|

Bãtrânã umilitã de medici

CA LA SPITAL O bãtrânã din Borodesti, comuna Pochidia, a fost transportatã de urgentã, marti la prânz, la Spitalul Municipal “Elena Beldiman” din Bârlad. Femeia acuza dureri atroce, dupã ce, în urmã cu o sãptãmânã, cãzuse în curtea casei sale. Familia pacientei sustine cã Vladu Cristian, medicul de gardã, a uitat de jurãmântul lui Hippocrate si i-a refuzat internarea, pe motiv cã nu ar fi fost locuri libere în spital.

Catinca Boroda, în vârstã de 80 de ani, si-a sunat marti dimineatã nepotul din Vaslui, deoarece nu se mai putea misca din cauza durerilor care debutaserã dupã o cãzãturã. Bãrbatul s-a deplasat la locuinta ei si, dupã ce a vãzut starea jalnicã în care se afla, a decis sã sune la ambulantã. Transportatã la Spitalul de Urgentã “Elena Beldiman” din Bârlad, femeii i s-a fãcut o radiografie, care a arãtat cã nu are nici un os rupt. A fost singura investigatie care i s-a fãcut, desi nepotul ei, speriat de faptul cã bãtrâna abia reusea sã stea în sezut, a insistat sã i se facã investigatii suplimentare sau mãcar sã i se administreze un calmant. “Domnul doctor Cristian Vladu care era de gardã i-a prescris mai multe calmante si mi-a spus sã o duc acasã. I-am cerut sã o interneze pentru cã nu se putea tine pe picioare de durere, pentru a-i efectua si alte analize, ea suferind de mai multe boli cronice. Îmi era imposibil sã o duc acasã în starea în care se afla. Mi-a spus cã nu este loc în spital, cã unele paturi sunt ocupate de câte doi pacienti. Am mers la un medic internist, m-am rugat sã o primeascã, dar mi-a zis sã obtin acceptul medicului de gardã, fãrã el, fiindu-i imposibil sã îi facã internarea. Am mers din nou la domnul doctor Cristian Vladu, care nici nu a vrut sã-mi mai vorbeascã.”, a declarat Rares Onofrei, nepotul Catincãi Boroda.

Salvarea, internarea la Vaslui

În momentul în care a vãzut cã la Bârlad nu gãseste întelegere, Rares Onofrei a mers la medicul de familie din comuna natalã a bunicii sale, pentru a obtine un bilet de trimitere. De fricã sã nu i se agraveze starea pe drum, a lãsat-o pe bãtrânã, care acuza în continuare dureri mari, la spital în sala de asteptare, unde în caz de nevoie, i s-ar fi putut acorda primul ajutor. Acolo, un asistent i-a spus femeii clar sã plece. “Când s-a schimbat tura, mi-a spus un bãiat, medic sau asistent, nu stiu ce era, sã mã duc acasã sau unde oi vedea cu ochii, pentru cã noaptea dorm boschetarii în sala de asteptare si sunt în pericol”, povesteste Catinca Boroda. “Dupã ce am luat trimiterea de la medicul de familie, am hotãrât sã o aduc la spital la Vaslui, unde a fost tratatã mult mai bine. Am crezut cã va fi transportatã cu o ambulantã, dar si aceastã cerere ne-a fost refuzatã, motiv pentru care mi-am luat inima în dinti si am adus-o eu. Am ajuns la 11 noaptea si astãzi am aflat cã au internat-o la sectia de boli cronice, cu diagnosticul de insuficientã cardiacã si boalã artrozicã. Consider cã nu este normal ca un medic sã trimitã acasã un pacient care suferã de mai multe boli cronice, care plânge de durere, pe motiv cã nu sunt paturi libere.”, a mai adãugat Rares Onofrei.

Contactat telefonic, medicul Cristian Vladu a explicat întreaga situație.‘’Bătrâna a venit cu dureri declanșate de o căzătură. În urma investigațiilor am constatat că avea o fisură de coastă. Acest diagnostic nu presupune internare, de aceea i-am explicat că va mai avea dureri încă o săptămână și i-am prescris calmante. Într-adevăr, avea mai multe boli cronice, dar i-am explicat omului că este o secție de urgențe și la secția de boli cronice nu se fac internări pe urgențe, că are nevoie de o trimitere de la medicul de familie. Bătrâna putea fi îngrijită acasă. Aceste spitale vor deveni azile de bătrâni pentru că majoritatea pacienților internați sunt oameni în vârstă care au devenit o povară pentru familie.’’ , a declarat doctorul Cristian Vladu.