|

Bacteria Klebsiella, confirmatã în cazul celor doi bebelusi internati la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui

OFICIAL…Ministerul Sãnãtãtii a confirmat faptul cã cei doi nou-nascuti la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui au fost infectati cu bacteria nosocomialã Klebsiella. Rãmâne sã se stabileascã dacã bebelusii au luat acest virus din spital sau de la cele care le-au dat viatã.

Trei din zece femei care vin sã nascã la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui nu sunt monitorizate pe perioada sarcinii, iar din cauza asta medicii depisteazã pe ultima sutã de metri dacã acestea sunt sau nu purtãtoare de bacterii sau virusi. În cazul celor doi nou-nascuti despre care ziarul Vremea Noua a scris încã de sâmbãtã cã sunt infectati cu o bacterie deosebit de periculoasã, s-a confirmat oficial faptul cã este vorba despre bacteria nosocomialã Klebsiella. Asta dupã ce pe fir au intrat inspectorii Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, care ieri au mers în control la unitatea sanitarã. “Încã asteptãm de laborator cu privire la testele de autocontrol, adicã testele recoltate din toate incintele din sectia de Neonatologie de la apartinãtori, de la mame si de la cadrele medicale pentru a putea stabili filiatia acestei infectii”, a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui.

“Bebelusii sunt în afara oricãrui pericol”

Cazul a ajuns pânã pe masa Sorinei Pintea, ministrul Sãnãtãtii, care luni a afirmat cã viata celor doi nou-nãscuti nu este pusã în pericol.Cel mai important este cã cei doi bebelusi sunt bine. Tolereazã laptele matern, sunt hrãniti corespunzãtor, deci sunt în afara oricãrui pericol. Acesti doi bebelusi provin din douã sarcini gemelare. Sunt nãscuti prematur, în data de 24 august. În data de 2 septembrie, unul dintre bebelusi, dintr-o sarcinã gemelarã, a început sã aibã probleme, vãrsãturi, febrã. În acel moment, cadrele medicale au recoltat probe biologice, izolând prematurul. În data de 4 septembrie, un al doilea bebelus, din cealaltã pereche de gemeni, a început sã aibã aceeasi simptomatologie. În acel moment a fost informat Serviciul de Prevenire a Infectiilor Asociate Actului Medical Vaslui, care a prelevat probe de la contacti si de la personalul medical, care a fost în contact cu bebelusii. Tegumente, suprafete. În acest moment, pot sã vã spun cã problele prelevate de la cei doi bebelusi sunt pozitive la Klebsiella, iar probele pentru personalul, care a fost în contact, si probele prelevate de la mamele acestor bebelusi sunt încã în lucru. Se pare cã pe probele provenite de la una dintre mame creste ceva, încã nu s-a finalizat analiza. Dar cel mai important este cã bebelusii sunt în afara oricãrui pericol”, a declarat ministrul Sãnãtãtii.