|

Bârladul fãrã buget: contre si tensiuni între consilieri, primarul a retras proiectul! (FOTO, VIDEO)

RÃZBOIUL „STELELOR” POLITICE… Municipiul Bârlad nu are încã un buget pe anul acesta! În sedinta ordinarã a CLM Bârlad, între primarul Dumitru Boros, consilierii PSD si PNL, a fost o luptã surdã. Cei 10 consilieri PSD au încercat sã forteze mâna primarului Boros sã încalce legea! Au cerut introducerea a sase amendamente, în valoare de 1 650 000 de lei, solicitând micsorarea sumelor pentru Planul Urbanistic General (PUG), a documentatiei cadastrale a domeniului public, PUZ zona Reiser, PUZ C-pt Grigore Ignat si micsorarea bugetului Politiei Locale! Cireasa de pe „tortul” bugetului local a fost însã plecarea din sedintã a consilierului independent Bogdan Sârbu, care a precizat cã va lãsa ca PSD si PNL sã se înteleagã asa cum au fãcut mereu, fãrã sã-si mai dea votul, care înclina rezultatul. Dupã Bogdan Sârbu, un alt consilier local, de data asta PNL, Adrian Todireasa a plecat din sedintã furios cã nu i se primeste amendamentul pentru ca din bugetul local sã se aloce bani, vreo 120.000 de lei, ca sã meargã la competitii echipele de handbal antrenate de el! Dupã douã ore de dezbatere stearpã si inutilã, primarul Dumitru Boros le-a dat peste mâna cu care voiau sã umble în buget si a retras proiectul de pe ordinea de zi!

Sedinta ordinarã a CLM Bârlad de ieri, 27 februarie, a fost una extrem de tensionatã, mai ales în primele douã ore de dezbatere! Pe ordinea de zi a figurat proiectul dezbaterii bugetului local, iar consilierii PSD au înaintat cãtre secretarul CLM, Cãtãlin Haret, o listã cu sase amendamente. Dar, înainte de a începe discutia pe acest proiect, a venit prima „loviturã” din partea consilierului independent Bogdan Sârbu, care s-a „trezit” cel mai important om din CLM, din spusele sale, precizând cã va pãrãsi sedinta la acest punct. „Doresc sã atrag atentia cã bugetul prezentat pe site are câteva pagini iar bugetul prezentat astãzi are 50 si ceva de pagini cu tot cu anexe. Consider cã este o sfidare la adresa bârlãdenilor sau cineva a avut ceva de ascuns. În al doilea rând, pentru cã de fiecare datã votul meu a fost asociat cu un partid sau cu altul, în functie de majoritatea la care am contribuit. Fiecare partid a fãcut apoi campanie cu votul meu, am considerat cã este mai bine sã nu particip la vot. Las cele douã partide mari si foarte serioase sã se înteleagã asa cum au fãcut si pânã acum”, a spus Bogdan Sârbu si a iesit afarã din salã!

Adrian Todireasa, penelistul rebel si cu veleitãti de stânga, a plecat si el!

Pentru cã n-a putut sã obtinã bani pentru copiii care fac handbal la Scoala Gimnazialã „G. Tutoveanu” si pe care îi antreneazã, consilierul Todireasa a pãrãsit si el sedinta! Acesta a solicitat decontarea de cãtre CLM Bârlad a cheltuielilor legate de transportul elevilor de la Scoala Gimnazialã „George Tutoveanu” la competitiile culturale, sportive si scolare din anul în curs, pentru care s-a propus alocarea sumei de 120.000 lei!! „Argumentarea am s-o fac în urma aprobãrii amendamentului” a spus consilierul Todireasa. Primarul Dumitru Boros i-a replicat consilierului Todireasa, cel care si-a „pitrocit” amendamentul în „laboratorul” PSD Bârlad, desi este (încã!) consilier ales pe listele PNL, cã nu a adus nici un act justificativ referitor la solicitarea sa. Mai mult, scoala nu stia de acest amendament, iar deplasãrile elevilor la competitii se fac, conform legii, prin scoalã, iar cea care solicitã finantarea transportului cãtre competitii este scoala! Dupã ce primarul Dumitru Boros i-a explicat cã nu poate face acest amendament, iar „asocierea” cu PSD nu este în spiritul PNL care l-a pus pe listele de consilieri locali, Adrian Todireasa a ridicat tonul la primar si a pãrãsit sedinta CLM, lãsând astfel PNL în minoritate! – 9 consilieri PNL contra 10 PSD! Era mai mult decât clar cã, având în vedere si amendamentele PSD, cei 10 pesedisti nu vor vota decât dacã vor fi acceptate.

