|

Bârlãdean intoxicat cu amfetaminã, a treia oarã, în ultimele luni!

ALERTÃ Un tânãr de 18 ani, din Bârlad, a ajuns pentru a treia oarã în ultimele luni, la Compartimentul de Primiri Urgtente (CPU) al spitalului din localitate, intoxicat cu amfetaminã, un drog de mare risc. Dumitru S. a ajuns cu simptome clare de intoxicatie, a fost consultat, tratat si i s-a indicat sã meargã la Spitalul de Psihiatrie din Iasi, deoarece s-a constatat dependenta fatã de acest drog.

La sfârsitul sãptãmânii trecute, la CPU din cadrul spitalului bârlãdean, au ajuns în jur de opt persoane, care prezentau simptom de anxietate, având tendinte sinicigase. Un caz iesit din comun, care si-a “tratat” anxietatea cu droguri, a fost al lui Dumitru S., de 18 ani, din Bârlad, care s-a prezentat la CPU în cursul zilei de sâmbãtã, 5 decembrie. Starea de agitatie indica clar consumul de droguri. “A ajuns la CPU, sâmbãtã, un tânãr de 18 ani, care a mai fost prezent la noi la CPU cu acceasi problemã, era în stare euforicã, dupã consumul de amfetamine. A beneficiat de consult psihiatric si i s-a recomandat internarea la Spitalul de Psihiatrie din Iasi”, a precizat Adrian Gheorghiu, purtãtorul de cuvânt al spitalului bârlãdean.

Atentie, amfetamina omoarã!

Amfetaminele sunt droguri, medicamente care mãresc viteza de reactie a corpului. Ele fac inima sã lucreze mai repede si pompeazã adrenalina în sistem. Initial sintetizate între cele douã rãzboaie mondiale, au fost folosite ca drog militar pentru a le da soldatilor mai multã energie si a le mãri viteza. Cum aratã un tânãr sub influenta lor: energic, euforic, cu pupilele dilatate, vorbãret, atent, sigur de sine, superior. Cel mai comun tip de amfetamine întâlnite pe strãzi este o pudrã albã, numitã amfetaminã sulfat. Aceasta este o pudrã produsã ilegal, cu concentratii diferite, între 6% si 10% puritate, care, de obicei, costã între 5 si 10 lire sterline gramul, si cu puritate între 25 si 35%, care costã între 25 si 35 lire sterline gramul. Amfetaminele sulfat pot fi prizate pe nas, linse de pe deget sau injectate. Unii le fumeazã, dar din cauzã cã nu ard prea bine aceastã metodã nu este foarte întâlnitã. Existã, de asemenea, o formã de amfetaminã: metamfetamina (meth, speed, gheatã, cristal, sticlã, înghetatã), care este din ce in ce mai des întâlnitã. Are efecte similare, dar dureazã pânã la 39 de ore si este consideratã de profesionisti ca fiind mai puternicã si produce o mai mare dependentã decât crack. Amfetamina sulfat dã celor care o folosesc extraenergie pentru 6-10 ore, previne somnul, reduce apetitul, mãreste viteza inimii, accelereazã respiratia si dilatã pupilele. Consumatorii acestei amfetamine se simt plini de energie, mai veseli si încrezãtori si din cauza acestor efecte existã un risc foarte mare al dependentei psihologice.