spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Aventurile unui globe-trotter australian în Vaslui: “aveti drumuri care aratã ca dupã bombardament”

- Advertisement -

INTERVIU… A renuntat la tot si a pornit în aventura vietii lui: înconjurul lumii pe bicicletã. Este vorba despre un australian în vârstã de 26 de ani, care în aceste zile traverseazã România. Hamish Campbell si-a propus ca în patru ani sã strãbatã peste 30 de tãri la pedalã. Cãlãtoreste singur, iar atunci când nu gãseste pe nimeni care sã îl gãzduiascã, doarme în cort, gãteste si se spalã în aer liber. Tânãrul a ajuns luni în Vaslui, iar impresiile pe care judetul nostru i le-a fãcut nu sunt tocmai bune. Spune cã dacã ar fi sã facã un top al celor mai proaste drumuri pe care a circulat, portiunea de la Roman la Negresti ar prinde podiumul. I-au plãcut în schimb oamenii de aici, pentru cã sunt “foarte prietenosi”. Ce regiune a tãrii l-a impresionat cel mai mult, câte probleme a avut cu câinii comunitari si ce tarã i s-a pãrut gazda cea mai bunã, cititi în interviul de mai jos.

Hamish Campbell este unul dintre oamenii cu care poti sã vorbesti oricând si oricât despre cãlãtorii. La 26 de ani, tânãrul australian a decis cã vrea sã cãlãtoreascã prin lumea întreagã si nu oricum, ci singur, doar cu o bicicletã si cu un ghiozdan în spate

Reporter: Hamish, spune-ne ceva despre tine!

Hamish: Mã numesc Hamish Campbell, am 26 de ani, sunt din Melbourne, Australia, sunt îndrãgostit de verbul “a cãlãtori”, iar zilele acestea sunt în trecere prin Vaslui.

R: Cum ai ajuns în România?

H: Cu bicicleta. Am început cãlãtoria în urmã cu doi ani si aproape nouã luni. În februarie 2015 am plecat din Australia, având ca destinatie Japonia si Coreea de Sud. Voiam sã-mi petrec sãrbãtorile acolo. Planul initial nu era de a cãlãtori prin lume cu bicicleta. Voiam doar sã vizitez aceste douã tãri. Tot ce stabilisem acasã s-a modificat în Coreea de Sud, dupã ce am citit blogurile mai multor persoane care au traversat China, mergând pe bicicletã. Mi-am zis «dacã ei au putut, eu de ce nu as putea sã o fac?!». Si asa a început totul. Dupã Japonia si Coreea de Sud, periplul meu a continuat cu China, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, pânã în Iran. Am continuat cu Azerbaidjan, apoi Turcia, unde am stat cinci luni. Traseul mea a inclus si Grecia, Albania, Muntenegru, Bosnia Hertegovina, Croatia, Slovenia, Austria. Am stat în Italia o lunã, în Franta o lunã, apoi m-am ridicat în Regatul Unit, unde am stat o bunã perioadã de timp. Mi-a plãcut acolo, dar eu îmi propusesem sã cãlãtoresc pe bicicletã, asa cã mi-am continuat drumul în Belgia, Germania, din nou în Austria, Ungaria, iar acum sunt în România.

R: Cum se vede România prin ochii unui australian?

H: Aveti o tarã foarte frumoasã, cu peisaje extraordinare. Mi-a plãcut foarte mult Transilvania si oamenii de acolo. Foarte ospitalieri, mai ales minoritatea ungureascã. Mi-a oferit cazare, mâncare. Tin minte cã într-o dimineatã, când mergeam cu bicicleta pe marginea unui râu, doi tineri care pescuiau m-au oprit si mi-au dat un mic dejun. Nu în foarte multe tãri mi s-a întâmplat ca lumea sã mã opreascã si sã-mi dea de mâncare.

R: Cum gãsesti locurile de cazare ?

H: Pentru a-mi gãsi un loc unde sã dorm noaptea folosesc un site,  www.warmshowers.org. Pe site-ul respectiv intrã, în general, persoane care cãlãtoresc foarte mult. Aproape toti cei care au cont acolo oferã un loc de cazare atunci când un alt user îl viziteazã. E un fel de ajutor reciproc. Dacã nu gãsesc niciun user prin zona pe care o traversez, campez undeva. Bicicleta cântãreste 50 de kilograme. Am unelte cu care sã o repar, haine, un sac de dormit, cort, provizii de mâncare, încãltãminte adecvatã. Nu-mi lipseste nimic din strictul necesar. Aici, la Vaslui, am avut noroc de Ionut, un tânãr pasionat de cãlãtorii, care are cont pe site-ul respectiv si care s-a oferit sã mã gãzduiascã pentru douã nopti. Îi multumesc pe aceastã cale.

