|

Avem mii de vasluieni întorsi de la muncã din strãinãtate, amenzile la Ordonanta 3 au depãsit 700.000 lei!

ALARMANT… Nu este de glumã cu documentele militare emise de Guvern. Au simtit-o pe pielea lor peste 300 de vasluieni, verificati de politisti si jandarmi, în ultimele 24 de ore. Valoarea amenzilor a crescut de la o zi la alta, astfel cã s-a ajuns, pentru o singurã zi, la amenzi care totalizeazã peste 700.000 de lei. Sunt multi vasluieni cãrora nici nu le pasã de amenzile autoritãtilor, spunând cã „Si-asa mor, asa cã nu-mi mai pasã de amenda primitã”. O atitudine de neînteles, câtã vreme Guvernul României încearcã, prin mãsurile luate, sã limiteze cât mai mult extinderea coronavirusului si protejarea populatiei. Ultimele cifre avansate de Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui aratã cã în judet se aflã 187 de persoane în carantinã, în timp ce numãrul de persoane aflate în izolare la domiciliu se ridicã la 3.486. Numãrul persoanelor iesite din izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore este de 652, în timp ce peste 500 de persoane au intrat la izolare la domiciliu în ultimele 24 de ore, adicã tocmai s-au întors din strãinãtate.

Inspectoratul de Jandarmi Judetean Vaslui a fost implicat, în ultimele zile, pentru prevenirea si combaterea rãspândirii infectiilor cu noul coronavirus si pentru impunerea normelor legale în timpul stãrii de urgentã, folosind 226 de jandarmi. Acestia au aplicat 73 de contraventii pentru nerespectarea prevederilor Ordonantei Militare nr. 3, din 24 martie 2020, aplicând sanctiuni în valoare de 37.950 lei. Lor li s-au alãturat sute de politisti si politisti locali din tot judetul, care continuã sã actioneze integrat împreunã cu celelalte structuri teritoriale cu atributii în domeniul ordinii si sigurantei publice, pentru impunerea normelor legale specifice stãrii de urgentã, prin verificarea persoanelor si societãtilor comerciale dar si fluidizarea traficului rutier, precum si prin escortarea autovehiculelor care tranziteazã judetul Vaslui cu persoane care pãrãsesc tara sau urmeazã sã intre în carantinã. Patrule mixte de politisti, jandarmi, politisti locali si militari din cadrul Ministerului Apãrãrii Nationale au intensificat activitãtile pentru asigurarea unui climat optim de sigurantã publicã în tot judetul Vaslui, fiind verificate 2.500 de persoane si peste 815 locatii de izolare/carantinare. Au fost aplicate 339 de sanctiuni contraventionale în valoare de 703.650 lei, 20 astfel de sanctiuni (în valoare de 101.450 lei) fiind aplicate pentru nerespectarea mãsurilor de izolare. „Reamintim faptul cã toate autoritãtile statului (Institutia prefectului, politisti, jandarmi, politisti locali, politisti de frontierã, pompieri, institutiile sanitare) sunt în continuã alertã pentru a preveni rãspândirea COVID-19. Rugãm cetãtenii judetului Vaslui sã aibã în vedere prevederile Ordonantei Militare nr. 4/29.03.2020 privind mãsurile de prevenire a rãspândirii COVID-19. Insistãm sã respectati cu strictete mãsurile impuse de Ordonanta Militarã nr. 4 / 2020 si sã circulati numai pentru motivele exceptionale invocate în actul normativ amintit. Reducerea la minimum a riscului de expunere este singura cale de a tine sub control rãspândirea virusului COVID-19″, anuntã autoritãtile vasluiene.

