|

In ciuda lui Buzatu

BÃCESTI, COMUNÃ ANTI-CHEVRON!

INTERDICTIE Comuna Bãcesti va deveni a 14-a localitate din judet care interzice pe teritoriul sãu exploatarea gazelor de sist. Primarul Horatiu Cãrãusu, la insistentele concetãtenilor din Bãcesti, a decis sã convoace o sedintã extraordinarã a Consiliului Local, cu un singur punct pe ordinea de zi: interdictia companiilor petroliere de a exploata gazele de sist din subsolul comunei. Este o mãsurã extremã, pe care primarul o explicã simplu: “Majoritatea cetãtenilor m-a ales, oamenii si-au dat votul în favoarea mea, deci voi merge cu ei si le voi apãra interesele”. Compania Chevron a avut o întâlnire la Bãcesti, vinerea trecutã, cu o parte dintre intelectualii comunei si presedintele CJ Vaslui, unde s-a discutat despre viitoarea sondã de explorare ce va fi amenajatã la Bãcesti, sat Pãltinis, peste cinci luni de zile. Ori, ceea ce surprinde la actiunile întreprinse de Chevron în comuna Bãcesti este cã locatia aleasã de compania americanã nu are încã un proprietar stabilit, fiind mai multi mostenitori pe acea bucatã de teren din Pãltinis. În plus, faptul cã americanii ar dori sã închirieze acea suprafatã de teren demonstreazã intentiile lor de a distruge mediul înconjurãtor, dupã care trec mai departe, în altã zonã!

În comuna Bãcesti, sute de locuitori au cerut primãriei si Consiliului Local sã ia mãsuri pentru a nu lãsa compania Chevron sã le otrãveascã apele si sã distrugã terenurile din zonã prin exploatarea gazelor de sist. Vinerea trecutã, cei de la Chevron au organizat o actiune securizatã, în incinta Centrului medico-social din Bãcesti, fiind invitate câteva persoane din Bãcesti, alese pe sprânceanã, în timp ce “prostimea” din comunã a fost blocatã la poartã, ca sã nu deranjeze prezentãrile petrolistilor. Nu este pentru prima datã când Chevron actioneazã astfel, în dispret fatã de oamenii acestui judet, însã încurajatã de presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, cel care nu pierde niciun prilej pentru a-si demonstra loialitatea fatã de compania americanã, aceeasi care i-a adus voturi anul trecut, când se jura cu mâna pe Biblie cã nu o va lãsa sã intre în judet!

Horatiu Cãrãusu nu a mai rãbdat si cere Consiliu Local extraordinar

“Pânã acum, eu tot m-am gândit cã am sã explic oamenilor ce reprezintã aceste gaze de sist, care sunt în principal avantajele si dacã sunt pericole pentru mediul înconjurãtor. Nu s-a întâmplat nimic de acest gen, nimeni nu a venit sã ne spunã deschis ce riscuri presupune acest tip de exploatare. Sunt deceptionat de faptul cã, la întâlnirea de la Bãcesti, nu a venit niciun reprezentant din partea Guvernului, de la Ministerul Mediului sau din partea altor structuri care sã ne explice care sunt riscurile în comparatie cu avantajele de care ni se tot povesteste. Sã merg la cetãteni si ce sã le spun? Nimic, în conditiile în care oamenii din Pãltinis dar si din restul satelor nu vor sã audã de sonde pe teritoriul comunei. Asa cã, am decis sã convoc la finele acestei sãptãmâni o sedintã extraordinarã a CL Bãcesti, la care vom interzice exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei noastre, la fel cum s-a întâmplat si în multe alte comune din judetul Vaslui”, explicã primarul de la Bãcesti, Horatiu Cãrãusu. Primarul spune cã “Majoritatea cetãtenilor m-a ales, si-au dat votul pentru mine, asa cã voi merge cu ei si le voi respecta dorinta”, desi este foarte posibil ca anumite capete “luminate” de la Vaslui sã nu fie prea încântate de decizia consilierilor din Bãcesti, singura comunã din lotul de trei localitãti alese de Chevron care nu luase o astfel de decizie radicalã. “Oamenii au asteptat sã le spun si punctul meu de vedere. Nu sunt convins cã exploatarea gazelor de sist nu prezintã riscuri, nimeni nu a vorbit de aceste riscuri, asa cã vom interzice exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei noastre, sã vedem ce fac si altii. Gazul nu fuge de acolo. As mai constata ceva: cei de la Mediu vin si te amendeazã dacã gãsesc PET-uri pe marginea râurilor, tot timpul. Acum, nu i-am vãzut deloc pe la sedintele cu Chevron. Oare pe ei nu ar trebui sã-i intereseze ce se va întâmpla cu mediul înconjurãtor?”, se întreabã primarul Cãrãusu.

Dragnea la Vaslui, avocatul Chevron! Ce-or fi cãutând toti în America?

Duminicã, la Vaslui, vicepremierul Liviu Dragnea a dat de înteles cã guvernul USL sprijinã actiunile Chevron în judetul Vaslui, sub masca unei aparente îngrijorãri fatã de situatia economicã grea a judetului. “Sunt controverse. Noi trebuie sã avem o pozitie pragmaticã. Avem informatii, se pare cã în subsol avem aceste resurse naturale, care sunt într-o cantitate suficient de mare, nu stim, în asa fel încât poate ajuta foarte mult zona si, poate, economia nationalã. Deci, avem aceste douã informatii si avem douã variante. Prima variantã este sã nu permitem nimãnui sã verifice dacã, într-adevãr, informatiile sunt corecte si dupã aia, posibil, dacã se obtin toate avizele si aprobãrile si se analizeazã dacã toate riscurile posibile sunt de fapt iluzii sau avem varianta “Nu” si “Nu” si “Nu”. Dacã nici aceste resurse potentiale nu sunt folosite încep sã mã gândesc de unde sã mai gãsim resurse pentru dezvoltare. Obligatoriu, stiu cã primul lucru care trebuie sã ne intereseze pe toti este protectia populatiei împotriva oricãror riscuri, dar eu zic cã trebuie sã ne gândim serios si la protejarea populatiei împotriva sãrãciei. Sunt zone în România, ca Vasluiul, Teleormanul, Botosaniul, unde o asemenea investitie poate însemna o dezvoltare explozivã. Stiu cã s-au fãcut asemenea exploatãri în Statele Unite si nu am vãzut acolo cã pretul gazelor a scãzut, industria s-a dezvoltat foarte tare si economia americanã a crescut foarte mult”, a spus Dragnea, demonstrând cã Chevron a dus în SUA toate oficialitãtile din Guvern, ca si din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, cazul PS Corneliu, Episcopul Husilor. Americanii au avut grijã sã-si consolideze pozitia prin atragerea Guvernului USL de partea sa, partide care pe când erau în opozitie declarau rãzboi deschis celor de la Chevron. Întrebat dacã pãrerea populatiei va conta pentru guvernanti, Dragnea a dat de înteles cã vor cãlca în picioare vointa milioanelor de români pentru a-si atinge scopurile. “Conteazã pozitia populatiei, dar sã vedem dacã sunt bine informati. Altfel, e foarte simplu: rãmânem cu gazele de sist în subsol, dar la suprafatã cu aceeasi lipsã de bani”, a mai spus Dragnea.