R: Ce probleme ai întâmpinat pânã acum? Ti s-a întâmplat sã te fure cineva? Sã fii muscat de vreun câine comunitar ?

H: Sã stii cã am fost avertizat în privinta câinilor fãrã stãpân. Latrã, aleargã putin dupã tine, dar nu te muscã. Nici cu oamenii de aici nu am avut probleme. Singurul necaz pe care l-am avut de când sunt în Romania e cã mi s-a stricat bicicleta cam des. Drumurile nu sunt chiar atât de bune, mai ales în zona asta. În Transilvania, strãzile aratã mai bine, dar aici e rãu. Mai ales portiunea de la Roman pânã la Negresti. Dacã ar fi sã fac un top al celor mai proaste drumuri pe care am circulat, portiunea asta ar prinde podiumul.

R: Ce impresie ti-a fãcut Vasluiul ?

H: Ce mi-a plãcut foarte mult aici este cã oamenii sunt foarte prietenosi. Se poartã cu tine ca si cum te-ar sti de-o viatã. Iar lucrul ãsta, pentru un cãlãtor, este de mare ajutor. Te încarcã cu energie.

R: Dupã Vaslui care e urmãtorul punct al cãlãtoriei tale?

H: Vreau sã-mi continui excursia cu un drum în Republica Moldova, apoi vreau sã mã întorc în Grecia, prin Serbia, Macedonia. Iarna mi-o voi petrece acolo pentru cã temperaturile sunt mai apropiate de cele de acasã. Am un prieten care are o plantatie de mãslini si care mi-a promis cã mã va gãzdui pe perioada sezonului rece. Nu prea sunt obisnuit cu temperaturile foarte scãzute. Dupã ce va trece iarna as vrea sã merg în Turcia, pentru trei luni. Nu stiu cum voi face, dar vreau sã mai vizitez o datã si Iranul. Mi se pare unul dintre cele mai prietenoase popoare de pe fata Pãmântului. Prima datã când am fost acolo, am campat doar de trei ori. În rest, oamenii m-au primit în casele lor, mi-au dat de mâncare. Apoi voi continua cu Pakistan, India, Malaezia. Mi-am propus sã mã întorc acasã la sfârsitul anului 2019.

Judetul Vaslui, punct de atractie pentru globe-trotteri, gratie lui Ionut Cretu

În ultimii ani, judetul Vaslui a fost vizitat de foarte multi cãlãtori în jurul lumii, care au gãsit aici un loc unde sã se odihneascã si sã mãnânce o gustare caldã. Este vorba despre locuinta lui Ionut Cretu, singurul vasluian care are cont pe site-ul www.warmshowers.org. “În România nu sunt foarte multi utilizatori Warmshowers. Spre exemplu, în Vaslui sunt doar eu. Mai este un bãiat în Roman, unul în Bacãu. De aceea aproape toti cei care trec spre Republica Moldova sau vin de acolo, trec pe aici. În Iasi sunt foarte multe atractii, dar genul acesta de turisti este atras mai mult de naturã, de peisaje. În urmã cu trei sãptãmâni am gãzduit un cuplu tot din strãinãtate. El era din Germania, ea din Elvetia. Acum o lunã si jumãtate, am cazat doi francezi. În urmã cu doi ani am avut un cuplu din Coreea de Sud. Oameni foarte destepti. Ambii, cu doctorate la Cambridge. El lucrase la Hunday, ea, la Samsung. Companii cu multi bani. Si-au vândut casa si au pornit într-o cãlãtorie în jurul lumii. Mi-au zis cã, în Coreea de Sud, toti angajatii au concediu doar o sãptãmânã pe an. Majoritatea coreenilor se duc douã zile la Paris, douã zile la Londra si douã zile pe drum. Ei au spus cã nu vor sã-si trãiascã viata fãrã sã vadã lumea. Si-au luat inima în dinti si au pornit la drum. Au stat patru zile în Vaslui. Le-a plãcut foarte mult. Ca experientã a unei gazde, e frumos pentru cã vorbesti cu ei si e ca si cum ai cãlãtori împreunã. Afli lucruri noi despre oameni, despre locuri. E o experientã foarte interesantã”, ne-a declarat Ionut Cretu, gazda vasluianã a globe-trotterilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.