|

Bãrbat mort, medic ajuns la solicitare dupã douã ore!

SCANDAL LA AMBULANTÃ

BÂLBÂIELI…Un bãrbat din Bãcesti s-a stins din viatã la doar 41 de ani, duminicã dimineatã, în conditii neelucidate. Familia sustine cã a sunat la ambulantã si a cerut ajutor, la ora 4.45, pentru cã bãrbatul, Ionel Voinescu, horcãia si se învinetea la fatã. Masina trimisã la aceastã solicitare, de la Negresti, nu avea medic si nici echipamente pentru interventie în caz de stop cardiac, cauza probabilã a decesului bãrbatului, asa cã s-a cerut ajutorul SMURD. O ambulantã SMURD a ajuns la Bãcesti la o orã dupã ce a fost solicitatã de dispeceratul Ambulantei judetene, mai ales cã ambulantierii din Negresti si-au dat seama cã nu au cu ce sã-l ajute pe Voinescu. Un dispecer al ambulantei a sfãtuit familia sã-l întoarcã pe o parte în pat, pentru cã are epilepsie, în timp ce bãrbatul se stingea din viatã. Un lant întreg de bâlbâieli ale Ambulantei si celor de la SMURD, în conditiile în care echipajul venit de la Vaslui a fost directionat în satul Bãcesti, desi cazul grav era în satul Armãseni. Cãtre ora 6.30, medicul venit de la Vaslui a constatat decesul bãrbatului de 41 de ani, care ar fi putut fi salvat dacã s-ar fi actionat corect si la timp. Primarul comunei spune cã va încerca sã ajute familia Voinescu, având în vedere cã decedatul lucra în primãrie si era singurul care aducea un venit în casã, pentru a creste cei trei copii.

Scandal urias în comuna Bãcesti, acolo unde un bãrbat de doar 41 de ani a murit în conditii care urmeazã sã fie stabilite în cursul zilei de astãzi. Ionel Voinescu lucra la primãria Bãcesti. Era un munte de om, spun sãtenii, care nu-si amintesc vreodatã ca bãrbatul sã fi fost bolnav sau suferind de o boalã anume. Duminicã dimineatã, în jurul orei 4.45, Ionel s-a ridicat deodatã din pat, spune Petronela, sotia bãrbatului decedat. “S-a ridicat în cot si a început sã horcãie. Erau sunete care ne înfiorau, se auzea foarte rãu. Deodatã, a cãzut înapoi pe pat si buzele i se învineteau. Fata noastrã a sunat la 112 si a cerut sã se trimitã de urgentã o ambulantã, pentru cã tatãl ei horcãia si era în stare gravã. Cei de dispecerat, în loc sã ne ajute, ne-au spus cã poate are epilepsie, sã-l întoarcem pe o parte. Cum sã spunã asa ceva? Cu greu, i-am convins sã ne trimitã o Salvare, dupã ce le-am spus cã moare în bratele noastre”, spune Petronela Voinescu.

De la Negresti, ambulanta a ajuns la Armãseni, la doar 18 km, în 25 de minute!

Familia decedatului sustine cã ambulanta trimisã de la Negresti a ajuns în satul Armãseni la 25 de minute dupã apelul initial, în timp ce familia a sunat încã de trei ori, cerând sã vinã o masinã cât mai repede. “De la Bãcesti si pânã în Negresti fac 20 de minute, în timpul zilei, circulând regulamentar, fãrã sã depãsesc viteza legalã. Ori, o ambulantã care vine de la Negresti, la 5 dimineata, când nu este trafic deloc pe drumul national, cu sirene si girofar, ajunge dupã 25 de minute. Asa ceva nu se poate! Ionel a murit cu zile, din cauza celor de la Ambulantã, care au venit cu masinã fãrã medic si fãrã defibrilator. Dupã ce au stat 20 de minute si au încercat tot felul de manevre, dându-si seama cã nu fac fatã la gravitatea situatiei, au cerut o ambulantã SMURD de la Vaslui. De ce nu a venit ambulantã cu medic, încã de la început? Ambulanta SMURD a ajuns la o orã de la solicitarea asistentelor venite initial, fiind îndrumatã gresit de la dispecerat. În loc sã vinã la Armãseni, cei de la SMURD ne cãutau prin Bãcesti. Este ceva de neînchipuit ce s-a petrecut”, sustine Mihai Cãrare, cumnatul bãrbatului decedat.

