|

Banii pentru stimulentul de risc au ajuns în conturile spitalelor vasluiene si stau acolo de o sãptãmânã

AMÂNARE… Mult asteptatele stimulente de risc, pe care cadrele medicale care au evaluat/diagnosticat/tratat cazurile de COVID-19 ar trebui sã le primeascã, au ajuns în conturile spitalelor vasluiene. Cu toate astea, doar unitatea sanitarã din Bârlad a fãcut plata cãtre angajati. La Vaslui si la Husi, unde conducerile spitalelor sunt cunoscute ca având afinitãti social-democrate, situatia bate pasul pe loc. Tocmai de aceea, nu este exclus ca acest joc sã fie si unul politic. Marius Arcãleanu, presedintele Casei de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Vaslui este ferm si precizeazã cã, dacã în cel mai scurt timp personalul medical nu îsi va primi stimulentul de risc, va trimite corpul de control în cele douã spitale. Ana Rinder, managerul SJU Vaslui a precizat cã nu se pot efectua plãti din conturile spitalului pânã nu existã o linie bugetarã în buget, dar cã cel mai probabil, marti, banii vor intra în conturile angajatilor.

Casa de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui a alimentat conturile celor trei spitale din judet cu peste 1,1 milioane de lei, fiecare din cele peste 460 de cadre medicale care au evaluat, diagnosticat, sau evaluat pacientii de COVID-19 urmând sã primeascã câte 2.500 de lei. Cea mai mare parte din sumã, în jur de 820.000 de lei, a fost diretionatã spre spitalul “Elena Beldiman” din Bârlad, desemnatã unitate suport COVID-19. 225.000 de lei au intrat în conturile Spitalului Judetean Vaslui, iar 122.500 de lei au mers la Spitalul “Dimitrie Castroian” din Husi. Dintre cele unitãti sanitare, doar cea din Bârlad a fãcut plata cãtre angajati. Asta cu toate cã mâine se împlineste o sãptãmânã de când CAS Vaslui a fãcut plãtile. “Casa de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui a primit luni dimineatã banii în cont, iar marti, la prima orã, i-am virat cãtre cele trei spitale din judet. Noi nu am tinut banii deloc, i-am virat la spitale si rãmân surprins cã nici astãzi ei nu au ajuns la personalul medical. Ministerul Sãnãtãtii a fãcut toate demersurile ca acesti bani sã ajungã cât mai repede în teritoriu si iatã cã, în plan local, aceste sume sunt blocate. Nu vreau sã interpretez aceastã întârziere într-o cheie politicã, însã îi avertizez pe manageri cã, dacã în cel mai scurt timp banii nu ajung la personalul medical, voi fi nevoit sã informez Ministerul Sãnãtãtii si sã trimit corpul de control la spitale” a declarat Marius Arcãleanu, presedintele CAS Vaslui.

“Nu puteam face plãtile fãrã o rectificare de buget”

Potrivit conducerii Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, s-a întârziat cu plata stimulentului de risc pentru cã acei bani trebuiau cuprinsi în bugetul unitãtii sanitare. “Într-adevãr, marti au fost virati banii de la Casa de Asigurãri Vaslui, iar miercuri ne-au intrat nouã în cont. Numai cã noi nu putem face plãti din conturile spitalului pânã nu avem o linie bugetarã în buget. La începutul anului, când s-a aprobat bugetul, nu am stiut cã ne vom confrunta cu aceastã situatie si nu am avut linie bugetarã pentru stimulente acordate angajatilor care luptã cu COVID-19. Noi trebuie, obligatoriu, sã cuprindem aceste sume în bugetul spitalului, iar acest lucru nu se poate face decât prin hotãrâre de rectificare, de cãtre Consiliul Judetean. Joi a avut loc sedinta de Consiliu Judetean, în cadrul cãreia a fost aprobatã rectificarea de buget cu aceste sume introduse de la Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Vineri am fãcut deschiderile de cont, mâine dimineatã (n.r. luni) le ducem la Finante,cu ordin de platã pentru fiecare persoanã, iar marti le vor intra banii în cont. Exceptie vor face cei care sunt finantati de la Ministerul Sãnãtãtii si ai cãror bani vor veni prin Directia de Sãnãtate Publicã” ne-a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui.