|

Atentie, soferi vasluieni: primãria pregãteste noi sensuri unice si sensuri giratorii în tot orasul!

DECIZIE… Primãria Vaslui vrea sã punã ordine în traficul din oras. Din octombrie 2018, la nivelul primãriei se lucreazã la un nou regulament de circulatie, prin care se stabilesc mãsuri clare în vederea fluidizãrii traficului, desi unele nu vor fi pe placul unora dintre participantii la trafic. Regulamentul va fi luat în discutie în sedinta de Consiliu Local din aceastã sãptãmânã. Timp de aproape opt luni de zile, Comisia de reglementare a circulatiei publice în municipiul Vaslui a analizat situatia traficului de pe toate strãzile din oras, zonele în care se produc ambuteiaje si cauzele pentru care, în anumite momente ale zilei, se fac cozi interminabile pe unele strãzi. La ce concluzie au ajuns membrii comisiei? Cã este nevoie de realizarea de noi sensuri unice în oras, fiind lansate în jur de 10-12 noi propuneri de strãzi cu sens unic, cã se impune realizarea de sensuri giratorii în diverse zone aglomerate, inclusiv în cunoscuta intersectie de la Independenta, sau cã masinile de la scolile de soferi nu mai trebuie sã circule în orele cu mare aglomeratie. Strada Traian, de exemplu, va fi golitã de masini, la momentul în care se terminã proiectul de modernizare a transportului public în oras, pentru cã pe banda 1 vor circula autovehiculele de transport în comun, autobuze si troleibuze. Rãmâne de vãzut ce solutii se vor gãsi pentru noi parcãri, pentru cã vasluienii solicitã instituirea unor automate de platã a parcãrii în zona centralã, în paralel cu intensificarea actiunilor de ridicare a masinilor fãrã stãpân, care zac prin parcãri de multi ani.

În resedinta de judet sunt în evidenta primãriei un numãr de 22.279 autovehicule, la care se adaugã cele 3-4.000 de masini aflate în tranzit, zilnic, sau cele câteva sute de masini în leasing. La acest moment, în oras sunt 8 sensuri giratorii si 4 intersectii semaforizate. “Cele mai aglomerate intersectii din municipiu sunt cele dintre str. Traian si str. Stefan cel Mare, str. Stefan cel Mare – str. Husului si Victoriei, strada Decebal si Stefan cel Mare (Centrul de Afaceri), str. Stefan cel Mare – str. Ioanesei Adrian, str. Traian si str. Cãlugãreni. Conform PUG, existã în municipiul Vaslui un numãr de 9 intersectii complexe generatoare de disfunctionalitãti în trafic. Congestia traficului si formarea de blocaje temporare este determinatã atât de capacitatea redusã a arterelor de circulatie, cât si de existenta autovehiculelor parcate de-a lungul strãzilor (exemplu: str. Traian, str. Stefan cel Mare, Bd. Republicii)”, se aratã în raport. Ca atare, s-au stabilit mai multe mãsuri, care urmeazã a intra cât de repede posibil în aplicare.

Iatã noile sensuri unice, atentie cum veti circula pe acolo!

Primãria Vaslui propune, pe baza analizei fãcute de comisie, instituirea mai multor sensuri unice, astfel: strada Avântului, de sus, de la intersectia cu V.Alecsandri si pânã în vale, la intersectia cu strada Maresal Constantin Prezan; din dreptul blocului 363, de pe strada Feroviari, cãtre strada Gãrii (Oficiul Postal 2), cu iesire obligatoriu la dreapta, spre strada Gãrii; strada Podurilor, începând cu scoala Alexandra Nechita si bl. 355, pe lângã malul drept al pârâului Delea, în amonte, pânã la intersectia cu strada Pãcii; str. Zimbrului, pe sensul de coborâre, dinspre intersectia cu str. Dragos Vodã, urcarea se va face prin spatele blocului 329, cãtre strada Dragos Vodã; din str. Spãtar Anghelutã pânã în strada Costache Negri, pânã la centrul de zi Bucuria; str. Bucuresti, pe sectorul dintre str. Spitalului si str. Ardealului, circulatia urmând a se face de la N la S; str. Bucovinei, pe sectorul dintre str. Ardealului si Logofãt Tãutu circulatia urmând a se face de la N la S. Mai sunt si alte cinci-sase zone în care se introduc sensuri unice si pe care Politia Localã va fi prezentã, în perioada imediat urmãtoare, pentru a avertiza soferii despre schimbãrile care se vor produce în trafic. Propunerile comisiei sunt ca toate modificãrile sã se producã în trimestrele III si IV din 2019.

