spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Bãtrânã cu Alzheimer, dispãrutã din spitalul bârlãdean!

- Advertisement -

CIUDAT O bãtrânã bolnavã de Alzheimer, Silvia Lupu, din satul Sârbi, comuna Banca, a rãtãcit ore în sir pe strãzile Bârladului, pe 25 aprilie, si abia spre searã au gãsit – o bãietii ei, veniti într- un suflet de la Brasov, la trei km distantã de spitalul unde fusese adusã cu ambulanta. Femeia de 72 de ani era dezorientatã, înfriguratã si obositã si numai un miracol a fãcut ca ea sã fie gãsitã în viatã. Copiii bãtrânei cer acum explicatii cadrelor de la Compartimentul de Primiri Urgente (CPU), de acolo de unde femeia a  dispãrut. La rândul lor, cei din conducerea spitalului spun cã bãtrâna a fost adusã de ambulantã si de politie de trei ori în trei zile, întrucât aceasta nu venise însotitã de vreun membru al familiei, si nu era caz de internare. Conducerea spitalului spune cã femeia a spus cã merge la toaletã, iar într-o clipã s-a fãcut nevãzutã. Cazul este unul foarte complicat, deoarece femeia are cinci copii, la Brasov, iar ea trãieste în concubinaj în satul Sârbi, comuna Banca!

Caz cutremurãtor al unei bãtrâne, Silvia Lupu, din Banca, satul Sârbi, care suferã de Alhzeimer în formã severã, având fenomene de dromomanie (mania de a pleca oriunde, oricând). Desi este diagnosticatã cu o boalã psihicã atât de gravã de cãtre Spitalul de Psihiatrie din Brasov, locul de unde este femeia si unde locuiesc cei cinci copii ai sãi, ea trãieste în concubinaj cu un bãrbat din satul Sârbi, comuna Banca. Acesta este si el bãtrân, nu stie sã aibã grijã de ea, si pentru cã nu te poti întelege cu un bolnav de Alzheimer, el cheamã în permanentã ambulanta ca sã o ducã la spital. Asa s-a întâmplat si în seara de Florii, pe 24 aprilie, când concubinul bãtrânei a sunat la 112 si a solicitat o ambulantã, deoarece femeia, diagnosticatã în urmã cu mai putin de trei luni de zile, cu Alzheimer, era agitatã. Medicii de la spitalul bârlãdean, unde a fost adusã de ambulanta si dusã la CPU, nu au considerat cã se impune internarea în acest caz si, întrucât bolnava nu era însotitã, ea a fost lãsatã, sub supraveghere, peste noapte în spital, în speranta cã a doua zi va veni cineva din familie dupã ea. Dar, având în vedere boala femeii, aceasta a dispãrut brusc, din nou, din spital, cei care o supravegheau având o altã urgentã, de gradul zero.

Copiii bãtrânei, veniti de la Brasov, au gãsit-o la trei kilometri de spital!

Pe 25 aprilie, ziua, Silvia Lupu s-a fãcut nevãzutã si toatã lumea a început sã o caute, medicii de la CPU anuntând Politia Bârlad de disparitia ei. În cursul zilei, un bârlãdean a sunat la 112 si a anuntat cã o femeie îmbrãcatã în haine de spital si care nu e coerentã se aflã la el în curte. Era vorba de pacienta de 72 de ani, care a ajuns din nou la CPU, de unde a dispãrut din nou marti dimineatã. Medicul de gardã de la CPU a sunat din nou la 112 si a cerut ajutorul politiei, anuntând cã, din nou, femeia se fãcuse nevãzutã. Si concubinul ei a fãcut sesizare la politie cu privire la disparitia ei si s-au reluat cãutãrile prin oras. Copiii bãtrânei, care locuiesc în Brasov, au ajuns în câteva ore la Bârlad, speriati la gândul cã mama lor este în pericol, mai ales cã aceasta nu cunostea orasul, era sumar îmbrãcatã, iar afarã nu erau mai mult de 7-8 grade Celsius. Spre searã, rudele au gãsit -o în Bariera Puiesti, la aproximativ trei kilometri de spital. Era înghetatã de frig si nu întelegea ce i se întâmplã, ea suferind de o formã gravã de Alzheimer. Familia a decis sã o ducã direct acasã, în satul Sârbi, comuna Banca. Oamenii cautã acum solutii sã o poatã interna într-un centru de specialitate, însã vor ca si cei vinovati de disparitia ei sã fie trasi la rãspundere, iar situatiile de acest gen sã nu se mai repete.

