spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Atingeti viata, nu ecranul!

- Advertisement -

PROIECT… În cadrul Colegiului Tehnic „Marcel Guguianu” din Zorleni se deruleazã Proiectul de parteneriat strategic în domeniul scolar, cu titlul: „Team Up & Reform Netizens: Outdoor Fantastic Fun”, acronimul TURN OFF, în perioada 1 septembrie 2017 – 31 august 2019, în parteneriat cu urmãtoarele scoli: Liceum Ogolnoksztalcace im. Stefana Czarnieckiego-Polonia- coordonator proiect; Collège Visitation La Berlière – Belgia; Strenču novada vidusskola – Letonia.

În perioada 11 – 15 octombrie s-a desfãsurat activitatea transnationalã de învãtare din România, judetul Vaslui – Zorleni, cu titlul: „Atingeti viata, nu ecranul!”. Liceul di Zorleni a fost gazda unui numãr de 19 elevi si cinci profesori din tãrile partenere, astfel: din Polonia sapte elevi si doi profesori, coordonatorul proiectului Patrycja Pipska însotitã de prof. Joanna Lojek; din Belgia sase elevi si doi profesori, coodonator prof. Sabine Callens, însotitã de prof. Zineb El Ghouch; din Letonia sase elevi si un profesor, Dace Gaigala. Din România au participat 20 de elevi si 13 profesori. Reuniunea a avut ca obiective dezvoltarea creativitãtii prin artizanat, dezvoltarea competentelor interculturale, precum si a competentelor lingvistice si sociale, promovarea tolerantei si a deschiderii în comunitatea localã, familiarizarea elevilor cu importanta muncii voluntare, prezentarea activitãtilor de timp liber din România, cresterea gradului de constientizare a pericolului la care se expun elevii asociat cu tehnologiile moderne (în special pentru viata socialã a tinerilor), rezumarea activitãtilor parcurse în primul an de proiect, planificarea si discutarea vizitei în Letonia, din mai 2019. Elevii au învãtat cum sã-si petreacã timpul în mod eficient în fata ecranului, utilizând metodele moderne ale tehnologiei pentru ca aceastã oportunitate sã fie în avantajul si nu în defavoarea lor.

Activitãtile deosebite au încântat elevii strãini

Activitãtile desfãsurate au fost conform programului activitãtii transnationale de învãtare din România, cuprinse în formularul de aplicatie al proiectului. Astfel cã, joi 11 octombrie 2018, a avut loc deschiderea oficialã, la care au participat inspector scolar general prof. Gabriela Plãcintã – ISJ Vaslui si ec. Denisane – Paula Hultoanã, primar al Comunei Zorleni. La prima activitate cu titlul: „Cãlãtorie în lumea imaginatiei tale” s-au organizat ateliere de creatie bazate pe echipe internationale, confectionându-se obiecte handmad. Urmãtoarele activitãti s-au desfãsurat în Bârlad, respectiv a fost o vizitã culturalã la Muzeul Guguianu si la Planetariu, apoi a avut loc o scurtã prezentare a orasului Bârlad la Centrul de Informare Turisticã, urmând jocuri de integrare si socializare în Gradina Publicã. În cea de-a doua zi, vineri 12 octombrie, activitatea s-a desfãsurat în paralel pentru elevi si profesori, elevii participând la o activitate de voluntariat, la grãdinita localã din Zorleni, apoi la un spectacol de dans si muzicã traditionalã la Centrul Cultural din Zorleni, cu titlul „Culorile prietenie”. În cadrul Centrului de Documentare si Informare „Ion Murgeanu” a fost organizat Simpozionul International ” Generatia touch- screen si viata socialã”, profesorii strãini si români sustinând lucrãri în plen pe aceastã temã. În dupã- amiaza zilei de vineri s-au desfãsurat jocuri de echipã în aer liber, în curtea liceului, „Vânãtoarea de comori” si jocuri sportive, activitatea încheindu-se cu o searã româneascã traditionalã. Fotografiile realizate au fãcut obiectul unui concurs care s-a desfãsurat în ultima zi a reuniunii. Elevii, împãrtiti în echipe internationale au realizat prezentãri Power Point cu fotografiile si informatiile acumulate din timpul vizitei de studiu. De asemenea s-a desfãsurat concursul „Aceasta este ceea ce înseamnã România pentru mine!”, unde au fost apreciate toate fotografiile realizate de elevi si premiate cele selectate de juriul format din elevi din fiecare tarã. Momentul cel mai emotionant a fost cel legat de plecarea lor, atunci când elevii si-au condus prietenii (deja au fost legate prietenii) la autocar despãrtindu-se cu greu. Succesul acestei actiuni a fost datorat programului bine stabilit, determinat, în concordatã cu obiectivele propuse, dar atmosfera primitoare si cãldura oamenilor, generozitatea, bucuria, deschiderea – de fapt esenta sufletului românesc – si-au pus amprenta pe întreaga activitate, creînd experiente si amintiri de neuitat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.