|

Autoritãtile sunt în alertã, sute de drumari sunt la datorie!

URGIA ALBÃ

VREME SEVERÃ…Primul viscol din 2019 scoate pe drumuri autoritãtile, sute de drumari sunt la datorie. Din seara zilei de joi, judetul Vaslui este sub cod galben de ninsoare abundentã si vânt în rafale de 60-80 km/h, care spulberã zãpada, creând blocaje pe anumite portiuni de drumuri judetene si nationale. Este primul viscol din acest an, care prinde autoritãtile destul de pregãtite, dacã ar fi sã ne luãm dupã cifrele înaintate de Prefecturã, Consiliul Judetean, societatea judeteanã de drumuri si poduri sau primãrii. La fel de adevãrat este cã stratul de zãpadã în judetul Vaslui a ajuns, seara trecutã, la 15-20 de cm, deci nu pune mari probleme în trafic. Consiliul Judetean si societatea LDP au monitorizat în permanentã drumurile judetene, primind asearã o serie de semnale legate de posibila blocare a unor drumuri judetene cu suluri de zãpadã la Bogdana, Codãesti-Dãnesti, Pogana sau Ciocani. „Se circulã în conditii de iarnã în tot judetul Vaslui, pe drumurile judetene. Societatea LDP, cât si prestatorii aflati sub contract cu aceastã societate, au pregãtite în jur de 60 de utilaje, cu care vor interveni în caz de nevoie, oriunde vom sesiza cã sunt probleme. Deocamdatã, nu avem niciun drum judetean blocat”, a anuntat, la ora 18:00, vicepresedintele CJ, Ciprian Trifan. O situatie mai dificilã a fost în zona Bunesti, acolo unde ieri la amiazã a actionat un autogreder, care a deblocat drumurile.

De joi dimineatã, judetul Vaslui s-a confruntat cu prima ninsoare mai serioasã din acest an. Astfel, ieri, la prânz, când autoritãtile se întrebau ce surprize le mai pregãteste vremea de afarã, a fost emis un nou cod galben. Astfel, pentru intervalul 10 ianuarie, ora 22:00 – 11 ianuarie, ora 12:00, toti primarii, sefii CJ Vaslui si ai Prefecturii au fost anuntati sã se pregãteascã de viscol, un strat consistent de zãpadã urmând a se depune în judetele Buzãu, Vrancea, Galati, Vaslui, Bacãu, Neamt si Iasi. Administratia Nationalã de Meteorologie a revizuit, asearã, prognoza pentru perioada imediat urmãtoare. Astfel, pânã vineri, 11 ianuarie, la ora 12:00, sunt anuntate ninsori si depunerea de strat nou de zãpadã, intensificãri temporare ale vântului, precipitatii mixte si polei. Începând de joi seara, pentru soferii vasluieni care pleacã la drum în tarã, aria precipitatiilor se va extinde dinspre sud-vest si va cuprinde treptat sudul, estul si centrul tãrii. În Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei si a Moldovei vor fi perioade cu ninsori, în general moderate cantitativ, ce vor depune strat nou de zãpadã, local mai consistent. S-a anuntat cã vor fi intensificãri temporare ale vântului în estul teritoriului si în zona montanã înaltã, cu rafale în medie de 50-60 km/h, viscolind sau spulberând zãpada. Conform avertizãrii, ajunsã la toti factorii de decizie din judet, în prima parte a zilei de vineri (11 ianuarie) vântul se va intensifica si în sudul Olteniei, unde va determina transport de zãpadã, precum si în Dobrogea. În judetul Vaslui, pe drumurile nationale si pe DE 581 nu s-au semnalat probleme deosebite. În zona Sârbi, un camion care circula cu vitezã si a frânat brusc a ajuns în sant, fiind scos de cãtre un utilaj de deszãpezire care actiona în acea portiune de drum. Pe drumurile nationale si pe Drumul European 581, ne-a spus prefectul judetului, Eduard Popica, au fost scoase la deszãpezire un numãr de 35 de utilaje. Sectia de Drumuri Nationale Bârlad a solicitat suplimentarea numãrului de utilaje pentru a face fatã problemelor ridicate de viscol. “Nu sunt probleme, se circulã în conditii de iarnã pe toate drumurile. Masinile de interventie vor patrula non-stop, în orele urmãtoare, pentru a asigura circulatia masinilor în conditii normale”, a spus prefectul Popica.