Copiii acuzã spitalul …

Cei doi fii veniti din Brasov dupã mama lor, Ioan si Mihai Lupu, acuzã vehement conducerea spitalului bârlãdean, cã nu a avut solutii pentru a supraveghea un bolnav psihic atât de grav. „Noi nu ne reprosãm nimic, dar nu puteam face mai mult. Dar dacã a fost adusã la o institutie medicalã, ne asteptãm ca institutia respectivã sã o interneze, nu sã o lase ca pe un câine afarã. Putea fi omorâtã, cãlcatã de masinã, putea muri de frig. Aici e vorba de neglijentã, nu de neatentie. Au fost cazuri când bolnavi fugiti au fost gãsiti morti, mâncati de animale. Nu întelegem de ce nu recunoaste nimeni din acest spital cã au gresit. Politia a gãsit-o, nu spitalul. Dacã nu era gãsitã la timp, nu stim ce se putea întâmpla, clar murea. Era udã, în slapi, vai de capul ei. Urca un deal, era pe lângã un gard. Vom face o plângere la Colegiul Medicilor, nu rãmâne asa”, au spus cei doi fii ai bãtrânei.

Spitalul acuzã copiii …

Spitalul însã are o altã variantã. „Femeia are un diagnostic grav psihic, ea fiind în evidentã la Spitalul de Psihiatrie din Brasov: are Alzheimer formã severã, cu fenomene de dromomanie (pleacã mereu fãrã sã stie unde). Ea locuieste la Sârbi, împreunã cu concubinul, având cinci copii la Brasov. A fost adusã pentru prima datã la noi, la spital, în luna februarie, trimisã de concubin cu ambulanta. A fost consultatã la CPU si internatã la Psihiatrie. A fost externatã în prezenta concubinului, i s-a dat tratament medical si recomandarea sã fie supravegheatã în permanentã si când ia medicamentele, si în restul timpului. Practic, ea trebuie pãzitã 24 de ore din 24. În luna martie, concubinul iar a solicitat ambulannta pentru ea, iar a venit singurã, iar a fost internatã la Psihiatrie. Iar a fost externatã în prezenta concubinului si i s-a recomandat sã i se caute un centru specializat pentru persoanele cu Alzheimer, ca sã fie internatã acolo. Nu pune probleme medicale. Pe 24 aprilie a fost adusã iar, concubinul motivând la ambulantã cã nu se poate întelege cu ea, iar medicii de la CPU au trimis-o la Psihiatrie. Acolo a fost consultatã, dar nefiind caz de internare, a fost trimisã la CPU înapoi, unde a fost dusã, sub pazã, în stationar, pânã la venirea unei rude. Dar, paznicul si infirmiera au fost chemati la o urgentã de gradul zero si ea a spus cã se duce la WC si a dispãrut! A fost anuntatã politia, a fost gãsitã, adusã, iar a dispãrut, iar s-a anuntat politia. Sã ne întelegem, noi suntem spital de URGENTE! Nu putem pãzi bolnavii psihici, lãsati de rude în voia sortii! O facem cât putem, dar dacã a fost o urgentã, acolo era nevoie de oameni. Cazul este unul clar de abandon al mamei de cãtre copii. Recomandarea este sã fie internatã într-un centru specializat, unde poate fi pãzitã zi si noapte, noi nu avem cum sã o face”, a spus Adrian Gheorghiu, purtãtorul de cuvânt al spitalului bârlãdean.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.