|

BÃTAIE PE BANII LUI PONTA: REVOLTA PRIMARILOR!

BANI Scandal mocnit în PSD, dupã ce s-a lansat zvonul cã premierul Ponta va aloca o sumã de bani judetului Vaslui, drept rectificare bugetarã. Zvonuri neconfirmate oficial aratã cã, initial, s-a spus cã judetul Vaslui urma sã primeascã la rectificare în jur de 3 milioane de lei, însã liderii PSD din judet au sãrit în sus. “Noi, care aducem mereu voturi pentru partid, primim atât de putini bani la rectificare? Vrem mai multi bani!”, ar fi bãtut cu pumnul în masã sefii Consiliului Judetean, la Bucuresti. Pusi în fata acestei situatii inedite, Ponta si Dragnea ar fi majorat suma care se va aloca Vasluiului, la 7 milioane de lei. Auzind câti bani se dau la rectificare, primarii PSD au început sã se uite chiorâs unii la altii, mai ales cã nou-venitii în partid au primit promisiuni de la seful CJ Vaslui cã vor primi mai multi bani decât “veteranii”.

Un numãr de 10-15 primari au fugit de la partidele lor la PSD, de la aparitia ordonantei, în timp ce numãrul consilierilor locali care au schimbat partidele pe rosul pesedist a ajuns la aproape 100. Tocmai de aceea, rectificarea promisã de Guvern pare un fel de recompensã pentru noii primari trecuti la PSD, cãrora Consiliul Judetean ar urma sã le împartã ceva bãnuti, ca “platã” a trecerii în noul partid-stat. Asta, în timp ce multi dintre primarii din judetul Vaslui au ajuns la limita disperãrii si spun cã nu mai au bani nici pentru salarii sau iluminat public.

Primarii, chemati de urgentã cu documente justificative la Consiliul Judetean

În urmã cu trei zile, primarii PSD din tot judetul au fost chemati la Consiliul Judetean cu documente privind arieratele pe care le au, fie cã este vorba de facturi neachitate la energie electricã, plata salariilor sau facturi restante la constructori, pe proiecte europene. Majoritatea primãriilor au adus situatii din care reiese cã ar avea nevoie de 4-500 de mii de lei, fiecare, doar pentru plata urgentã a unor facturi, ceea ce înseamnã un necesar de 40-50 de milioane de lei, pe total judet. Adicã, mai putin de 20% din banii pe care Guvernul îi va aloca la rectificarea bugetarã. Multi primari, în special cei cu experientã, merg în continuare pe principiul “Sã trec mai mult în documente, poate o sã primesc o sumã rezonabilã”. Sunt si primãrii din mediul rural care au nevoie de milioane de lei drept cofinantãri la proiectele cu fonduri europene si care nu sperã sã primeascã, pânã la finele anului, nici mãcar 10% din necesarul de fonduri. Marea problemã în acest judet, în care 80% dintre primãrii apartin PSD, este legatã de unele promisiuni fãcute de liderii judeteni social-democrati unor primari care au schimbat partidele tocmai în aceastã perioadã. Este vorba de acei primari care, în baza Ordonantei de guvern care priveste migratia politicã, au trecut de la PNL, PDL sau PP-DD la Partidul Social-Democrat, cu promisiunea de a primi finantãri de la Guvern pentru localitãtile pe care le pãstoresc. Or, promisiunile fãcute de sefii PSD acelor primari care au trãdat partidele în care erau sunt cã aceste primãrii vor primi fonduri ceva mai mari fatã de acele primãrii conduse de “veteranii” partidului, care în fiecare campanie electoralã aduc mii de voturi, fiecare, pentru PSD.

Nu vor mai face campanie pentru Victor Ponta?

“E un mare scandal. Acei primari care au venit acum în PSD au trecut la noi cu promisiunea cã vor primi mai multi bani. Cei mai vechi s-au trezit cã sunt uitati de la judet, pentru cã trebuie achitate unele promisiuni fãcute noilor primari din PSD. Sunt multe orgolii, iar unii primari, din cei vechi, spun cã nu vor mai merge sã-i facã vreo campanie pentru premierul Ponta”, spune o sursã din PSD. Nici nu este de mirare cã s-a ajuns în situatia asta, câtã vreme liderii judeteni ai PSD si ai Consiliului Judetean au plecat la vânãtoare de primari cu tolba plinã de promisiuni. De la 44 de primari, câti avea PSD în judetul Vaslui înainte de aparitia Ordonantei privind migratia alesilor locali, s-a ajuns acum la peste 60 de primari în tot judetul, în timp ce organizatiile PNL si PDL au fost decimate de cãtre sefii social-democrati. Aproape 100 de consilieri locali de dreapta au fost si ei convinsi sã treacã de partea PSD, totul cu scopul de a-l scoate presedinte pe Victor Ponta. Circulã zvonuri cum cã, în zona Husului, unii consilieri locali din mediul rural ar fi primit si 20-30 de mii de lei pentru a trece la PSD, un fel de mitã politicã, însã nimeni nu stie de unde provin aceste sume la negru.