Prefectura Vaslui anuntã: „Toate structurile sunt pregãtite sã intervinã”

„Structurile Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, politie si jandarmerie – sunt pregãtite sã intervinã rapid în teren, în cazul producerii unor situatii de urgentã cu efecte negative asupra comunitãtilor. De asemenea, în functie de evolutia si intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative si suplimentate efectivele, pentru asigurarea interventiei imediate la solicitãrile cetãtenilor. Situatia la nivel national este monitorizatã prin Centrul National de Conducere Integratã care functioneazã la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Reprezentantii conducerii MAI vor tine permanent legãtura cu prefectii din judetele afectate de vremea rea. Astfel, dacã vor apãrea situatii de risc pentru populatie, împreunã cu prefectii se va lua decizia convocãrii Comitetelor Judetene pentru Situatii de Urgentã si se va asigura permanenta coordonãrii actiunilor de sprijinire a localnicilor si administratiilor publice din zonele respective”, anuntã Institutia Prefectului judetul Vaslui.

Politia Rutierã Vaslui recomandã soferilor cât mai multã prudentã în trafic

Ninsorile abundente înregistrate pe parcursul noptii de miercuri spre joi, dar mai cu seamã în dimineata zilei de 10 ianuarie, nu au ridicat probleme deosebite din punct de vedere al stãrii carosabilului si al mentinerii unui nivel de viabilitate optim traficului, ne-a anuntat Directia Regionalã de Drumuri si Poduri Iasi, unitate care asigurã tot ce înseamnã trafic pe drumurile nationale si DE 581 în judetul Vaslui. În acest sens, pe drumurile nationale din zona Moldovei, pânã la orele prânzului s-a actionat cu circa 170 de autoutilaje si s-au rãspândit 687 de tone de material antiderapant, ceea ce a determinat un carosabil circulabil, chiar dacã în conditii de iarnã pe unele sectoare, cu strat de zãpadã frãmântatã în strat de 1-3 cm. „Singurele probleme au fost reprezentate de câteva accidente rutiere care, din fericire, nu s-au soldat cu rãniti grav sau cu pierderi de vieti omenesti. Asa cum reiese si din rapoartele oficiale si informatiile din teren, majoritatea acestor incidente au avut la bazã neadaptarea vitezei la conditiile de trafic”, au anuntat cei de la DRDP Iasi. „Pentru siguranta dumneavoastrã, evitati pornirea la drum pe timp de viscol si ninsoare puternicã, iar dacã deplasarea este absolut necesarã, informati-vã în prealabil, dacã pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, asigurati-vã cã sistemul de încãlzire functioneazã eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzãtor pentru circulatia în conditii de iarnã (anvelope specifice sezonului rece, lanturi antiderapante, lopatã, sãculet cu nisip etc.). Urmãriti la posturile radio/tv buletinele meteorologice si recomandãrile autoritãtilor centrale si locale”, este mesajul IPJ Vaslui cãtre soferii vasluieni, printr-un comunicat de presã emis seara trecutã.

FAZA ZILEI: Un Mercedes din R. Moldova s-a cocotat pe sensul giratoriu de la Crasna!

În plinã ninsoare, o masinã Mercedes, cu numere de Republica Moldova, a „aterizat” pe sensul giratoriu de la Crasna, stârnind amuzamentul celor care au trecut prin zonã. Conform unor martori, la volanul masinii de lux era un sofer tânãr, care a apãsat mai tare pe pedala de acceleratie, dorind sã ajungã mai repede la munte, la schiat, alãturi de prieten. Ajuns la Crasna, la sensul giratoriu, bãiatul nu a apreciat corect distanta fatã de sens si a apãsat frâna. Masina a derapat si s-a cocotat pe sensul giratoriu. Bãiatul si-a continuat drumul spre munte cu o altã masinã, bolidul de lux fiind dus pe platformã la un service din Vaslui.

„Cred cã vom avea blocaje, dacã vântul va bate cu putere, asa cum anuntã avertizarea de cod galben”

„Nu avem probleme cu drumurile judetene, se circulã pe toate drumurile în conditii de iarnã. Nicio primãrie nu ne-a sesizat cã are drumuri blocate. Sunt unele zone, gen Bogdana, Codãesti spre Dãnesti, Pochidia, Ciocani pe care ne asteptãm sã se producã blocaje, în cazul în care vântul va bate cu putere si va spulbera zãpada. Vom monitoriza non-stop situatia de pe toate drumurile noastre judetene si vom interveni acolo unde va fi nevoie. LDP Vaslui si firmele cu care are contracte au pregãtite peste 60 de utilaje, la care se adaugã zecile de utilaje de la primãrii, care pot interveni în orice moment” – Ciprian Trifan, vicepresedinte CJ Vaslui, coordonatorul Comitetului de deszãpezire pe drumurile judetene.