Ambulanta de la SMURD a venit cu vitezã micã, de teamã sã nu strice masina pe drumurile din Armãseni!

Un lant întreg de erori si greseli, din partea serviciilor de urgentã, fie cã vorbim de Ambulantã, fie de SMURD. “Au venit cei de la Negresti cu unele echipamente, nici nu stiau în ce sã bage mufele aparatelor. Ionel a murit nevinovat, pentru cã personalul de la Ambulantã si cel de la SMURD s-au comportat sub orice criticã. Cum se poate sã stii cã ai un caz grav, cã un om moare cu zile, iar tu sã vii cu masina SMURD cu vitezã micã, ca sã nu-ti strici ambulanta pe drumurile din sat? Oare, era mai importantã o masinã decât viata unui om? O bãtaie de joc, sotul meu a murit din vina acestor oameni”, spune, plângând, nevasta celui decedat. Dupã ce, în jurul orei 6.30, s-a declarat decesul lui Ionel, Politia a fãcut cercetãrile necesare, fiind chematã masina de la Medicinã Legalã. Conform purtãtorului de cuvânt al IPJ Vaslui, s-a deschis un dosar penal pentru a cerceta conditiile care au dus la decesul bãrbatului de 41 de ani. Oamenii din Armãseni sunt revoltati pe modul în care au actionat cei de la Ambulantã si cer sã se ia mãsuri împotriva celor vinovati. “Suntem socati de disparitia lui Ionel Voinescu. Nu-l stiam bolnav de nimic, si-a fãcut analizele si totul era cât se poate de bine. Sã mori în acest mod, este ceva de neînteles. Sunt alãturi de familie si voi încerca sã îi ajut cu tot ce pot, mai ales cã Ionel era singurul care aducea bani în casã. O sã vedem dacã pot sã o angajez pe sotie la primãrie, sã aibã un venit pentru a-si creste cei trei copii”, a spus Horatiu Cãrãusu, primarul comunei Bãcesti.

Directoarea Ambulantei judetene spune cã va verifica cum s-a actionat

Contactatã de reporterii VRN, Mihaela Corduneanu, directoarea Serviciului Judetean de Ambulantã, spune cã va verifica modul în care s-a intervenit în cazul de la Armãseni. “Faptul cã ambulanta a ajuns în 25 de minute, cum spune familia, este timpul de rãspuns legal, atât spune legea. La Negresti, nu avem decât ambulante tip B, adicã fãrã medic. Sunt douã ambulante tip C, cu medic, una la Vaslui, iar alta la Bârlad, iar situatia masinilor de interventie este cunoscutã. Voi verifica dacã lucrurile stau dupã cum spune familia, însã cred cã s-a actionat corect, colegii de la Negresti au solicitat interventa echipajului TIM (terapie intensivã mobilã, n.r.). Dar, repet, toate lucrurile se vor lãmuri, dupã ce voi face o analizã a modului în care s-a actionat”, a spus directoarea Ambulantei. Asearã, directoarea a spus cã a fãcut câteva verificãri si a aflat cã personalul care a actionat initial a folosit defibrilatorul, cã apelul initial a fost la 4.47, iar la 4.49 a fost alocatã masinã de interventie pentru Armãseni, echipajul ajungând în sat în 19 minute. “Echipajul nostru a fãcut o orã si jumãtate resuscitare pentru cazul respectiv, iar echipajul TIM a fãcut si el resuscitare încã jumãtate de orã. S-a actionat asa cum spun regulamentele noastre”, a mai spus Mihaela Corduneanu.