Politia Rutierã si cea Localã vor controla mai atent opririle si stationãrile în Vaslui

Se intentioneazã si aplicarea unor mãsuri ferme, care sã interzicã atât oprirea, cât si stationarea pe anumite strãzi. Oprirea în municipiul Vaslui va fi interzisã pe mai multe sectoare de drum: str. Dragos Vodã, de la str. Traian si pânã la intersectia cu str. Dr. Ghelerter; str. Spãtar Anghelutã, pe tronsonul dintre intersectia Gheorghe Racovitã si str. Decebal; str. Pãcii, de la str. Republicii pânã la prima intersectie (colt bl. 363); str. Biruintei, de la str. Republicii pânã la prima intersectie (colt bl. 377); capãtul de nord al str. Dimitrie Sturza, pe sectorul de drum delimitat de bl. 131 si str. Vasile Alecsandi; str. Dr. Ghelerter, de la intersectia cu str. Dragos Vodã, pe partea dreaptã pe o distantã de 25 m, inclusiv marcaj cu linie continuã. O veste surprizã si pentru cei care parcheazã acum pe strada Traian. Imediat ce proiectul de modernizare a transportului în comun va fi finalizat, nu va mai fi permisã stationarea pe toatã lungimea strãzii Traian, de la sensul giratoriu din Crucea Gãrii si pânã la sensul giratoriu din zona Gãzãrie, la intersectia strãzilor Traian cu Cãlugãreni si Donici, pentru cã prima bandã va fi destinatã troleibuzelor si autobuzelor.

Vor apãrea si noi sensuri giratorii în oras

O altã propunere a comisiei care a analizat modul în care se circulã prin Vaslui vizeazã înfiintarea de noi sensuri giratorii. Astfel, primãria Vaslui va realiza sensuri giratorii în urmãtoarele zone: intersectia str. Metalurgiei cu DN 2F si str. Mihail Sadoveanu, în zona caselor sociale; intersectia str. Traian cu str. Mihai Viteazul si Andrei Saguna; intersectia str. Republicii cu str. Pãcii si str. Biruintei; intersectia str. Stefan cel Mare cu str. Victoriei si str. Husului (ceea ce înseamnã cã actuala semaforizare din acest punct important al orasului nu va mai functiona, însã aici realizarea sensului giratoriu se va face dupã perioada de monitorizare a lucrãrilor din PIDU).

Scolile de soferi vor circula cu program, o mai veche dorintã a soferilor vasluieni

“Studiul de trafic aratã cã aglomerãrile în trafic în municipiul Vaslui se produc în intervalele orare 7:00-9:00, respectiv 15:00-17:00, în zilele lucrãtoare, preponderent în zonele cuprinse între strãzile: Stefan cel Mare, între sensurile giratorii ICIL-Crucea Gãrii-Vasflor si retur; Victoriei-Nicolae Iorga-Alecu Donici-Traian-Republicii si retur. Pentru decongestionarea traficului în zona centralã, Comisia propune restrictionarea accesului în aceste intervale orare pentru autovehiculele care apartin scolilor de soferi, masini de aprovizionare, respectiv cele de colectare deseuri”, anuntã primãria Vaslui. Totodatã, se propune si semaforizarea a douã intersectii aglomerate: cea de la intersectia strãzilor M.Kogãlniceanu – Donici – Nicolae Iorga, cât si cea de la intersectia strãzilor Ioanesei Adrian cu Stefan cel Mare, cel mai probabil acestea urmând sã fie realizate la finele acestui an. Se mai propune, ca mãsurã de fluidizare, ca pe arterele principale, în zona intersectiilor, sã se desfiinteze câte o trecere de pietoni, acolo unde sunt douã care traverseazã artera principalã.