spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Bârlãdeni, poftiti la bâlci!

- Advertisement -

BÂLCIUL ANUAL…Traditia bâlciului, începând de la “Sfânta Marie Mare”, adicã de la Adormirea Maicii Domnului si pâna pe 29 August, când este “Tãierea Capului Sf. Ioan Botezãtorul”, nu mai este pãstratã cu sfintenie în Bârlad. Anul acesta bâlciul va demara de luni si pânã pe 29 august. Autoritãtile au pregãtit câteva sute de locuri pentru ca cei ce vin la bâlci sã-si instaleze tarabele, pretul fiind de 7 lei/mp/zi. Însã nu s-au înghesuit prea multi, fiind ocupate pânã acum peste 100 de locuri, însã zilnic se înscriu câte 10-20 de comercianti, care vin de obicei de pe 24 august.

În fiecare an, în Bârlad, în luna august vine bâlciul si la propriu si la figurat. An de an, în aceasi lunã vin “italienii”, “spaniolii” si alte nationalitãti europene, mai precis cei plecati sã munceascã în UE, iar participantii la bâlci profitã de fluxul mare de oameni, ca sã îsi vândã marfa. Cei mai multi dintre ei îsi întind tarabele mai târziu, desi bâlciul debuteazã oficial pe 20 august. Autoritãtile locale bârlãdene au pregãtit pentru acest an peste 300 de locuri pentru a fi închiriate, pretul fiind de 7 lei/mp/zi. Se sperã ca “grosul” comerciantilor sã vinã de sãptãmâna viitoare, când bâlciul va fi în toi. Pentru cei care vin cu utillaje în parcul de distractie, pretul este de 1 leu/mp/zi, pentru tot terenul închiriat, adicã locul unde amplaseazã ultilajul, plus cel unde îsi amplaseazã cabinele, vagoanele de dormit etc. Sunt pregãtite 16 loturi, care au fost deja închiriate.

În Bârlad, traditia bâlciului, initial denumit iarmaroc, vine de pe la jumãtatea sec. al XIX-lea, locul sãu de desfãsurare fiind cartierul Podeni, pe malul Bârladului, iar comunistii l-au mutat în Obor – de prin 1980, pe un maidan gol, unde acum este Oborul de Vite. Ceea ce nu s-a schimbat la iarmaroc, bâlci sau “Bârlad-land” (modernizat), este data desfãsurãrii lui: 20 – 29 august. Iarmarocul începea pe vremuri cu aproape douã sãptãmâni înainte de 29 august, punctual culminant fiind de Tãierea capului Sfântul Ioan Botezãtorul. Bâlciul de astãzi tine si el pasul cu… modernismul. Traditionalele iujuri, bãrci, circuri cu femei cu barbã si trupuri de sarpe, cu pitici si iluzionisti, cu papagali care îti trãgeau cu ciocul “viitorul” dintr-o cutie, au devenit parasute, ciocane, avioane, roti, masinute sofisticate, care merg cu fise din ce în ce mai scumpe. Au dispãrut cei care odinioarã mergeau cu bâlciul (vã amintiti de Richiardopol?), patronii de acum devenind avizi dupã bani, scumpind biletele, trãgând tepe, certându-se cu alesii locali pentru taxe mai mici (anul acesta chiriile sunt asa cum am precizat 7 lei/mp/zi, ca si anul trecut), ajungând sã adune averi de miliarde de lei înselând si statul. De la începerea strãzii de lângã Fepa Bârlad si pânã în Obor, se vor “alinia” în câteva zile tarabe cu chiciuri, cu blãnuri si haine din piele, cu oale si obiecte de artizanat confectionate din ce nici cu gândul nu gândesti. Jandarmii si politistii vor avea puncte fixe în bâlci, patrulând si supraveghind ca totul sã se desfãsoare cât mai civilizat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.