|

Atac cibernetic la Spitalul Husi: hackerii, suspectati c-au pus mâna pe baza de date!

FÃRÃ PRECEDENT!

SOC… Agitatie mare la Spitalul din Husi! Politistii de la “Crima Organizatã” au ajuns ieri, la unitatea medicalã, unde conducerea a reclamat un atac cibernetic de proportii! Sefii de sectie ai unitãtii medicale, adunati în sedintã, au fost informati de la prima orã a dimineatii, cã hackerii au spart sistemul informatic, Info World, al Spitalului Husi. Douã zile sistemul a fost complet neutilizabil. În aceastã perioadã, tot ceea ce înseamnã evidentã, bazã de date, internãri, externãri, a fost blocat. Toatã lumea, pe holurile institutiei, murmura bãnuieli despre “hackeri periculosi”, ba chiar si despre o recompensã, care s-ar fi pretins, în schimbul deblocãrii întregii baze de date. Informaticienii ar fi reusit, spun medicii, sã recupereze datele ce tin de pacienti, însã nu le recuperaserã pe cele referitoare la farmacia spitalului si la activitatea de laborator.

Agitatie mocnitã la Spitalul municipal “Dimitrie Castroian” Husi, unde, de douã zile, sistemul informatic al unitãtii medicale a picat complet. Situatia este una destul de serioasã, cãci acest sistem este cel care înregistreazã toate datele despre pacienti, tot ceea ce tine de contractul cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate, alte evidente si date, vitale, pentru functionarea normalã a unitãtii. Fãrã posibilitatea de a-si înregistra activitatea în calculator, medicii au fost nevoiti sã se reîntoarcã la vechiul mod de lucru, acela de a completa cu pixul pe hârtie toate informatiile despre pacienti. Medicii care au fãcut de gardã în perioada cu sistemul complet blocat, sustin cã internãrile si externãrile s-au notat pe câte o foaie, pentru a putea fi înregistrate, când s-o drege sistemul, Info World. “Noi ne-am fãcut treaba cum am putut mai bine. Nu au fost oameni care sã vinã la Spital, cu probleme medicale, la UPU sau oriunde au avut nevoie, iar, din cauza sistemului blocat, sã nu fie primiti. Nu. Ne-am stãduit sã facem ca treaba sã meargã. Cei care s-au externat, la fel, au fost trecuti cu pixul pe foaie, iar când se va începe activitatea din nou, se vor opera toate datele în calculator”, au spus medici.

Politia Vaslui confirmã sesizarea fãcutã de Spitalul Husi în privinta atacului cibernetic!

“Noi am fost astãzi sesizati de cãtre Spitalul Husi, cu privire la faptul cã întâmpinã dificultãti în a opera cu serverul care deserveste sistemul informatic. La fata locului s-au deplasat poltistii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitãtii Organizate (SCCO) Vaslui. În cauzã se efectueazã cercetãri”, a precizat Bogdan Gheorghitã, purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie Vaslui. Trebuie spus cã Spitalul municipal “Dimitrie Castroian” din Husi opereazã cu sistemul “Info World”. “Se face mentenantã frecvent, se mai reparã câte un calculator, dar niciodatã nu au mai fost probleme atât de drastice, sã se blocheze tot sistemul informatic. Spre searã, s-a reusit recuperarea datelor despre pacienti, dar nu se reusise recuperarea celor de la farmacie si a celor ce tin de laborator”, au spus medicii.