spot_imgspot_img
5.8 C
Vaslui
20-apr.-2024

Bârlãdeanul Florin Bãlan, ciocolatierul de aur al României

- Advertisement -

EXCELENTÃ…Sãrbãtorile de iarnã au un parfum special. Esentele cetinei de brad, mirosul cozonacului proaspãt scos din cuptor, gustul fin de ciocolatã si mireasma de scortisoarã te duc într-o lume unde magia Crãciunului te prinde. Fãrã ciocolatã, pentru cei mici sãrbãtorile de iarnã nu existã. Acum, în Ajunul Crãciunului povestea romantatã a ciocolatei parcã ar prinde, mai ales cã vine, din locuri exotice, cu renii Mosului. Dar când cel mai mare ciocolatier al României este din judetul nostru atunci e obligatoriu sã-i spunem povestea. Verdictul de “cel mai bun” nu l-am dat noi, fiindcã am fi subiectivi, dar bârlãdeanul Florin Bãlan este declarat, la unison, de toatã lumea ca fiind regele ciocolatei. Televiziuni precum ProTV sau Antena 1 se bat pentru a-l avea în platourile de filmare de sãrbãtori, iar agentiile de stiri precum Agerpres, Mediafax sau ziarul Financiarul îl considerã cel mai bun din domeniu si titreazã în editiile lor cã acesta a fost singurul român invitat vreodatã la “Oscarul de Ciocolatã”, un eveniment mondial organizat de World Chocolate Master. Desi este absolvent de Politehnicã si a cochetat cu tancurile ca absolvent de scoalã militarã, acesta a ajuns sã facã la Cisnãdie praline si figurine de ciocolatã lucrate manual, reprofilând o fabricã falimentarã, în una de succes cu care a obtinut anul acesta o cifrã de afaceri de 1,5 milioane de euro. Gratie unui alt cofetar bârlãdean nonconformist si premiat din România, fiziciana Ada Cazacu, produsele din cea mai finã ciocolatã din inima Ardealului ajung si-n judetul nostru. În cofetãriile VIPP Fashion din Bârlad si în standul Adei Cazacu de la magazinul Aurocor din Vaslui, spectacolul ciocolatei este asigurat de figurinele de ciocolatã ale maestrului Florin Bãlan. La fel este prezentã si o gamã variatã de torturi sau prãjituri care poartã semnãtura Vipp Fashion si foloseste ciocolata belgianã de la Cisnãdie.

Lucian TIMOFTICIUC

Ada Cazacu de la Bârlad si echipa sa de cofetari de la Vipp Fashion nu mai are nevoie de nicio prezentare. A venit timpul sã facem cunostintã cu cel mai mare ciocolatier al României, un bârlãdean care face minuni la Cisnãdie, înnebunind o tarã întreagã cu pralinele si figurinele fãcute manual din cea mai finã ciocolatã. Gratie Adei Cazacu am reusit sã-l prindem pe spiridusul lui Mos Crãciun din mijlocul Transilvaniei, foarte ocupat în aceastã perioadã si sã-i luãm un interviu. Dupã ce i-a refuzat, rând pe rând, pe cei de la ProTV sau Antena 1, acesta a avut amabilitatea sã discute cu redactorii nostri si sã ne spunã secretul succesului sãu. “Sunt foarte ocupat si nu prea am timp, dar dacã sunteti bârlãdeni de-ai mei nu vã refuz, fiindcã orasul rulmentilor va fi tot timpul casa mea”, si-a început povestea Florin Bãlan.

