parte, cel putin în aceste unitãti, nu se evaluazã teze. Vreau sã spun cã la liceul „Mihail Kogãlniceanu”, la Liceul „Rosca Codreanu”, si asa mai departe, am informatii clare cã nu se vor evalua aceste teze ci vor fi trimise la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui si ei vor decide cum vor fi evaluate ” a declarat Sorin Tiplea, liderul sindicatului FSLI Vaslui.

Ministrul Educatiei încalcã legea pe care o impune!

Întrebat de acuzatiile de ilegalitate a boicotului asupra simulãrii care a avut loc ieri, liderul de sindicate are câteva cuvinte dure pentru Ministerul Educatiei si pentru critici. Potrivit liderului sindicatului FSLI Vaslui , activitatea de supraveghere a simulãrilor contravine cu planificarea orelor semnatã si avizatã de directorii liceelor. Mai mult, acesta explicã cã si compentele date în luna februarie contravin cu legea educatiei. Conform acestuia, elevii care au dat aceste competențe nu aveau statutul de absolvent asa cum prevede legea. „Din punctul de vedere al Ministerului Educatiei, probabil li se pare ilegal. Dar din punctul nostru de vedere, este illegal ceea ce fac ei. În planificarea noastrã, în mod concret, care este aprobatã de conducerea unitãtii de învãtãmânt, fiecare cadru didactic avea o materie care trebuia predatã la clasele lor. Asa cã, activitatea lor concretã era cea din planificare, care a fost avizatã de cãtre directorul unitãtii de care apartin la începutul anului scolar. Deci activitatea Ministerului Educatiei se suprapune peste activitatea nostrã, cea prevãzutã de lege. Sã predau la clasa cutare lectia cutare. Nu sã supraveghez elevi de clasa a XII- a sau a XI-a la o simulare. Pentru o simulare, nu la un examen national. Aceleasi lucruri le putem remarca si la simularea evaluãrii nationale” explicã liderul de sindicat. Acesta mai explicã cã nu profesorii se aflã în illegalitate ci chiar Ministerul Educatiei. „Tin sã afirm cã acest lucru este valabil si pentru competentele care s-au dat în luna februarie, de la examenul de bacalaureat, pentru cã si aceste competente s-au dat în timpul orelor de curs, perioadã în care, conform planificãrilor era activitate la clase. Mai mult decât atât, multe cadre didactice , în acea perioadã, nu si-au desfãsurat activitatea la nici o clasã, pentru cã ele au fost obligate sã evalueze elevii de clasa a XII-a care nu aveau încã statutul de absolventi, asa cum spune legea educatiei. Examenul de bacalaureat se sustine de cãtre absolventii claselor a XII-a. Atunci, nici unul dintre acesti elevi nu a avea aceastã calitate de absolvent. Prin urmare se poate observa o încãlcare gravã a Legii Educatiei chiar de cãtre minister” a declarat Sorin Tiplea. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.