|

ATENTIUNE! NU ÎNDRÃZNITI!

Zilele acestea, România s-a aflat în centrul atentiei mapamondului prin vizita istoricã a Papei Francisc, iar relatãrile mass-mediei ne dãdeau speranta cã, în sfârsit, pãsim si noi alãturi de lumea civilizatã. Din pãcate sunt doar sperante episodice, deoarece realitatea crudã este cu totul alta, adica ne aflãm cu mult în afara lumii normale. Drumul nostru, spre democratia realã, este acoperit cu multe gunoaie cu chip uman, adevãrate bãlãrii care ne înconjoarã la tot pasul. Aceste afirmatii aveau sã-mi fie întãrite de un septuagenar vasluian care, cu lacrimi în ochi, îmi spunea cã a avut parte de un eveniment halucinant. Fiind într-una din statiile auto de la fostul motel Moara Grecilor, a vãzut cum douã beizadele îsi serveau cafeaua dar cu tãlpile pline de noroi, proptite pe una din bãncile din preajmã. Omul nostru a fost intrigat de comportamentul celor douã tinere, atrãgându-le atentia cã atitudinea progeniturilor de bani gata nu este una normalã. Cu un tupeu de neimaginat, cele în cauzã, în loc sã-si recunoascã culpa, s-au pornit nãvalnic spre bietul om, si pe un ton cu totul birjãresc, i-au cerut sã-si vadã de-ale lui. De mentionat cã una din “bãlãrii”, care se va urca la volanul limuzinei VS 58 BYA, a telefonat iritatã unor potentiali interlopi sã vinã de urgentã si sã-l punã la punct pe grijiuliul nostru concitadin. Mai mult decât atât, ambele “amazoane”, dupã ce s-au urcat în bolid au fãcut douã tururi în jurul statiei unde stationa bãtrânul pentru a se urca în autobuz, adresându-i cuvinte grele si gesturi obscene. Cum prin preajmã, dupã câteva minute a trecut si o masinã a politiei, naivul nostru concetãtean a fãcut semn echipajului pentru a relata întâmplarea ce i s-a petrecut. Cu stupoare avea sã descopere altã “nãzdrãvãnie” emisã de apãrãtorii ordinii publice care, iritati i-au solicitat celui în cauzã sã sune la 112, sau sã depunã o plângere la sediul Politiei Municipale. Este halucinant cu adevãrat tot ceea ce s-a întâmplat si ne demonstreazã, a câta oarã, cã orice initiativã pe care o avem pentru protejarea bunurilor ce ne înconjoarã este supusã esecului.

În aceste conditii nici zece Papi nu vor urma aceste practici de-a dreptul huliganice, iar viata noastrã cotidianã va fi presãratã cu multã “zgurã” si jigniri. Tãvãlugul degradãrii vietii cotidiene se scurge necontenit si orice initiativã cetãteneascã este curmatã din fasã si cu jigniri si insulte de neînchipuit!

Atentiune! Nu îndrãzniti sã încercati eliminarea zgurii ce se asterne în jurul nostru, deoarece elementele declasate îsi continuã periplul, fãcând, ca pe mai departe, viata noastrã sã fie un adevãrat calvar!

Mihail Serb