De la Politehnicã la fabrica de ciocolatã Kandia

Povestea ciocolatierului începe din 1993. Atunci a fost prima datã când s-a apropiat de domeniul ciocolatei. « Lucram, celor de la Excelent, ambalajul pentru tabletele de ciocolatã dedicate copiilor. Tabletele erau învelite într-un ambalaj special imprimat cu povesti pentru copii. Asa a apãrut pe cioclatã Capra cu trei iezi, Fata babei si a mosneagului si asa mai departe. Lucram pentru o firmã din Olanda care avea tipografie si le fãceam ambalajele. Gratie acestui olandez, am intrat în lumea ciocolatei. Din ‘93 pânã în ’99 am lucrat pentru Excelent, dupã care m-am mutat la Timisoara, la Kandia, unde am fost sef de productie. Si uite cum din absolvent de scoalã militarã si Politehnicã am ajuns sã fac ciocolatã. În acel moment îmi pierdusem speranta cã un mastondont cum era Kandia se mai poate restructura si s-a închis. În România, la acel moment, nu mai existau fabrici de ciocolatã. Am aflat cã la Cisnãdie sunt niste belgieni care se ocupã cu asa ceva si vor sã plece. În anul 2000 am cunoscut acea familia de ciocolatieri si asa am ajuns în inima Ardealului. Vã dati seama cã a fost greu sã translatez un bârlãdean la Bucuresti si apoi sã-l duci la Timisoara, ca într-un final sã se stabileascã la Cisnãdie. Dar am reusit, iar familia de belgieni încã mai este actionarã minoritarã la mine în firmã”, a spus Florin Bãlãn.

“Viata e ca o cutie cu bomboane! Nu stii niciodatã ce gãsesti înãuntru!”

Lui Florin Bãlan îi plac filmele. A fost marcat de pelicula «Forrest Gump». Când îl întrebi de ciocolatã, dânsul ne indicã celebra replicã a lui Tom Hanks: “Viata e ca o cutie cu bomboane! Nu stii
niciodatã ce gãsesti înãuntru!”. « Nu stii nicioatã ce îti rezervã viatã. Am plecat din Bârlad hotãrât sã devin ofiter si în cele din urmã, dupã ce am cochetat cu Academia Militarã, am ajuns absovent de Politehnicã. Apoi viata m-a aruncat în lumea ciocolatei. De atunci am avut un vis. Mi-am dorit sã am o ciocolaterie a mea, asa cum vãzusem una în Olanda. Si visul acesta mi s-a împlinit. Dar sã stiti cã înainte de a te apuca sã faci ceva, trebuie sã-l realizez foarte bine. Ei, la ciocolateria mea m-am zbãtut sã am cele mai bune si cele mai fine ingrediente din lume. Am decis sã plãtesc pentru calitate. Am un produs de nisã si mã intereseazã în primul rând sãnãtatea clientilor mei si de asta îmi doresc calitate. Nu lucrez cu dublu standard care din pãcate existã în România din vina marilor distribuitori. Prefer sã muncesc mai mult si sã câstig putin, dar sã nu renunt la calitate. La Cisnãdie producem douã categorii de produse: produse pentru retail, cum ar fi figurinele de ciocolatã, pralinele sau tabletele si gama pentru hipermarketuri (creme si semifabricate pentru profesionisti) sub marca lor proprie», a mai spus ciocolatierul de Oscar al României.

«Ciocolata neagrã e de post dacã o faci ca la carte»

SECRETUL…Florin Bãlan ne-a introdus în lumea ciocolatei si deja am avut senzatia, ca reporteri, cã stim totul despre acest produs. La un moment dat, am rãmas frapati când acesta ne-a zis cã ciocolata e de post si cã nu este un desert. «La Cisnãdie, noi nu folosim decât ciocolatã. Poate ati mai auzit sintagma de ciocolatã adevãratã, dar eu vã spun cã ciocolata nu poate fi decât ciocolatã. Se face din cacao, din unt de cacao sau pudrã ce vine din diverse locuri, au originea controlatã exact ca la vinuri, plus zahãr. Se mai aromatizeazã, de exemplu cu coriandru sau altfel de esente si se pune, unde-i cazul, alcool. Ciocolata e de fapt de post si e ca lutul. Apoi intrã la prelucrat. Când se adaugã lapte sau unt deja vorbim de cremã de ciocolatã cu care se umplu pralinele”, ne-a mai spus maestrul ciocolatier.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.