spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
26-apr.-2024

Atentie, vasluieni: mãstile din pânzã sau bumbac nu vã protejeazã de coronavirus!

- Advertisement -

SÃNÃTATE… Lipsa mãstilor chirurgicale îi determinã pe vasluieni sã caute solutii de a le înlocui, însã nu la fel de sigure: mãstile confectionate manual din diferite materiale, inclusiv servetele. În ajutorul lor au sãrit chiar si ateliere de confectii, care au început sã facã mãsti din pânzã, bumbac sau tifon si sã le ofere cadrelor medicale sau chiar sã le vândã sub îndemnul „pot fi refolosite, dacã le spãlati si apoi le cãlcati”. Însã oricât de bine intentionate sunt aceste initiative, Ministerul Sãnãtãtii atentioneazã cã astfel de mãsti nu sunt sigure si nici eficiente împotriva microbilor si a virusilor: „Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii si alte institutii internationale de sãnãtate publicã mentioneazã foarte clar cã mãstile fabricate manual sau din pânzã/bumbac/tifon nu protejeazã împotriva infectiei cu coronavirus”, a transmis Ministerul Sãnãtãtii.

De asemenea, institutia a explicat si de ce aceste mãsti confectionate din materiale precum bumbacul sau tifonul nu îi ajutã pe oameni sã se fereascã de coronavirus: „Pentru a proteja eficient împotriva unor infectii, mãstile faciale trebuie sã respecte câteva reguli speciale. Ele trebuie sã fie o barierã eficientã împotriva microbilor prin existenta unor filtre speciale si, în acelasi timp, sã permitã respiratia corectã. Materialul din care sunt fabricate mãstile care nu respectã aceste reguli speciale de fabricatie prezintã o retea de fibre prea largã, care permite trecerea microorganismelor si astfel nu ne protejeazã eficient împotriva infectiilor. Dacã sunteti suspect sau aveti infectie cu coronavirus: purtatul unei mãsti faciale poate reduce riscul de a-i infecta pe cei din jur. Dacã nu sunteti infectat: nu existã în prezent dovezi stiintifice cã sunteti mai protejat în fata coronavirusului dacã purtati mascã decât dacã nu purtati. Important: în orice situatie, mãstile faciale protejeazã doar dacã sunt însotite de spãlarea frecventã a mâinilor cu sãpun sau dezinfectanti pe bazã de alcool (concentratie 70%)”.

Mãstile din bumbac, mai scumpe decât cele chirurgicale

Atentionarea Ministerului Sãnãtãtii este foarte importantã în acest context, pentru cã în ultima vreme tot mai multe ateliere de confectii si-au orientat activitatea pe producerea de mãsti de protectie. Iatã câteva dintre anunturile din mediul online: „Mascã de protectie împotriva particulelor lichide si praf cu elastic. Comandã acum prin mesaj privat. Este confectionatã din bumbac, dublatã cu tifon, iar beneficiul acesteia este cã se poate reutiliza. Termenul de livrare este de 2-3 zile. Pret -1 buc/9.9 lei, set 3 buc / 27 lei, set 5 buc / 45 lei”; „ne alãturãm campaniei de confectionare a mãstilor din bumbac. Este o mascã textilã din bumbac cu buzunar, masca are douã straturi de material unde se poate introduce filtru pentru o protectie mai mare”; „am reusit sã realizãm si sã donãm medicilor 110 mãsti reutilizabile din bumbac 100% si cu 5-7 straturi de tifon. Ele pot fi sterilizate prin spãlare la temperaturi de 50-60 de grade si cãlcate cu aburi sau în aparatele de specialitate. Pretul pe bucatã a unei mãsti de bumbac 100% si 5-7 straturi de tifon sterilizat este de 8 lei”. Unele anunturi sunt însotite chiar si cu instructiuni de sterilizare si chiar de folosire: „Instructiuni de sterilizare: se spalã înainte de folosire la o temperaturã înaltã 60-90 de grade. Dupã fiecare utilizare, se spalã la temperaturã de minimun 60 de grade. La spãlare, puteti folosi clor sau alte solutii biocide. Pentru spãlare si uscare, puteti folosi fierul de cãlcat. Instructiuni de folosire: Înainte de a vã aseza masca este recomandat sã spãlati mâinile cu apã si sãpun pentru cel putin 20 de secunde, atât la interior, cât si la exteriorul mâinilor. Asezati masca pe fatã cu ambele mâini atingând doar elasticul. Evitati atingerea mãstii cu mâinile”.

Medic: „Scamele sunt mai dãunãtoare pentru tractul respirator decât praful”

Nu doar cã mãstile confectionate din bumbac nu sunt eficiente împotriva infectiei cu coronavirus, însã specialistii atrag atentia cã pot face rãu celor care le poartã. Medicul Gabriel Diaconu a explicat într-o postare pe Facebook de ce oamenii nu ar trebui sã cumpere mãsti din fibrã textilã: „Am sã o spun pe cât de politicos pot fi, si îmi permite personalitatea: încetati prostia asta cu mãstile improvizate din diverse materiale textile! Riscati sã vã faceti rãu. Aceia care le confectionati pentru copii, dar mai ales pentru pãrinti, le puneti viata în pericol. Mai ales pãrintilor, pentru cã le dati falsa sperantã cã dacã le poartã pot iesi în continuare din casã. E ca si cum le-ai da o umbrelã cu care sã se plimbe pe lângã Cernobâl ca sã-i aperi de radiatii. (…) Adaug aici câteva lucruri de bun simt, despre scame si textile: materialele din fibrã textilã ne-tratate corespunzãtor pentru uz medical nu îndeplinesc standardele de manufacturã încât sã previnã desprinderea de flocoane, fragmente, mai exact scame. Scamele sunt mai dãunãtoare pentru tractul respirator decât praful, din multe puncte de vedere, pentru cã a) sunt aderente, b) sunt veritabile „nave de transport” pentru secretii, bacterii, praf si alte minuni. Este de altfel motivul pentru care, în industria textilã, un numãr disproportionat de oameni fac, în timp, boli alergice ale plãmânului, sau arborelui respirator, cu caracter profesional. Deci, ori folositi mascã chirurgicalã, sau mãsti N95 cu respirator, ori nu. Evitati folosirea mãstilor improvizate, nu cumpãrati mãsti ne-omologate de la ambulanti, sau croitori, sau magazine care le comercializeazã cu titlul de <mascã>”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.