La Vaslui, primãria începe dezinfectarea strãzilor

Primãria municipiului Vaslui anuntã continuarea lucrãrilor de igienizare si spãlare a strãzilor si trotuarelor din zonele intens circulate, programul zonelor de interventie pentru sãptãmâna 30 martie – 4 aprilie 2020 fiind urmãtorul: str. Stefan cel Mare (de la giratoriu Vasflor – Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, pânã la limita localitãtii, spre Iasi); str. Traian; str. Alexandru cel Bun si str. Decebal – Giratoriu Interex; cartier Avântului; str. M. Kogãlniceanu si strãzi adiacente; str. A. Muresanu si strãzi adiacente; str. Eternitãtii si strãzi adiacente; str. Slt. Ioanesi Adrian de la intersectie cu str. D. Cantemir pânã la intersectie cu str. Cãlugãreni; str. Cãlugãreni – Giratoriu Motorgrup; Cartier Ion Creangã: str. Ion Creangã, str. Salcâmilor, str. Unirii, str. Livezilor, str. Cornisei, str. Matei Basarab, str. Liliacului si str. Bujorilor. „În perioada urmãtoare se va interveni pe strãzile secundare din municipiu. Vã multumim pentru întelegere si sprijin!”, este mesajul lansat de primarul Vasile Pavãl, cãtre toti locuitorii municipiului Vaslui.

Un gest de omenie si solidaritate în comuna Muntenii de Jos

Sunt tot felul de gesturi de lãudat în aceste zile grele, în care mii de pensionari vasluieni sunt blocati în case, neavând putere sã iasã în stradã, pentru a-si asigura cele zilnice. La câtiva kilometri de Vaslui, un consilier local PNL anuntã cã va face cumpãrãturile pentru persoanele vârstnice din comunã. „Stimati concetãteni ai comunei Muntenii de Jos, având în vedere situatia de urgentã, dat fiind faptul cã sunt si Consilier local PNL în cadrul Consiliului Local al comunei Muntenii de Jos, vã stau la dispozitie pentru a vã face cumpãrãturile agroalimentare necesare în astfel de situatii, cu prioritate pentru persoanele aflate în izolare si persoanele peste 60 de ani. Vã rog insistent sã stati în casã si sã comandati cu încredere la numãrul de telefon 07…. Vã multumesc anticipat pentru încredere. Cu stimã si deosebit respect. Luigi Ghiuru”, sustine consilierul local.

Se amânã concursurile la Spitalul Judetean de Urgentã

„Având în vedere articolul 50 din Ordonanta Militarã 1/17.03.2020 , Ordonanta Militarã 2/21.03.2020 si Ordonanta Militarã 3/24.03.2020, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui anuntã amânarea concursului organizat, conform HGR 286/2011 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzãtor functiilor contractuale si a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plãtit din fonduri publice. Astfel, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui anuntã amânarea concursului organizat pentru ocuparea urmãtoarelor posturi vacante: asistent medical principal – Secția Medicinã Internã – 1 post; asistent medical – Laborator Radiologie si Imagisticã Medicalã – 2 posturi; asistent medical debutant – Secția Cardiologie – 2 posturi; asistent medical debutant – Ambulatoriu Integrat – Cabinet Cardiologie – 1 post; asistent medical debutant – Ambulatoriu Integrat – Cabinet Endocrinologie – 1 post; asistent medical debutant – Compartiment Oncologie – 1 post; asistent medical debutant – Secția Chirurgie si Ortopedie Pediatricã – 1 post; asistent medical debutant – Secția ORL – 1 post”. Totodatã Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui mai anuntã amânarea si a concursurilor organizate pentru ocuparea urmãtoarelor posturi temporar vacante: asistent medical temporar la Secția Psihiatrie – 1 post; asistent medical debutant temporar la Bloc Operator Central – 1 post. Concursurile se amânã pentru o datã ulterioarã, ce va fi comunicatã prin aceleasi mijloace legale de informare”, mai anuntã conducerea SJU Vaslui.

„Stati în case, cei care nu sunteti constrânsi sã munciti, noi suntem la datorie”

În aceste zile grele pentru întreaga natiune, constructorii vasluieni sunt la datorie, încercând sã respecte contractele încheiate cu autoritãtile locale. Un mesaj de sustinere vine, în aceastã perioadã grea pentru economia româneascã, de la ing. Ioan Ciomaga, managerul Viacons Rutier Husi. „Mesajul nostru este: stati în case toti cei care nu sunteti constrânsi sã munciti, ca aceia care sunt obligati sã meargã la muncã sã fie cât mai protejati! În ciuda pandemiei, suntem constrânsi sã lucrãm. Ne protejãm la maximum posibil angajatii, pentru ca economia tãrii sã meargã încã. Nu uitati cã bugetul statului se tine pe picioare prin companii mici si mijlocii, pentru cã banii pentru sãnãtate vin de la acestea”, spune ing. Ioan Ciomaga, managerul general al Viacons Rutier Husi.