|

Bãtãlia pentru clienti: amenintãri cu bãtaia si sechestrãri de masini

JUNGLA TRANSPORTATORILOR DE MARFÃ

NEÎNTELEGERI…Un scandal urias mocneste, în aceste zile, între transportatorii de marfã din parcarea celui mai mare magazin de bricolaj din Vaslui si câtiva întreprinzãtori care desfãsoarã lucrãri de constructii la diverse apartamente din oras. Scosi din sãrite cã acestia din urmã vin cu masinile personale pentru a ridica marfa cumpãratã de clienti, taximetristii s-au pus pe amenintãri cu bãtaia si chiar cu sechestrãri de masini. Un astfel de episod a avut loc în luna martie a acestui an, când masina unui tânãr care lucreazã finisaje interioare a fost blocatã timp de un sfert de orã de cei care fac transport autorizat de marfã. “Si-au tras masinile în fata si în spatele meu, pe motiv cã fac piraterie. M-au blocat minute bune. Unul dintre taximetristi a scos o surubelnitã si m-a amenintat. M-am panicat pentru cã nu mai trecusem prin asa ceva. Dupã aproape un sfert de orã a venit un echipaj de la Rutierã, care tot mie mi-a ridicat numerele si m-a amendat cu 500 de lei. În ziua aceea fusesem pentru prima datã în acest an la acel magazin, însotit de un prieten. Am cumpãrat niste materiale de constructii, pentru cã eu cu asta mã ocup, cu lucrãri interioare de apartamente. Se putea verifica foarte usor pe camerele de supraveghere cã nu fãceam piraterie, asa cum au reclamat ei. Dar acolo este un monopol al transportului de marfã, detinut de doi taximetristi, pe care nimeni nu-i deranjeazã. Merg fãrã casa pusã, masinile destinate transportului de persoane sunt burdusite cu materiale de constructii, dar nimeni nu vede, sau se face cã nu vede”, ne-a declarat Ovidiu, soferul sechestrat de taximetristi.

“Mi-au zis în fatã cã nu am ce sã le fac, cã ei cunosc oameni importanti din oras“. Cu aceastã concluzie se terminã declaratia lui Narcis, un bãrbat din municipiul Vaslui, care a venit la redactia ziarului nostru pentru a demasca mafia transportului de marfã din parcarea celui mai mare magazin de bricolaj din oras. Spune cã în ciuda sesizãrilor depuse la Politie, prin care a încercat sã arate ilegalitãtile comise de taximetristi, oamenii legii l-au amendat tot pe el. “Am fãcut plângere la Politie împotriva acestor taximetristi, cã nu pun casa de marcat când pleacã pe traseu, dar nu s-a luat nicio mãsurã. Sunt doi cetãteni care detin monopolul transportului de marfã acolo si care nu acceptã nicio altã masinã. De douã ori am fost sã iau marfã de acolo, odatã marfa mea si odatã marfa unui prieten de-al meu. Am înteles cã nu mai e voie, cã numai la ei trebuie sã apelezi. Am apelat si la ei, asa cum mi s-a sugerat, dar de fiecare datã au mers fãrã a pune casa de marcat si fãrã a-mi da bon pe transportul fãcut. Cea mai gravã situatie care s-a întâmplat acolo, a fost acum o lunã si jumãtate, când cei doi au sechestrat o masinã pânã a venit Politia. Au blocat-o pur si simplu si nu l-a mai lãsat pe sofer sã plece. Bãiatul a intrat în panicã, nu stia ce i se întâmplã. Culmea, la Politie tot ei fac reclamatii. Mie mi-au fãcut plângere cã i-am amenintat, dar eu le-am spus doar sã-mi dea bon pe transport. Se fac tot felul de ilegalitãti, dar nimeni nu vede nimic. Au taxiuri mici, de transport persoane, dar fac transport de marfã fãrã autorizatie. Le-am atras atentia asupra acestui lucru, dar mi-au zis în fatã cã nu am ce sã le fac, cã ei cunosc oameni importanti din Vaslui.”

“Dacã pe ei legea îi ocroteste, asa facem, cum spune legea”

Ovidiu, soferul cãruia taximetristii i-au sechestrat masina spune cã lucreazã în domeniul finisajelor interioare si cã în acea zi venise cu un prieten la magazin, pentru a cumpãra materiale de constructii. “Asa este. Am fost blocat un sfert de orã,într-o parcare privatã a unui magazin de bricolaj. O masinã în fatã, una în spate. S-au dat oamenii jos, au început sã ameninte, cã ei fac si dreg în parcarea aia. Unul din ei avea o surubelnitã în mânã, o scosese din buzunarul masinii. M-am panicat, evident. Apoi tot ei au chemat un echipaj de la Rutierã. Când au ajuns politistii a dispãrut si surubelnita si înjurãturile si amenintãrile si tot. Nu am riscat sã fac niciun fel de tam-tam. M-au blocat sub motivul cã eu fac piraterie, dar toate aceste acuzatii pot fi demontate dacã ne uitãm pe camerele de supraveghere ale magazinului. Dacã Politia ar vrea sã facã o anchetã adevãratã în acest caz, sã se uite pe imagini sã vadã câte transporturi am fãcut eu de la magazinul respectiv. De la începutul anului si pânã în momentul acelui incident eu am intrat o singurã datã cu masina în parcarea magazinului. În schimb, ei stau acolo de dimineata pânã seara. În acea zi venisem cu masina mea, însotit de un prieten la care aveam o lucrare. Venisem sã cumpãrãm niste materiale de constructii. Iar ei, sub pretextul cã fac piraterie, m-au blocat. Atunci a fost singura datã din acest an când am fost la magazin pentru cã iarna nu prea am lucrãri în domeniul constructiilor. Politistii care au ajuns la caz mi-au ridicat numerele de la masinã, apoi mi-au dat o amendã de 500 de lei. O jumãtate de zi m-au tinut la sectie, sã dau declaratii. Mi-au zis cã dacã mã mai prind iar prin parcarea magazinului îmi iau numerele de tot. Acum, dacã prind o lucrare iar clientul îmi cere mã duc cu el sã cumpãrãm materiale nu mã mai duc. Las masina deoparte si apelez la bãietii ãstia care zic ca fac transport de marfã autorizat, dar care nu pun casa si nu dau niciun bon. Nu vreau sã mã lupt cu ei, sã fiu sanctionat pentru treburi din astea. Dacã pe ei legea îi ocroteste, asa facem, cum spune legea. Atunci n-am fãcut plângere pentru sechestrare pentru cã n-am stiut cã intrã sub incidentã penalã. Abia apoi, dupã ce m-am mai documentat, am aflat cã ce au fãcut ei a fost ilegal. Ei nu aveau niciun drept sã-mi interzicã dreptul la liberã circulatie” ne-a mãrturisit Ovidiu, soferul sechestrat de taximetristi.

Plângeri si de-o parte si de alta, la Politie

Pentru a-si cãuta dreptatea, ambele tabere, atât cea a taximetristilor, cât si cea a celor bãnuiti de piraterie, au depus plângeri la Politia Vaslui. “Cu privire la situatia semnalatã de dumneavoastrã, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul sãvârsirii infractiunii de amenintare, dosar care se aflã în lucru la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui. Persoana mentionatã de dumneavoastrã (n.r. Narcis) are douã petitii depuse la Politie. Una a fost clasatã pe data de 10 mai, iar cealaltã este în curs de solutionare la Politia municipiului Vaslui” a declarat Bogdan Gheorghitã, reprezentatul IPJ Vaslui.