Iatã amendamentele PSD

Obisnuiti sã fie la „butoane” si sã cheltuie banul public dupã plac, consilierii PSD Bârlad au încercat sã îsi impunã amendamentele! Numai cã primarul Boros le-a dat peste mânã! Le-a explicat cã nu sunt bani, cã bugetul orasului anul acesta este mic, cã sunt deja lucrãri în derulare si nu ajung banii! Iatã amendamentele PSD: Primul pe listã face referire la începerea lucrãrilor de reabilitare a Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, pentru care ar fi nevoie de suma de 1.500.000 lei. Asta pe lângã cei 150.000 lei deja prevãzuti în proiectul de buget pentru documentatia DALI (documentatie de autorizare a lucrãrilor de interventie). Primarul le-a arãtat clar cã documentatia DALI nu este gata, cã nu este întocmit proiectul tehnic,cã nu sunt apobati indicatorii tehnici! Toate acestea se fac în decurs de cel putin 6 luni! Iar lucrãrile la Codreanu costã aproape 22 de milioane de lei! „Ce sã faceti cu 1.500.000 de lei?? Nu este legal ce cereti! Mai ales cã directorii scolilor nu ne-au cerut asa ceva! De când fac directorii solicitarea de bani la PSD si nu vin la ordinatorul de credite, la Primãrie? “, i-a refuzat primarul Boros. „Al doilea amendament propus de noi se referã la reabilitarea gardului Liceului Teoretic «Mihai Eminescu», pentru care considerãm cã e oportun sã alocãm 150.000 lei. Al treilea amendament al nostru se referã la decolmatarea canalului deschis din zona Petru Rares pânã la zona Victor Ion Popa, 100.000 lei. Al patrulea amandament, dotarea laboratoarele de fizicã, chimie si informaticã, la Liceul «Mihai Eminescu» si scoala «Manolache Costache Epureanu», – fiecare câte 50.000 lei. „Vom lua bani de la PUZ, de la PUG. La PUG, în loc de 550.000 lei, vor rãmâne 250.000, PUZ zona Reiser – 55.000 lei, PUZ Cãpitan Grigore Ignat – 50.000 lei si celebrele documentatii cadastrale, de unde am diminuat suma cu 200.000 lei. A doua sursã de venit este bugetul Politiei Locale iar noi propunem ca 1.500.000 sã fie luati si dusi pentru finantarea amendamentelor.

Primarul Boros a retras proiectul de buget!

Dupã îndelungi certuri si discutii, edilul Bârladului a concluzionat: „Având în vedere cã s-au pus în vedere aspecte de procedurã cu privire la dezbaterea bugetului si cã anumite aspecte nu au fost cunoscute de bârlãdeni, desi consilierul care a pus în discutie aceste aspecte a participat la toate comisiile de specialitate si nu a spus un cuvânt; având în vedere lipsa de responsabilitate a celor doi colegi care au plecat din sala de sedintã la cel mai important proiect pentru Bârlad pe 2020, având în vedere cã anumite aspecte din cadrul dezbaterilor au fost evazive si necovingãtoare si cã pentru a se clarifica toate acestea, am retras proiectul bugetului de pe ordinea de zi si voi convoca o sedintã de CLM cât de repede ne permite legea”, a precizat primarul Dumitru Boros pentru cotidianul nostru în exclusivitate.