spot_imgspot_img
1.6 C
Vaslui
19-mart.-2024

Asistatii social, tot mai aproape de a fi „întãrcati” de la bugetul de stat!

- Advertisement -

SCHIMBÃRI…Vasluienii care trãiesc din ajutorul minim acordat de stat, stau cu sufletul la gurã sã vadã dacã vor trebui sã iasã la muncã sau vor mai fenta sistemul cu boli imaginare. Asta dupã ce, la începutul acestei luni, un grup de deputati PNL a pus în fata comisiei de muncã un proiect de lege care înãspreste legislatia actualã si eliminã orice posibilitate de a scãpa de cele 72 de ore de muncã în folosul comunitãtii. Cu toate astea, asistatii social pot respira ceva mai usor, având în vedere cã initiativa celor de la PNL a ajuns în fata Senatului cu un vot de respingere din partea comisiei de muncã.

Vechea problemã cu „lipitorile” sociale din judetul Vaslui ar putea fi rezolvatã odatã pentru totdeauna. Proiectul de lege care îi obligã pe asistatii social sã îsi efectueze orele de muncã în folosul comunitãtii a ajuns în fata Senatului. Propunerea deputatilor PNL prevede cã refuzul unui loc de muncã oferit sau refuzul participãrii la serviciile pentru stimularea ocupãrii fortei de muncã si de formare profesionalã conduce la suspendarea dreptului la ajutorul social. Mai exact, „refuzul unui loc de muncã oferit si/sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupãrii fortei de muncã si de formare profesionalã conduce la încetarea dreptului la ajutor social”. „Multi dintre asistatii social merg la bursele pentru locuri de muncã, li se pune viza cã au fost, au cãutat de lucru si nu au gãsit. Asta le asigurã în continuare venitul minim garantat. E o simplã formalitate. Este un cumul de factori pentru care unii asistati social refuzã sã munceascã. În primul rând este obisnuinta. De obicei, în aceste familii sunt mai multe persoane care primesc ajutor social. Ei stiu cã dacã obtin venituri, nu mai primesc ajutoarele financiare. E un stil de viatã pentru unii…”, a explicat unul dintre initiatorii proiectului de lege.

Legislatia curentã este mult prea permisibilã!

Asa cum este în prezent, legea permite beneficiarilor de ajutor social sã refuze de trei ori un loc de muncã sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupãrii fortei de muncã si de formare profesionalã înainte de suspendarea ajutorului. Acest lucru este o caracteristicã, foarte evidentã, a multor vasluieni, ale cãror singur venit este acest ajutor social. Conform ultimelor statistici, în judetul Vaslui sunt peste 80.000 de persoane care trãiesc din ajutoarele oferite de stat. Aceste persoane, pe lângã venitul minim garantat, mai pot beneficia, potrivit legislatiei în vigoare, de douã tipuri de ajutor social: alocatia pentru sutinerea familiei, care diferã atât în functie de veniturile familiei, cât si de numãrul de copii, precum si de faptul cã familia este sau nu formatã din ambii pãrinti sau doar dintr-unul singur, si ajutorul pentru încãlzirea locuintei, care presupune o acoperire cheltuielilor cu încãlzirea în perioada sezonului rece.  (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.