spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Bârlãdean implicat în traficul cu deseuri din Anglia, intrate ca marfã „second-hand” (FOTO)

- Advertisement -

PRINS…Dupã ce Anglia a iesit din UE, încep sã iasã la ivealã si afacerile oneroase ale unor „îmbogãtiti” din articolele aduse din Marea Britanie si vândute ca „second hand”. Un englez si doi români, unul din Bucuresti (36 ani) si unul din Bârlad (33 de ani), sunt cercetati penal dupã ce au importat gunoi tratat chimic din Anglia, ce urma a fi incinerat într-o fabricã de ciment din România. Destinatar era o firmã din Bucuresti. Containerele cu gunoi, intrate în tarã ca „marfã second-hand”, a fost deja trimis înapoi la expeditor. Procurorul care se ocupã de acest vaz, Teodor Nitã, de la Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Constanta, nu a dezvãluit nimic din dosar, acesta fiind încã în plinã cercetare. Surse din cadrul anchetatorilor au precizat cã în urma verificãrilor s-a stabilit cã toate deseurile erau tratate chimic cu o substantã toxicã. A fost deschis un dosar penal pentru sãvârsirea infractiunilor de exportul sau importul de deseuri cu încãlcarea dispozitiilor legale în domeniu si folosirea de acte nereale la autoritatea vamalã.

„Afaceristii” cu marfã „second hand”, printre care si bârlãdeanul nostru, sunt cercetati penal pentru import ilegal de deseuri în România, dupã ce în 17 containere, aduse cu vaporul din Anglia, au fost gãsite obiecte casnice uzate, dezmembrate, care figurau ca marfã second hand, fiind de fapt deseuri inutilizabile. Politistii de frontierã ai Gãrzii de Coastã au fost cei care au reusit sã identifice firma din Bucuresti care efectua aceste activitãti de import ilegal de deseuri. Marfa era adusã cu nave portcontainer în portul Constanta Sud Agigea. Primul container a fost descoperit la Bucuresti, unde s-au efectuat mai multe perchezitii. S-au descoperit, astfel, hale uriase, în care marfa importatã era sortatã de muncitori, pentru a fi, ulterior, vândutã în România, la second hand. Apoi, pe 20 februarie, în portul Constanta Sud Agigea au fost controlate, în prezenta specialisitilor de la Garda de Mediu, ANPC si DSP, 16 containere cu aceeasi încãrcãturã de deseuri, descãrcate de pe nava sositã din Marea Britanie. Potrivit anchetatorilor, marfa era tratatã chimic cu substante toxice. Prin decizia Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Constanta, cele 16 containere cu obiecte considerate gunoaie au si fost încãrcate pe nava care le-a adus si returnate, vineri dupã amiazã, expeditorului din Anglia.

România, raiul deseurilor Europei!

Teodor Nitã, procurorul de caz, a precizat în cadrul unei conferinte de presã, cã acest lucru se întâmplã pentru cã România are preturi mici pentru depozitarea deseurilor. În plus, Agentia de Mediu nu are un laborator autorizat care sã efectueze verificãri.

„Tona de depozitare, pretul tonei de depozitare deseuri în România e foarte mic, 17-20 euro, o sumã infimã. În Anglia, spre exemplu, este 500 de euro. Si atunci, presupunând cu toate cheltuielile inerente cã îti timite marfã la depozitare la 20 de euro, o ajunge cu transport cu tot si cu ce o mai fi acolo la 50-60 de euro. Ori fatã de 500 cu 50-60 suntem atractivi economic. Cu ocazia acestei runde de evaluare, Comisia de experti a Consiliului Europei a spus foarte clar, actualizati, echivalati preturile de depozitare, ca sã nu mai fiti atractivi economic pentru transporturile de deseuri. Nu s-a întâmplat absolut nimic si este normal ca operatorul economic sã trimitã acolo unde poate sã depoziteze gunoaie, adicã la noi”. A precizat procurorul Nita. Urmeazã ca în urma cercetãrilor cei implicati sã fie sanctionati conform legii, care, din pãcate, este prea permisivã! Deci bârlãdeni, atentie la produsele „second hand”!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.