|

Arhiepiscopul Tomisului si Episcopul Husilor, slujbã la moastele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon

EVENIMENT… Seara trecutã, în prezenta unui sobor de 15 preoti din municipiul Vaslui, în fruntea cãrora s-a aflat Prea-Sfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, au fost oficiate slujbe la racla cu moastele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse de Înaltpreasfintitul Pãrinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de la Catedrala Arhiepiscopalã din Constanta. Sfintele moaste vor rãmâne la Vaslui pânã vineri, 17 mai, la orele 12.00. De altfel, seara trecutã a fost prezent la Vaslui, în capela care se sfinteste astãzi, însusi Arhiepiscopul Tomisului, care a binecuvântat mai multi credinciosi. Astãzi, capela care va purta hramurile „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” si „Sfântul Apostol Andrei”, ridicatã în curtea Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui, va fi sfintitã. Tot alaiul de preoti si înalte fete bisericesti au servit masa la un restaurant din centrul orasului, în jurul orei 20.30.

Slujba de târnosire si Sfânta Liturghie vor fi oficiate de Înaltpreasfintitul Pãrinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alãturi de Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, Preasfintitul Pãrinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, si de Preasfintitul Pãrinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Slujba de sfintire va începe la ora 8.30 si va fi urmatã de Sfânta Liturghie, sãvârsitã pe un podium special amenajat în proximitatea sfântului locas, pregãtit încã de seara trecutã. Rãspunsurile la stranã vor fi date de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului. În dupã-amiaza zilei de joi, de la ora 18.00, Corala Armonia va concerta în Parcul Copou din municipiul Vaslui. Seara trecutã, a fost depusã în capela de la DGASPC Vaslui, în prezenta pãrintelui Petru Damian, cel care a luptat pentru ca acest lãcas de cult sã prindã viatã, dar si a directorului Ionel Armeanu Stefãnicã, seful Directiei pentru Protectia Copilului, racla cu osemintele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. ÎPS Teodosie i-a felicitat pe cei care au finalizat aceastã capelã, lãudând curajul pãrintelui Damian, dar si hotãrârea conducerii DGASPC, pentru a realiza un obiectiv unic în judet. PS Ignatie, Episcopul Husilor, a fost prezent la acest moment de credintã, binecuvântând mai multi credinciosi.

Povestea unui lãcas de cult unicat în judetul Vaslui

Acum sase ani de zile, preotul a pregãtit în interiorul DGASPC Vaslui, cu sprijinul directorului general Ionel Armeanu Stefãnicã, un paraclis, la care se puteau închina atât angajatii, cât si beneficiarii. Din 2015, însã, pãrintele Petru Damian a început constructia unei capele, chiar în curtea DGASPC. Astãzi, în apropierea sãrbãtorii Învierii Domnului, dupã patru ani de investitii, capela este gata, o adevãratã bijuterie arhitectonicã. Capela este prima din judet care îl are pictat, în interior, pe Prea-Sfintitul Episcop Ignatie, cel care va participa la sfintirea lãcasului de cult pe 16 mai, alãturi de înalte fete bisericesti din Biserica Ortodoxã Românã.